Jak správně skladovat pivo

Když si přinesete domů z obchodu pivo, láká vás vypít ho vše najednou a věda je na vaší straně. Hned ho zkonzumovat je to nejlepší, co s ním můžete udělat, neboť většinou čím déle pivo čeká na svou cestu dolů krkem, tím více ztrácí na kvalitě, chuti a aroma. Ale když si ho chcete nechat na horší časy, měli byste mít na paměti několik pravidel skladování.

1. Sluneční světlo je největší nepřítel vašeho piva
Ultrafialové paprsky ze slunečního světla reagují s chmelovými látkami v pivu. Výsledek této reakce je velmi nepříznivý pro chuťové pohárky. Pivu stačí půlhodina na denním světle, aby se pokazilo a čím déle ho na denním světle necháte, tím více se jeho chuť zničí. Proto je lepší kupovat pivo v plechovkách, nebo jej držet na opravdu tmavém místě.

2. Záleží také na teplotě
Čim na chladnějším místě budete pivo skladovat, tím déle vám vydrží chutné. Výhodou je, že dokáže snést i výkyvy teplot, takže když ho koupíte chlazené, pak ho necháte v kuchyni na stole a až po dvou hodinách ho odnesete do sklepa, tak se mu nic nestane. Ale nenechávejte ho déle ve vysokých teplotách. Pokud ho v létě necháte celý den v horkém autě, tak nečekejte, že bude dobré, bude chutnat jako kartonový papír.

 
2012-01-11-blast-chiller-1

3. Uvolněte místo v ledničce
Nejlepší místo pro vaše pivo je lednička. Ale světlým pivům povětšinou postačí, pokud je budete mít ve sklepě. Větší pozor při skladování si musíte dávat úměrně s množstvím alkoholu v pivu, čím méně alkoholu má, tím dříve se poškodí.

Speciální piva, které obsahují více chmele a aktivních kvasnic, dokáží stárnout do krásy, podobně jako víno, takže ty na konzumaci dokážou počkat. Jménem všech milovníků piva vás prosíme, abyste s pivem zacházeli šetrně. Nenechte tento vzácný mok, aby ztratil na kráse chuti.



Zanechat komentář