amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Categories: Nezařazené

Zrušení kvót na výrobu cukru v Evropě vede k růstu produkce

Cena cukru klesá a nyní padla na nejnižší úroveň za posledních osm let.

Loni v říjnu po téměř 50 letech přestaly platit kvóty, které v Evropě jednotlivým zemím limitovaly každoroční výrobu cukru. Jejich překročení se pokutovány.

Regulace z roku 1968 měla zamezit tomu, aby vyspělá Evropa ohrožovala obchod s méně rozvinutými státy. Cukru na našem kontinentu byl iv minulosti vždy přebytek a po zrušení kvót se výrazně zvyšuje.

Cena cukru klesá a nyní padla na nejnižší úroveň za posledních osm let. V prosinci kupovali zákazníci v Česku jeho kilogram za méně než 18 Kč (0,71 eura). Loni v květnu za něj platili o 2 Kč více.

Klesají i ceny velkovýrobců. V květnu prodávaly tunu cukru za 14.500 Kč. O sedm měsíců později ji snížily téměř o 4000 Kč.

Cukr zlevňuje i na světovém trhu. Oldřich Reinberger, ředitel největšího českého cukrovaru Tereos TTD, poukazuje na to, že se na trh s komoditou stále více tlačí její velcí producenti jako Brazílie, Indie, Čína či Rusko.

V Evropě se v kampani 2017/18 vyrobí asi 20 milionů tun cukru. Jeho množství meziročně vzroste o 3 miliony tun.

K výsledku přispěly i čeští farmáři. Loni vyseli cukrovou řepu na ploše, která byla o 8% větší než v roce 2016. O čtvrtinu zvětšily řepné plochy farmáři ve Francii av Německu.

V Česku se počet cukrovarů snížil z bývalých 70 na sedm. Produkce sedmičky je však vyšší než staré zpracovatelské kapacity. Samotná společnost Tereos TTD v současné řepné kampani vyrobí asi 370.000 tun cukru. Takový limit mělo v období kvót celé Česko.

Může se zdát zvláštní to, že se v době nadprodukce rozhodli čeští cukrovarníci pro zvyšování výroby. Ale v současnosti se tvoří nová cukrová mapa Evropy. „Pokud bychom nezvyšovaly výrobu, naše místo na trhu by obsadil někdo jiný. Velmi těžko bychom ho v budoucnu získávali zpět,“ dodává Reinberger.

Některé společnosti už v nedávné minulosti počítali s tím, že se přebytek své produkce cukru pokusí prodat na Slovensku, v Maďarsku nebo v zemích třetího světa, jednoduše v oblastech, kde ho je nedostatek.

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

15 hodin ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

1 měsíc ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

3 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

3 měsíce ago

La Pedrera-Casa Milà v Barceloně

Vydejte se na jedinečnou cestu do světa Antoniho Gaudího a objevte kouzlo Casa Milà, známé…

3 měsíce ago

Jak se dostat z letiště v Barceloně na vlakové nádraží?

Pokud se nacházíte na letišti v Barceloně, oficiálně nazývaném Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport, a…

3 měsíce ago