Co je to magnetoterapie

Co je to magnetoterapie 1

Magnetoterapie je léčebná metoda, která má kořeny už v dávných časech, přibližně před začátkem našeho letopočtu, kdy se lidé začali vědomě zabývat silou magnetů a jejich možným vlivem na zdraví. Řádný rozmach této metody však započal až koncem dvacátého století, kdy se začalo více experimentovat s různými technologiemi. V dnešní době je magnetoterapie oblíbenou léčebnou metodou, která se těší velkému úspěchu díky své efektivitě, nenávykovosti a téměř nulovým nežádoucím účinkům.

Srdcem magnetoterapie je vytváření umělého magnetického pole. Toto pole má schopnost zvýšit propustnost buněčné membrány a tím urychlit látkovou výměnu. Kromě toho, magnetické pole podporuje rozšíření cév, což vede k lepšímu prokrvení a okysličení tkání. V místě, kde je magnetoterapie aplikována, se také může mírně zvýšit teplota, přibližně o 1 °C, což příznivě ovlivňuje dělení buněk a tím i hojivé procesy. Efekt magnetoterapie je tedy dvojí – působí lokálně na místo aplikace, ale zároveň také celkově na obranyschopnost organismu, hormonální a imunitní systém.

Tohoto pozitivního vlivu si uvědomuje řada lékařských oborů, jako je ortopedie, chirurgie, neurologie, dermatologie, revmatologie či stomatologie. Přestože je magnetoterapie v těchto oborech často používána, je důležité zdůraznit, že většinou slouží jako doplňková léčba v kombinaci s dalšími metodami.

Průběh samotné magnetoterapie není nijak složitý ani nepříjemný. Při její aplikaci obvykle nemáte žádné nepříjemné pocity, což může vést k dojmu, že léčba nemá smysl. Nicméně, je dobré si uvědomit, že účinek magnetoterapie může nastat až po určité době. Pokud se však po sedmi až deseti procedurách z celkových patnácti neprojeví žádné zlepšení, léčba se obvykle ukončuje.

I přes všechny pozitivní vlastnosti magnetoterapie je důležité zmínit, že existují určité kontraindikace. Absolutní kontraindikací je těhotenství. Dále pak osoby s kardiostimulátorem, s poruchami funkce štítné žlázy a nadledvin, s krvácením do trávicího traktu, nádory či infekčními onemocněními. Doporučována není také při menstruačním krvácení, plísňových onemocnění a epilepsii.