amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

Anijsmelk – horké mléko z Holandska

Cestování je dnes značně komplikované, ale přesto se můžete vydat na cesty prostřednictvím lahodných nápojů z různých zemí světa, které si doma můžete připravit. Následující nealkoholický teplý nápoj pochází z Nizozemska.

Horké mléko s lékořicovou vůní anýzu představuje jeden z nápojů typických pro Nizozemsko. Anijsmelk (anýzové mléko) patrně vznikl přirozeným vývojem z anýzového čaje. Holandská Sjednocená východoindická společnost (VOC) byla založena v roce 1602 a dlouho představovala největšího obchodníka s kořením na světě. Dovážela mimo jiné čínský hvězdičkový anýz, který Holanďanky používaly do čaje. Tato praxe se přeneslo také na mléko, které je v zemi hojně konzumované díky holandskému mléčnému průmyslu.  

Vše o koření

Co budete potřebovat
  • 240 ml plnotučného mléka (nejlépe nepasterizovaného)
  • 1 vrchovatá kávová lžička anýzových semínek (nebo 2-3 ks hvězdičkového anýzu)
  • ½ lžičky cukru

 

Postup
  1. Přiveďte v rendlíku mléko k  varu.
  2. Mírně rozdrťte anýzová semena vyboulenou stranou lžíce a spolu s cukrem ho přidejte do mléka.
  3. Zmírněte oheň a nechejte mléko mírně vřít asi 10 minut; stále míchejte, aby se nepřipálilo.
  4. Nalijte mléko do hrnku a přitom ho přeceďte přes jemné sítko.

Když jsou promrzlí od větru přicházejícího ze Severního moře po bruslení na kanálu nebo zimní procházce kamennými ulicemi Amsterdamu, Holanďané si připraví hrnek horkého anýzového mléka, které se často podává s kořeněným koláčem (koek) či koblihami (oliebollen). Teplý nápoj se tradičně podává dětem a vytváří skutečný pocit toho, čemu zde říkají  gezelligheid (to je možné přeložit jako „útulnost“ nebo „pocit domácí pohody“). Vůně tohoto nápoje s citrusovým nádechem přitahuje pozornost, když vychází skrz pěnu a vznáší se ve vzduchu. Přitom Vás při každém doušku zahřeje stejně tak jako anýz.

 

alice

Recent Posts

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

1 měsíc ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

1 měsíc ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

2 měsíce ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

3 měsíce ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

4 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

4 měsíce ago