amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

Ibiškovo zázvorový punč z Jamajky

Pokud bychom měli určit nějaký nápoj typický pro Karibik, mohl by to být tento tmavě červený tropický letní drink (cooler) připravený z květů ibišku s dávkou rumu.  

Okvětní plátky jamajského ibišku (sorrel), které jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, se po staletí používají při přípravě osvěžujících bylinných nálevů v západní Africe (odkud pochází), v Latinské Americe (kde se nazývá agua de Jamaica) a v Karibiku. Růžové květy ibišku dosahují zralosti v prosinci, takže nepřekvapuje, že se na Jamajce jedná o oblíbený vánoční nápoj. Vy si ho však můžete připravit kdykoli v roce.

 

Co budete potřebovat:
  • 500 g sušených květů jamajského ibišku (sorrel)
  • 60 ml rozdrceného čerstvého zázvoru
  • 2 l vařící vody
  • 150 g sirupu z agáve (nebo asi 220 g hnědého cukru)
  • jantarový rum (nejlépe Appleton Estate kvůli autentičnosti)
  • 2 čerstvé citrony nebo limetky, nakrájené na klínky
  • 2 šálky ledových kostek
  • mátové lístky na ozdobu

 

Postup
  1. Dejte ibiškové květy a zázvor do velké žáruvzdorné mísy; zalijte vařící vodou.
  2. Mísu přikryjte a nechte louhovat asi 1–2 hodiny.
  3. Přimíchejte agáve nebo cukr.
  4. Směs přeceďte do velkého džbánu.
  5. Vychlaďte nápoj v chladničce.
  6. Když bude nápoj vychlazený a Vy ho budete chtít podávat, přidejte do džbánu mírně pomačkané klínky citronu či limetky, rum podle chuti a led.
  7. Vše promíchejte. Ozdobte snítkou máty a podávejte.

Růžový ibišek v mnoha zemích patří k nejtypičtějším květům léta. Přitom jsou jeho květy jedlé – když nasáknou vodou, vznikne krásně tmavě karmínová tekutina podobná brusinkové šťávě. Běžně se prodává jako agua fresca („čerstvá voda“) pouličními prodejci prodejci a v obchůdcích po celém Mexiku a Střední Americe. Také se z něj připravuje oblíbený čaj. Když ale přidáte cukr (který vyváží kyselost ibišku), zázvor (kvůli pikantnosti) a trochu rumu (nejlépe samozřejmě jamajského), dostanete vynikající drink: je sladký, pikantní, exotický a skvělé hasí žízeň za parného dne. Už chybí jen talíř kuřecího masa jerk nebo kousek tmavého jamajského ovocného koláče.

 

alice

Recent Posts

Nejlevnější parkování na letišti Vídeň – MAZUR Parkplatz

Na letišti Vídeň máte možnost zaparkovat své vozidlo s největší výhodností právě na parkovišti Mazur.…

2 měsíce ago

Jak efektivně vyhledávat letenky přes Skyscanner

Mnohdy vysoká cena letenek bývá tou největší překážkou pro naše cestování. Abyste však na svém…

2 měsíce ago

Zalando Lounge – značkové oblečení se slevou až 75 %

Značkové oblečení, boty a vybavení domácnosti jsou na Zalando Lounge  až o 75 % nižší…

2 měsíce ago

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

3 měsíce ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

3 měsíce ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

3 měsíce ago