amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

O německém víně

Německo není země typicky spojovaná s vínem, přitom ale produkuje některé vynikající druhy. Německé víno patří k vínům ve světě méně známým. Přitom po více jak 2000 let byli zdejší obyvatelé průkopníky nových vinařských praktik a postupů a vytvořili některé z nejkomplexnějších a nejlahodnějších vín na trhu. Vyznat se na štítcích německých vín může být matoucí, proto Vám přinášíme následující stručný přehled.

 

Vinice

Vinařské postupy a jedinečné klima v zemi jsou tím, co umožňuje, aby německá vína vynikala. Díky severní zeměpisné šířce jsou v zemi léta mírná a umožňují delší sezónu pěstování. Také umožňují, aby hrozny dozrály pomalejším a stálejším tempem, takže se mohou vytvořit přírodní cukry a zároveň se uchovat acidita. Rozmanitost půdy a regionální rozdíly ve vlhkosti pak vedou k tomu, že zde existují velmi rozdílné podmínky na vinicích. Německo se dělí na 13 charakteristických vinařských regionů, z nichž každý má jiné rysy, které zvýrazňují jedinečné chutě hroznů. Mnoho německých vinic roste na strmých svazích kolem řek, což znamená, že slunce a teplo se mohou odrážet od řeky a skýtají vzácný čas, aby mohly hrozny správně dozrát. Z tohoto důvodu jsou údolí kolem řeky Mosely a jejích přítoků považovány za jeden z nejúspěšnějších vinařských regionů v zemi. Je tu jen jedna nevýhoda: díky topografii terénu se sem nedostane mechanizace, takže sklizeň se vždy musí provádět ručně.

Pěstováním vína je proslulé také údolí Rýna.

Odrůdy hroznů

Každé dobré víno začíná dobrými hrozny. V Německu najdete téměř 135 různých odrůd a z každé může vzniknout skvělé víno. Obzvlášť významné je množství cukru v době sklizně, což vyžaduje pečlivé plánování doby sklizně. Ze zralých hroznů vznikají obyčejná lehká vína, zatímco velmi zralé a přezrálé hrozny dávají vzniknout sladším komplexnějším chutím. V Německu se vyrábí především bílé víno, kdy téměř 65 % vinic pěstuje 100 různých odrůd bílých hroznů; k nejoblíbenějším odrůdám patří Ryzlink a Müller-Thurgau. V posledních dvou desetiletích však vzrostla obliba červeného vína a Německo dnes pěstuje asi 35 odrůd červených hroznů, kdy nejoblíbenější jsou Spätburgunder a Dornfelder.

 

Suché vs. sladké víno

Německé víno bývá obvykle v rozsahu od suchého až po ovocné či sladké. Suchá vína mívají typicky na štítku označení „Halbtrocken“, „feinherb“, „classic“ nebo „selection“. Pokud nemají, můžete očekávat, že bude víno o něco sladší. I když suché víno je nejoblíbenější, v zemi se také vyrábí vína Auslese (pozdní sběr) a Eiswein (ledové víno). Jedná se o dezertní vína, která jsou obzvlášť ovocná a mají úžasně koncentrované chutě a aroma.

 

Oblíbené druhy německého vína

Ryzlink

Ryzlink (Riesling) je jedna z nejstarších odrůd bílého vína a patří k nejoblíbenějším v zemi. Více jak polovina všech hroznů Ryzlink je pěstována právě v Německu. Víno z něj může být různé, od velmi suchého až po velmi sladké, což závisí na zralosti hroznů a době, kdy byly utrženy. Vína bývají mírně kyselá a obvykle mají náznak jablka, broskve a plísně šedé, která vínu dává medovou vůni. Mají bezkonkurenční komplexnost, takže se dobře hodí k jídlu, a obvykle kořeněnou a sladkokyselou chuť.

 

Spätburgunder – rulandské modré

Nenechte se zastrašit názvem: Spätburgunder je pouze německé označení pro rulandské modré (Pinot Noir). To bývá často spojováno s francouzským Burgundskem a Němci si ho oblíbili poté, co ho francouzské řády přinesly do zbytku Evropy při svých misiích ve 12. století. Spätburgunder je typicky velmi ovocné a sladké, někdy s kořeněnými podtóny. Plná vína se dobře hodí k masu a k asijským jídlům. Existuje také růžová varianta (rosé) nazvaná Spätburgunder Weissherbst.

 

Trockenbeerenauslese – dezertní víno

Bývá považováno za nejelegantnější z německých vín: Trockenbeerenauslese se vyrábí z ručně sbíraných hroznů, které byly téměř úplně usušeny. Má jedinečnou koncentrovanou sladkost, takže se jedná o skvělé dezertní víno. Kvůli pracné výrobě je Trockenbeerenauslese velmi žádané a obvykle se podává jen při opravdu mimořádných příležitostech.

Díky tolika různým faktorům naleznete německé víno pro každou příležitost i osobní preferenci.

 

alice

Recent Posts

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

1 měsíc ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

1 měsíc ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

2 měsíce ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

3 měsíce ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

4 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

4 měsíce ago