amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;}li.acssf62a8{font-weight:400;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Categories: Zajímavosti

Základy párování jídla a vína podle Francouzů

Žádná jiná kuchyně světa nepoužívá tolik párování jídla a vína jako francouzská. Jádro francouzských tradic je zakořeněno ve vychutnávání vyrovnanosti a chutí jídla, ať už jsou to jednotlivé ingredience nebo složité pokrmy. Správné párování vína jen podpoří chuť jídla. 

 

Jak spárovat jídlo a víno?

Francouzi si dopřávají sklenku vína k jídlu, což je malý každodenní luxus. Jedná se o místní, dokonce i domácí víno. Komplexní vína si šetří na speciální příležitosti a ke speciálním jídlům.

 

Základní pravidla pro párování:

  1. červená vína se hodí k masu a bílá drůbeži, rybám, mořským plodům
  2. zapomeňte na první pravidlo a pijte, co máte rádi

Jednoduchá a pevná pravidla pro kombinování vína a jídla jsou dnes považována za archaická a irelevantní. Cílem je mít požitek s popíjení vína a podpoření chuti jídla.

Faktory, které je třeba zvážit při párování jídla a vína

Pokud (tak jako většina lidí) máte pár oblíbených vín a o prozkoumávání jiných se příliš nestojíte, zkuste spárovat různé odrůdy vína s jídly, která uvaříte, abyste pochopili základy. Kyselost, tělo, aroma a chutě vína jsou faktory, které je třeba zvážit, když budete hledat víno, které by odpovídalo specifickému pokrmu. Tyto atributy však znamenají různé věci pro různé chutě (tj. pro ochutnávají osobu).

  • Kyselost: kyselé a pronikavé tóny vína určují úroveň kyselosti. To se na chuť podobá zakousnutí se do velmi kyselého jablka, takže na jazyku ucítíte výrazný pronikavý pocit.
  • Tělo vína je založeno na váze a pocitu v ústech, když víno ochutnáte. Může být lehké („řídké“) nebo může být těžké, krémové až olejovité. Jako u všech atributů vína je tělo definováno názorem pijícího.
  • Aroma (buket) vína souvisí s čichem. Tóny vína mohou být jeden či dva, anebo komplexní směsice aromat, která se mísí a mění při tom, jak víno ve sklence rozvíříte a vystavíte působení vzduchu. Můžete identifikovat např. zemité, květinové, ovocné a oříškové tóny.
  • Chuť vína je převážně určena jeho aromatem; co cítíme, je to, co vnímáme chutí, což ale nebude souviset s pachem. Například víno může mít lehký ovocný buket a těžké zemité chutě. Nebo se můžete setkat s víny s oříškovým aroma, která mají na chuť kávovo-čokoládové tóny.

Základy francouzské kuchyně 

Jak to dát dohromady

Zkombinovat jídlo a víno je snadnější, než se zdá. Určete, zda je víno lehké, kořeněné, sladké nebo výrazné, a slaďte ho s odpovídajícím jídlem. Zlaté pravidlo říká párovat víno a jídlo, která mají odpovídající intenzitu. Pokrm z kuřete plný chutí bude ladit s lehkým, kořeněným až sladkým bílým vínem, zatímco steak s těžší omáčkou ladí s plným silným červeným vínem.

Francouzská kuchyně: jak došlo k tomu, že vládne všem ostatním

Návrhy na párování jídla a vína

  • sauternes s modrým sýrem (typu niva)
  • chardonnay s kuřetem, hřebenatkami, humrem a sýrem brie
  • sauvignon blanc s krevetami/garnáty, vepřovým masem na kyselo, ústřicemi a rybou síhem
  • rulandské modré (pinot noir) s lososem, tučnými rybami a kachnou
  • zinfandel/primitivo nebo červené/bílé burgundské s krůtou, bažantem a křepelkou
  • červené bordeaux s jehněčím
  • beaujolais s tradičním vepřovým
  • cabernet sauvignon s hovězím, zvěřinou a grilovaným masem
  • burgundské s dušeným masem a zvěřinou
  • bílé víno s křídlem rejnoka na másle

O francouzském víně

alice

Recent Posts

Nejlevnější parkování na letišti Vídeň – MAZUR Parkplatz

Na letišti Vídeň máte možnost zaparkovat své vozidlo s největší výhodností právě na parkovišti Mazur.…

3 měsíce ago

Jak efektivně vyhledávat letenky přes Skyscanner

Mnohdy vysoká cena letenek bývá tou největší překážkou pro naše cestování. Abyste však na svém…

4 měsíce ago

Zalando Lounge – značkové oblečení se slevou až 75 %

Značkové oblečení, boty a vybavení domácnosti jsou na Zalando Lounge  až o 75 % nižší…

4 měsíce ago

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

4 měsíce ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

4 měsíce ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

5 měsíců ago