3 LUXUSNÍ DORTOVÉ TRENDY, KTERÉ VÁS DOSTANOU

3 LUXUSNÍ DORTOVÉ TRENDY, KTERÉ VÁS DOSTANOU 1

Módním vrtochům podléhá naše oblečení, obuv, účesy a dokonce i jídelníček. Každou sezónu se objeví něco nového, co je „in“, netradiční, neokoukané (tedy alespoň chvíli) a má to styl. Ačkoli se to na první pohled nezdá, trendy vládnou i ve světě pečení a my vám představíme ty nej, které lze taktéž objeví i na vašem slavnostně prostřeného stolu.

Na místě je otázka: „Kdo nemá rád sladkosti?“. Věříme, že ve vzduchu se objeví jen několik rukou a ty ostatní zůstanou solidárně dolů. Sladká chuť nás provází odmalička a řekněme si přímo, velmi rychle jsme si na ni zvykli. A když se sladké spojí s propracovanou vizuální stránkou, potěší to naši dětskou dušičku i jako dospěláka. Ať se líbí, tady jsou tři trendy k sežrání, které vládnou nejen svatebním dortům v roce 2016.

Dort s drahokamy

Dokonalou iluzi ametystové dortu vytvořila cukrářská bohyně Rachel Teufel. Jedlý polodrahokam připravila na party pro eventovou agenturu, na níž se všem okamžitě zalíbila, začali si ji fotit, věšet na internet, a jak to už bývá, stal se z ní virální hit. Tajemství přípravy si cukrářka nenechala pro sebe, takže dnes celý svět ví, že krystaly jsou vlastně zabarvenými kousky cukru. Na dekoraci použila i takzvané rock candy, tedy cukerné lízátka, jedlé plátky zlata a modelovací čokoládu na přilepení komponentů. Krátce po jejím mistrovském počinu se jakoby roztrhl pytel s dalšími inspirativními kreacemi a dnes kromě ametystu šokuje na dortu například jedlý růženín, akvamarín, černý turmalín nebo i smaragd. Škoda jen, že je vše z cukru.

Glazurovaný dort

Takto zní název dorty, při které vážně pochybujeme, zda je opravdu jídla. Ne žeby vypadala odporně, právě naopak! Její poleva připomíná zrcadlo tak věrohodně, že na fotkách v ní můžete vidět odraz okna a okolních předmětů. Autorkou tohoto nápadu je Ruska Olga Noskova, jejíž dezerty na Istagrame sleduje 614 tisíc lidí. Dortům dává jednoduché siluety a celé jejich sání do lesklé glazurovaný polevy, kam přidává různé třpytky či několik odstínů barev, aby vytvořila mramorový efekt. A my můžeme jen konstatovat, že o objednávky rozhodně nemá nouzi. Po každém z jejích mistrovských kousků je v současnosti až neuvěřitelný poptávka.

Nahé dorty

Po dlouhém období kralování fondánu jako potahového materiálu, se ho někteří přesytili, a tak přišli s novým trendem: dort odhaluje své nitro. Podstatou je, aby byly viditelné všechny její části a aby byly jednotlivé vrstvy tlusté. To znamená hodně sladkého krému – vyčuhující a přetékající z každé strany – a hodně vláčného těsta. Dekorace na dortech se snaží se působit přírodním dojmem a už na první pohled rozdráždit chuťové pohárky. Dorty cukráři zdobí šťavnatými kousky ovoce, čerstvými květinami a lístky nebo lahodnou čokoládou, která stéká po stranách- Tomu se řekne Food Porn.