Jak vybrat správné chytré hodinky?

Jak vybrat správné chytré hodinky? 1

Chytré hodinky, známé také jako SmartWatch, jsou skvělým doplňkem k vašemu chytrému telefonu a v některých případech je dokonce mohou částečně nahradit. Díky nim usnadníte ovládání telefonu a urychlíte komunikaci. Když je spárujete s mobilním zařízením, můžete využívat řadu užitečných funkcí. Jak se zorientovat v nabídce chytrých hodinek a jaké funkce by měly splňovat? Na tyto otázky a další zajímavosti se podíváme v našem článku!

Co patří mezi základní schopnosti SmartWatch?

– Spárování s chytrým telefonem: díky tomu můžete ovládat hudební přehrávač nebo uskutečňovat telefonní hovory a posílat SMS.
– Sportovní funkce: hodinky měří např. tep, počet kroků nebo ujetou vzdálenost.
– Propojení prostřednictvím Bluetooth a Wifi.
– Vybaveny technologiemi NFC a ANT+ pro bezkontaktní platby a připojení příslušenství.

Které chytré hodinky si vybrat?

1. WatchOS pro iPhone: Pokud vlastníte iPhone, doporučujeme chytré hodinky Apple Watch s operačním systémem WatchOS. Tyto hodinky nejsou kompatibilní s Androidem.
– luxusní provedení a moderní funkce
– ověřený vce a kvalitní technická podpora
– elegantní a jednoduché ovládání
– zdravotní funkce (detekce pádu, sledování krevního tlaku, okysličení krve apod.)
– vyšší cena oproti konkurenci

2. Univerzální SmartWatch s vlastními operačními systémy: Někteří výrobci používají své vlastní OS, které jsou kompatibilní jak s iPhony, tak s Androidem (např. GarminOS, Amazfit OS, Lite OS, Wear OS).
– široký výběr modelů a designů
– kompatibilita se systémy Android a iOS
– obvykle nižší cena než u Apple Watch
– levnější modely mohou mít omezené funkce

3. Hybridní chytré hodinky: Tyto hodinky kombinují tradiční vzhled běžných hodinek s moderními funkcemi SmartWatch – ideální pro milovníky elegancie.

4. Chytré hodinky pro děti: Na trhu najdete i dětské verze chytrých hodinek. Jsou cenově dostupné, přizpůsobené dětem a vybaveny užitečnými funkcemi jako GPS lokátor nebo S.O.S. tlačítko.

Výdrž baterie u chytrých hodinek

Důležitým faktorem je výdrž baterie, která závisí na intenzitě používání funkcí a aplikací. Baterie obvykle vydrží 1-5 dní na jedno nabití.
– Otevřený operační systém: umožňuje instalaci dalších aplikací, ale zkracuje výdrž baterie (1-2 dny).
– Uzavřený operační systém: nelze instalovat další aplikace, ale některé modely vydrží i déle než tři týdny.

Dobití hodinek trvá cca 1-2 hodiny a způsob nabíjení se liší podle modelu. Doporučujeme použít originální příslušenství a nabídka zahrnuje i hodinky s bezdrátovým nabíjením.

Způsob dobíjení chytrých hodinek se může lišit mezi různými modely, protože výrobci často používají své vlastní (proprietární) technologie nabíječek. Doporučujeme vždy používat originální příslušenství. Některé chytré hodinky disponují také bezdrátovým nabíjením.

Odolnost chytrých hodinek je důležitá

Pokud trávíte hodně času v prašném prostředí nebo blízko vody, zaměřte se na stupeň voděodolnosti a prachotěsnosti hodinek. Odolnost je označena stupnicí IP, která udává, jak moc mohou hodinky přijít do kontaktu s vodou. Tento parametr ovlivňuje i cenu hodinek, takže pokud je budete nosit jen v dešti, nemusíte kupovat model odolný proti ponoření do několika metrů hloubky.

Displej chytrých hodinek

Nejčastěji narazíte na IPS displej, OLED nebo AMOLED displej. IPS displeje bývají u levnějších modelů a mají horší zobrazení barev, ale menší spotřebu energie. OLED a AMOLED displeje poskytují skvělou čitelnost i na ostrém slunci a kvalitní zobrazení barev pod různými úhly, avšak s vyšší cenou hodinek.

Funkce chytrých hodinek

Telefonování a notifikace SMS – levnější modely vás upozorní na příchozí zprávy, telefonní hovory nebo oznámení ze sociálních sítí, ale odpovídání skrze hodinky není možné. Lepší verze umožňují přijímat telefonní hovory a odepisovat na zprávy, pokud mají reproduktor a mikrofon.

  • Bezkontaktní platby – díky NFC technologii můžete platit pomocí Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay a Apple Pay.
  • Přehrávání hudby – ovládejte hudbu a hlasitost skrze hodinky.
  • Ovládání spouště mobilního fotoaparátu – užitečné pro selfie nebo skupinové fotky.
  • Kalendář – upozornění na plánované schůzky a události.
  • Monitoring fyzické aktivity – sledujte kroky, výšku, GPS atd. pomocí aplikací.
  • Měření srdečního tepu – ideálně měřte s rukou ve stabilní vodorovné pozici. Pro přesnější měření během běhu doporučujeme modely s hrudním pásem.
  • Měření okysličení krve – ukazuje saturaci kyslíku v krvi a může upozornit na zdravotní problémy.
  • Měření krevního tlaku – pravidelné měření a kontrola krevního tlaku díky tlakovému senzoru.
  • Tachometr – zapisuje dosaženou vzdálenost.
  • Teploměr – měří aktuální teplotu vzduchu.
  • Barometr – monitoruje atmosférický tlak pro odhad vývoje počasí.
  • G-senzor – sleduje pohyb, reaguje na naklonění a zrychlení přístroje.
  • Stopky – ideální pro sportovce.
    LTE a Apple Watch Cellular – telefonujte, posílejte zprávy a přistupujte na internet bez mobilu v blízkosti. Aplikace jako Najít pomáhají najít např. váš telefon.Pro sportovce jsou ideálním řešením odolné sporttestery!
    Sporttester je skvělý pro pravidelné sportování, i když nemá chytré funkce. Snímá pohyb, srdeční tep, vzdálenost a převýšení. Sporttestery mají zvýšenou odolnost proti nárazu, prachu nebo vodě a jsou vhodné pro různé outdoorové aktivity.