amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}figure.acss2676c{max-width:300px;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

Cocoa Tea – čokoládový nápoj z ostrova Svatá Lucie

V úrodných zahradách na Svaté Lucii je možné utrhnout velké kakaové boby přímo ze stromu a připravit si k snídani vydatný čokoládový nápoj ochucený místním muškátovým oříškem, bobkovým listem a skořicí.

Kakaové boby jsou náročné: daří se jim pouze v úzkém pásu vlhkých tropů 10° severně a jižně od rovníku, který bývá označován za „čokoládový pás“. Svatá Lucie leží v tomto pásu a navíc se těší ze široké škály druhů koření, jako je muškátový oříšek, hřebíček nebo skořice. Není proto divu, že zde vytvořili kombinaci čokolády a koření, což je karibská verze horké čokolády.

tyčinka kakaa ze Svaté Lucie
Suroviny (pro 2 osoby):
  • 480 ml vody
  • bobkový list
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • asi 100 g strouhané tyčinky kakaa ze Sv. Lucie
  • 240 ml čerstvého, kondenzovaného nebo sušeného mléka (či smetany)
  • cukr
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky vanilky

 

Postup
  1. Povařte vodu s bobkovým listem, skořicí a muškátovým oříškem; nechejte probublávat asi 15 minut.
  2. Do vařící vody nastrouhejte kakao z tyčinky a vařte dalších 10 minut.
  3. Přidejte mléko (čerstvé, kondenzované nebo sušené) a oslaďte podle chuti; luxusnější chuti dosáhnete přidáním smetany.
  4. Smíchejte kukuřičný škrob s vodou a pomalu přidávejte do vařící směsi, přitom stále míchejte.
  5. Nakonec dochuťte vanilkou, přeceďte a podávejte.

Představte si kořeněné aroma čaje obalené teplou sametovou vůní čokolády. Přitom ale cocoa tea („kakaový čaj“) nenajdete v menu žádného ze standardních 5hvězdičkových karibských resortů: je to nápoj, který se pije doma pro relaxaci a místní lidé ho srovnávají mezi sebou. Je to nápoj pro časné ráno nebo zastávku při cestě do práce. Ve snídaňových barech na ostrově můžete spatřit, jak kakao s kořením připravuje na prostém sporáku. K tomu přidejte rybí smaženky (accra) s pálivou paprikou a jarní cibulkou – a ráno je hned veselejší.

Tekutý poklad vylovený z hlubin u Kajmanských ostrovů

alice

Recent Posts

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

1 měsíc ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

1 měsíc ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

2 měsíce ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

3 měsíce ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

4 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

4 měsíce ago