Čínské pokrmy patří k nejoblíbenějším na světě, ale autentická čínská kuchyně má mnoho rozdílů oproti západnímu jídlu. Zde se dozvíte některé z nich.
Podle tradiční čínské medicíny mají pokrmy 5 hlavních chutí, které musí být v rovnováze: sladkou, kyselou, slanou, hořkou a pikantní. Chutě a vůně se na různých místech Číny výrazně liší. Například sečuánská kuchyně je známá svojí umrtvující pikantností, hongkongská kuchyně je sladkokyselá, severní kuchyně je slaná a jižní menšinová kuchyně je kyselá.
Chladnější sušší klima na severu přeje pěstování pšenice, takže jeho obyvatelé jedí především knedlíčky, pšeničné nudle, pečivo připravené v páře a plněné pečivo. V jižní části země lidé jedí misku rýže nebo rýžových nudlí téměř ke všemu (a také mnohem širší výběr ovoce a zeleniny), ale jen zřídka pšenici.
Cizinci často bývají šokováni tím, co Číňané všechno snědí. Mnohá jídla přijdou cizinci podivá, děsivá nebo nechutná, např. psí maso, hmyz, štíři, hadi, krysy, prasečí uši, hlavy, nohy, srdce, plíce, játra, ledviny, střeva nebo tepelně zpracovaná krev.
Číňané jedí mnohem více ovoce a zeleniny než lidé na Západě, prý asi dvojnásobek vlákniny. Široká škála neplatí v Číně jen pro maso: mnohé zdejší druhy zeleniny jste určitě nikdy neviděli ani o nic neslyšeli. Patří k nim mj. hořká okurka (momordika), hlízy jam, stromové houby a desítky nepřeložitelných rostlin typu trávy.
V Číně je spousta tzv. mokrých trhů (kde se prodávají živá/čerstvě zabitá zvířata a čerstvě sklizené plodiny), má ho téměř každý městský blok, a mnoho lidí tam chodí denně. Ledničky s mrazáky se sice pomalu začínají uchytávat, ale čerstvá zelenina je nutností – konzervované nebo mražené potraviny zde odmítají. Podle čínské medicíny je také potřeba jíst určité potraviny proti nadbytku jin (chladné počasí) a jang (horké počasí), suchosti či vlhkosti; např. v zimě jsou velmi oblíbené obrovské bílé ředkve (s vysokým obsahem jang).
Číňané neplýtvají, takže se často podávají celá zvířata. To znamená, že ryby se nekrájí na filety, ale jen vykuchají a zůstanou jim kosti a hlava. Někdy jsou kosti natolik měkké, že je možné je pokousat, zatímco jindy se vyplivují na vedlejší talířek. Číňané věří, že maso od kosti je nejlepší a morek je velmi výživný, takže kosti se nasekají na kousky, aby z nich vytekl morek – proto je potřeba při jídle dávat pozor. Oblíbený je rovněž vývar z kostí.
Čínší kuchaři, především kuchyně Jiangsu (Ťiang-su), jdou s úpravou a prezentací jídla hodně daleko, protože věří, že „první sousto jíme očima“. Pokrmy se podávají v přesných vzorech nebo tvarech, což doplňuje složitě vyřezávaná zelenina a bylinky na ozdobu.
To je průměr 2-3 páry na měsíc při asi 1,4 mld. obyvatel. Čínská vláda uložila na jednorázové jídelní tyčinky daň, aby snížila jejich spotřebu. Většina jednorázových jídelních tyčinek je z měkkého dřeva či bambusu, což znamená 50 000 tun bambusu… Můžete si představit frontu kamionů naložených jídelními tyčinkami dlouhou téměř 50 km.
Vážený host obvykle sedí nejdále ode dveří a ryby, kuře, kachna atd. jsou obráceny hlavou k němu.
Číňané rádi jídlům dávají nezvyklé názvy. Některé názvy nemají nic společného s ingrediencemi. Například:
12 jedinečných faktů o čínské kuchyni
Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…
Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…
Vydejte se na jedinečnou cestu do světa Antoniho Gaudího a objevte kouzlo Casa Milà, známé…
Pokud se nacházíte na letišti v Barceloně, oficiálně nazývaném Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport, a…
Tričko Guess JAMEY Bílá barva, model: Z2BI09 J1314 Doručení i vrácení zdarma při objednávkách nad…
Vydejte se na nezapomenutelnou 1,5hodinovou projížďku Barcelonou na kole nebo elektrokole. Objevte ikonická místa, jako…