Japonsko pro milovníky jídla

Japonsko pro milovníky jídla 1

Japonsko je rájem pro milovníky jídla a jednou z nejlepších destinací pro gurmány, kde naleznou vše od polévky ramen přes suši a sašimi až po lahodné pouliční jídlo a vynikající sladkosti. Ať už na pár dní navštívíte Tokio nebo se vydáte mimo obvyklé turistické trasy, všude se můžete setkat s fantastickým jídlem a s místními lahůdkami. 

 

Příběhy o žralocích a rybí tržiště

Bylo 4,30 ráno v rybářském městečku Katsuura vzdáleném pár hodin cesty od Ósaky a v dohledu nebyl jediný turista. Zatímco jsem si protírala oči a stále zívala, na obzoru se začala vynořovat velká rybářská loď. Zanedlouho se přede mnou rozprostřela frenetická scéna, kdy desítky místních rybářů vykládali, umývali, skládali a vážili stovky čerstvě ulovených tuňáků; byl na ně fascinující pohled. K vidění byli také žraloci a mečouni, ale jinak je Katsuura proslulá svými tuňáky, které jsou podle názoru turistů nejlepší v Japonsku.

Bylo téměř 7 hodin, když začalo vycházet slunce, a rybáři se vraceli na moře, zamávali na rozloučenou a s úsměvem a zmizeli v dálce. Přestože jsme si nevyměnili ani slovo, na pár hodin mě pustili do svého světa a za to jsem jim velmi vděčná. Brzy nato obsadil doky dav kupujících, dražitelů a zvědavých místních, takže dražba mohla začít. Zamířila jsem na malý trh s tuňáky vedle a pozorovala, jak se staví stolky a krájí tuňák, který zde bude vystaven.

Nebyla jsem zde náhodnou. Předchozí večer jsem se v restauraci nedaleko přístavu setkala s rybářem, a poté, co se podělil o své zážitky z rybolovu (jak chytil obrovského žraloka, jehož hlavu vystavil v kbelíku na pultu), mi doporučil, abych vstala brzy a přišla se podívat na dražbu tuňáků. Přitom ale nečekal, že to skutečně udělám, takže vypadal překvapeně, když mě pak uviděl na tržišti. Jako lahůdku mi nabídl čerstvé sashimi z tuňáka. Suši, které jsem před pár dny měla k snídani v Tokiu, v jedné z proslulých restaurací vedle rybí tržnice Tsukiji, sice bylo senzační, ale toto  sashimi z tuňáka dalece předčilo moje očekávání: bylo tak čerstvé, měkké a lahodné!  

 

Lahůdky ve městě

Můj zážitek ve městě Katsuura byl jedním z mnoha z mé poslední cesty do Japonska. Navštívila jsem zemi už čtyřikrát a cestovala od města Nikkó až po Okinawu, a přesto pokaždé objevila nějaké nové jídlo. Nemusíte se však vydávat až do rybářských městeček či horských vesnic, abyste poznali autentickou chuť Japonska. Japonská města nabízejí velký výběr, od restaurací ověnčených michelinskými hvězdičkami až po lahodné pouliční jídlo. Zde uvádím moje oblíbené podniky, kam se ráda znovu vracím.

Tokio má vše, co je potřeba, abyste si udělali první dojem o japonské kuchyni: vynikající polévku tonkotsu ramen v Kyushu Jangara Ramen, yakiniku (grilované maso a zelenina) v Gyu-Kaku, výborné tonkatsu (obalované a smažené vepřové kotlety) a krabí krokety v Tonkatsu Wako

Návštěva rybí tržnice Tsukiji je nutností: přijďte sem před 5 hod. ráno, pokud chcete vidět aukci tuňáků a dát si snídani v některé ze skvělých suši restaurací vedle tržnice (doporučuji Sushibun – bývá zde stále fronta, ale jejich vynikající suši určitě stojí za to). Pokud budete mít dostatek času, zamiřte do města Utsunomiya 2 hodiny cesty na sever od Tokia, kde seženete nejlahodnější taštičky gyoza.

Kjóto je kouzelné město, a dát si jídlo v některé z tradičních restaurací, které k večeru lemují břeh řeky, je skvělým zakončením dne stráveného prohlížením chrámů. Také v nižším přízemí hlavního vlakového nádraží seženete spoustu lahůdek.

Co se týče pokrmů z úhoře, ideální verzi naleznete ve  městě Nagoja, kde byste si neměli nechat ujít hitsumabushi (úhoř jedený třemi způsoby) v restauraci Maruya Honten. Pokud máte rádi pikantní smažené pokrmy, vyzkoušejte nabídku takoyaki a okonomiyaki v Ósace. Kromě toho existuje samozřejmě také mnoho dalších japonských pokrmů, ale i tak doufám, že Vás tento krátký přehled při Vaší návštěvě země inspiruje.

 

Tipy ke stolu

Užitečné fráze: než začnete jíst, řekněte itadakimasu (zhruba „pokorně přijímám“) a po snězení jídla gochisosama deshita („děkuji za jídlo“). Co se týče pití, vždy nalijte nejprve tomu, kdo sedí vedle Vás, a čekejte, až Vám to oplatí. Kampai znamená „na zdraví“ (ale nikdy neříkejte „čin čin“, což je odkaz na mužské genitálie)

Etiketa: nepodávejte nikdy jídlo tyčinkami jinému člověku ani tyčinky nezapichujte do misky s rýží – to jsou gesta spojovaná s pohřebními rituály. Co se týče srkání, při jezení nudlí je naprosto v pořádku a znamená, že Vám jídlo chutná.

Spropitné: není potřeba dávat spropitné (v restauraci, taxi apod.), dokonce to může být považováno za urážlivé.

 

Co je potřeba vědět:

Kdy cestovat: kromě ostrovů Hokkaidó a Okinawa je počasí v Japonsku většinou mírné a probíhají zde čtyři roční období. Jaro a podzim jsou skvělé k návštěvě země, kdy teploty bývají mírné, konají se různé festivaly a krajina mívá pozoruhodné barvy (růžové květy sakur na jaře, ohnivě rudé a zlaté listí na podzim). Červen je hlavní období dešťů.

Jak se tam dostat: z Velké Británie léta do Tokia a Ósaky řada aerolinií (KLM a Air France často nabízejí nejlevnější letenky z Londýna), pokud však chcete přímý let a zaručené pohodlí, cestujte s aeroliniemi British Airways, Virgin Atlantic, Japan Airlines či All Nippon Airways.

Cestování po Japonsku: nejlepší způsob cestování je železnicí s použitím japonského železničního pasu (Japan Rail Pass), který je určen pouze pro cizince. Za pevně stanovenou cenu můžete cestovat téměř všemi vlaky Japonských železnic (včetně většiny rychlovlaků), přičemž pas má platnost 1, 2 či 3 týdny. Pamatujte na to, že pas je nutné si zakoupit před Vaší cestou do Japonska: dostanete „Exchange Order“, který pak při příjezdu vyměníte za samotný železniční pas.

Kde se ubytovat: skvělé alternativy k hotelům představuje ubytování v chrámech či v ryokanech (tradičních ubytovacích zařízeních, kde hosté nosí bavlněné kimono yukatu, jedí tradiční jídla a spí na rohožích tatami.

Přečtěte si: Japan by Rail (3. vydání z roku 2012) od Ramsey Zarifeh; je to vynikající kniha s informacemi o železnici, jízdními řády a různými tipy.