Silikonové nádobí patří k domácím potřebám, díky kterým je vaření a pečení velmi pohodlné. Od lákavých barev přes měkké formy, dortové formy, košíčky na muffiny až po formičky na led, toto nádobí si našlo cestu téměř do každé kuchyně na světě. Nelze popřít, že výrazně usnadňuje přípravu jídla díky své jedinečné flexibilní struktuře a formě, ale také se často objevuje otázka bezpečnosti vaření potravin v silikonovém nádobí.
Silikonové nádobí
Silikon je v podstatě syntetická guma (kaučuk), která se vyrábí sloučením křemíku, kyslíku a uhlíků, vázaných v určeném poměru. Prvky, jako je kyslík, křemík a uhlík, se vyskytují v přírodě a jejich použití je obecně bezpečné. Silikonové nádobí je žáruvzdorné, vhodné do mrazáku i do trouby, ale pouze do 220 °C. Křemík je díky svému složení netoxický, biologicky nerozložitelný a nerecyklovatelný. Zde je názor odborníků na používání silikonového nádobí při každodenním vaření.
Co říkají odborníci o silikonovém nádobí
„S přílivem různých typů nádobí na trh se rozšířilo také silikonové nádobí, zejména na pečení. Silikon je v podstatě guma složená z křemíku a kyslíku, která je při vaření bezpečná. Jedná se o lepší materiál na vaření a pečení než hliníkové, nerezové či nepřilnavé pánve a nádoby. Ale ze všech typů bych upřednostnil litinu. Pokud jde o pečení, silikon funguje skvěle místo pečicího papíru, zejména při přípravě pokrmů s nízkým obsahem tuku, protože je bez toxických látek a snadno se čistí. Doporučuji však používat vysoce kvalitní silikonové nádobí, aby bylo zajištěno, že se chemikálie nedostanou do jídla.“
Je bezpečné používat silikonové nádobí?
Oxid křemičitý je základní látkou použitou při výrobě silikonového nádobí, které patří k nejpoužívanějším po světě. V roce 1979 americká agentura FDA schválila oxid křemičitý za bezpečný pro použití v potravinářství. Jedno z prvních silikonových nádob (stěrka) bylo prodáno už v 80. letech minulého století. A co víc, potravinářské silikonové nádobí je obvykle potaženo sloučeninami nebo látkami, které zajistí, že se do jídla nedostanou žádné chemikálie. Několik studií ukazuje, že potravinářský křemík nevede k uvolňování sloučenin křemíku, pokud není porušena přípustná teplota ohřevu. V některých případech, kdy bylo testováno silikonové nádobí nízké kvality a nad povolené množství ohřevu, došlo k uvolnění sloučenin, ale pouze na velmi nízké úrovni. Obecně se tedy potravinářské silikonové nádobí považuje za bezpečné pro každodenní používání.
Tipy a triky pro bezpečné používání silikonového nádobí
Lze tedy udělat závěr, že silikonové nádobí je bezpečné pro každodenní vaření nebo pečení, ale nezapomeňte na výše uvedené tipy a pamatujte na kvalitu nádobí. Ujistěte se, že kupujete jen vysoce kvalitní silikonové nádobí. Podívejte se na podrobnosti o typu povrchu. Ujistěte se, že Vaše nádobí nemá žádné řezy nebo škrábance, které by mohly vést k vylučování škodlivin, zejména při nadměrném zahřívání. Také je nemyjte v myčce na nádobí ani nečistěte kovovými drátěnkami.