amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acss54141{color:#767676;font-size:19px;font-style:italic;}span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Korejská kuchyně v posledních letech přitáhla pozornost milovníků dobrého jídla v celém světě. Kromě toho je známá tím, že je prospívá zdraví. Zde se dozvíte základní informace o řadě možností a stylů v korejské kuchyni.
Podávání mnoha malých talířů s chutnými pokrmy je klasický prvek korejské etikety. Dělá se to nejen kvůli různým chutím, ale také pro trávení. Můžete očekávat několik druhů masa, polévku, rýži, salát a spoustu naložené zeleniny, jako je oblíbené kimchi, nebo také restovanou či dušenou zeleninu. Obzvlášť zábavné je banchan ve skupině, kdy se talířky položí doprostřed stolu a všichni si berou. Výběr se liší podle restaurace, což představuje příjemné překvapení pro hosty.
Kimchi (kimči) je nejoblíbenější a nejznámější korejské jídlo, které se podává jako pochutina, ale také se z něj připravuje kimchi polévka, kimchi smažená rýže nebo kimchi placka (Kimchi Joen). Kimchi je superpotravina, zelí fermentované s mořskou solí, mletým chili (gochugaru), česnekem a zázvorem. Je probiotické, tzv. prospěšné pro střeva, podporuje imunitní systém, a navíc je chuťově vynikající. Po pár ochutnání na něj můžete získat závislost!
.
Korejské BBQ je nejznámější prvek korejské kuchyně ve světě a připravuje se přímo na stole. Existuje speciální BBQ systém (gril) na stole vyhřívaný buď uhlím, nebo plynem. Společné BBQ a korejský alkoholický nápoj sodžu (soju) s přáteli je oblíbený korejský způsob večerní zábavy. Normálně si Korejci připravují BBQ sami, mimo Koreu však BBQ často nabízejí svým hostům korejské restaurace. Ke korejskému BBQ se podává mnoho talířků s přílohami a salátem: očekávat můžete minimálně 5-10 různých příloh. Typický způsob, jak jíst korejské BBQ, je zabalit si maso a přílohy do listů salátu. Korejci tomu říkají „ssam“, což lze přeložit jako „závitky“.
Korejci milují podávání jídla vroucího v „horkém kotlíku“ (hot pot), např. polévku jige, bude jige nebo bibimbap. Hrnec bývá vyroben z hlíny a udržuje horko po celou dobu jídla, takže polévka nebo rýže v něm podávaná má více aroma a chuti. Nebuďte proto překvapeni, když dostanete na stůl polévku, která ještě vaří. V Koreji pokud hosté nedostanou polévku vařící, vrací ji zpátky!
Korejci jedí rýži k jakémukoli hlavnímu jídlu. I nudlové pokrmy, jako je japchae, je jedí s miskou rýže. Rýže je základní součástí korejské kultury jídla. Korejci se dokonce při pozdravu ptají „jedls dnes rýži?“ (místo „jak se máš?“) V dobách Korejské války v 50. letech trpěli lidé takovou nouzí, že rýže byla vzácná, takže lidé navzájem zjišťovali, jestli se dobře (tj. dostatečně) najedli. Korejská rýže je větší než ta z jihovýchodní Asie a obsahuje více vlhkosti. Malá miska korejské rýže Vás proto zasytí a je velmi výživná.
K základním korejským ingrediencím patří Gochujang (pikantní sladká fermentovaná pasta vyrobená z mletého chili Gochutgaru, lepivé rýže, fermentované sójové omáčky, sezamového oleje, ječného sladu v prášku a soli), pasta miso (přísada vyrobená fermentací sójových bobů se solí, houbou koji a někdy také rýží, ječmenem či dalšími ingrediencemi) a samozřejmě kimchi. Obecně korejské pokrmy používají více ingrediencí a koření než japonské pokrmy. Korejci jedí více česneku a zázvoru nebo někdy chili (prášku i omáčky), zatímco japonské jídlo má jednodušší, prostší chuť.
Korejci používají více zázvoru, zatímco obyvatelé jihovýchodní Asie spíše bylinky (jako je zelený koriandr, citronová tráva, limetové listy, bazalka, galangal) a tropické ovoce. V jihovýchodní Asii jedí více rýžových nudlí, zatímco v Koreji dávají přednost skleněným nudlím z batátů. Většina thajských pokrmů používá palmový nebo rostlinný olej, zatímco korejská kuchyně dává přednost sezamovému oleji.
Když se podává korejské jídlo, turisté si mohou připadat zahlcení výběrem a nevědět, kde začít. Jsou na malých talířcích chuťovky nebo se to jí k hlavnímu jídlu? Odpověď je – jezte, jak sami chcete! Korejcům nevadí kombinování rýže s přílohami, ostatně právě tak vznikl známý pokrm bibimbap (úvodní foto). Nemusíte si ani dělat starosti ohledně používání rukou: Korejci rádi jedí „ve volném stylu“. Zeptejte se někoho místního, pokud Vás zajímá jejich jedinečný způsob vytvořený v průběhu času, a určitě Vás rád/a informuje.
DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…
Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…
Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…
V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…
Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…
Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…