Korejská kuchyně

Korejská kuchyně 1

Korejská kuchyně v posledních letech přitáhla pozornost milovníků dobrého jídla v celém světě. Kromě toho je známá tím, že je prospívá zdraví. Zde se dozvíte základní informace o řadě možností a stylů v korejské kuchyni.

 

Banchan – spousta malých talířků s jídlem

Podávání mnoha malých talířů s chutnými pokrmy je klasický prvek korejské etikety. Dělá se to nejen kvůli různým chutím, ale také pro trávení. Můžete očekávat několik druhů masa, polévku, rýži, salát a spoustu naložené zeleniny, jako je oblíbené kimchi, nebo také restovanou či dušenou zeleninu. Obzvlášť zábavné je banchan ve skupině, kdy se talířky položí doprostřed stolu a všichni si berou. Výběr se liší podle restaurace, což představuje příjemné překvapení pro hosty.

 

Kimchi

Kimchi (kimči) je nejoblíbenější a nejznámější korejské jídlo, které se podává jako pochutina, ale také se z něj připravuje kimchi polévka, kimchi smažená rýže nebo kimchi placka (Kimchi Joen). Kimchi je superpotravina, zelí fermentované s mořskou solí, mletým chili (gochugaru), česnekem a zázvorem. Je probiotické, tzv. prospěšné pro střeva, podporuje imunitní systém, a navíc je chuťově vynikající. Po pár ochutnání na něj můžete získat závislost!

.

Korejské BBQ

Korejská kuchyně 2

Korejské BBQ je nejznámější prvek korejské kuchyně ve světě a připravuje se přímo na stole. Existuje speciální BBQ systém (gril) na stole vyhřívaný buď uhlím, nebo plynem. Společné BBQ a korejský alkoholický nápoj sodžu (soju) s přáteli je oblíbený korejský způsob večerní zábavy. Normálně si Korejci připravují BBQ sami, mimo Koreu však BBQ často nabízejí svým hostům korejské restaurace. Ke korejskému BBQ se podává mnoho talířků s přílohami a salátem: očekávat můžete minimálně 5-10 různých příloh. Typický způsob, jak jíst korejské BBQ, je zabalit si maso a přílohy do listů salátu. Korejci tomu říkají „ssam“, což lze přeložit jako „závitky“.

 

Hot Pot – jídla podávaná v „horkém hrnci“

Korejci milují podávání jídla vroucího v „horkém kotlíku“ (hot pot), např. polévku jige, bude jige nebo bibimbap. Hrnec bývá vyroben z hlíny a udržuje horko po celou dobu jídla, takže polévka nebo rýže v něm podávaná má více aroma a chuti. Nebuďte proto překvapeni, když dostanete na stůl polévku, která ještě vaří. V Koreji pokud hosté nedostanou polévku vařící, vrací ji zpátky!

 

Rýže

Korejci jedí rýži k jakémukoli hlavnímu jídlu. I nudlové pokrmy, jako je japchae, je jedí s miskou rýže. Rýže je základní součástí korejské kultury jídla. Korejci se dokonce při pozdravu ptají „jedls dnes rýži?“ (místo „jak se máš?“) V dobách Korejské války v 50. letech trpěli lidé takovou nouzí, že rýže byla vzácná, takže lidé navzájem zjišťovali, jestli se dobře (tj. dostatečně) najedli. Korejská rýže je větší než ta z jihovýchodní Asie a obsahuje více vlhkosti. Malá miska korejské rýže Vás proto zasytí a je velmi výživná.

 

Základní ingredience

K základním korejským ingrediencím patří Gochujang (pikantní sladká fermentovaná pasta vyrobená z mletého chili Gochutgaru, lepivé rýže, fermentované sójové omáčky, sezamového oleje, ječného sladu v prášku a soli), pasta miso (přísada vyrobená fermentací sójových bobů se solí, houbou koji a někdy také rýží, ječmenem či dalšími ingrediencemi) a samozřejmě kimchi. Obecně korejské pokrmy používají více ingrediencí a koření než japonské pokrmy. Korejci jedí více česneku a zázvoru nebo někdy chili (prášku i omáčky), zatímco japonské jídlo má jednodušší, prostší chuť.

Rýžové pokrmy z celého světa

Jak se korejské jídlo liší od jiných asijských pokrmů

Korejci používají více zázvoru, zatímco obyvatelé jihovýchodní Asie spíše bylinky (jako je zelený koriandr, citronová tráva, limetové listy, bazalka, galangal) a tropické ovoce. V jihovýchodní Asii jedí více rýžových nudlí, zatímco v Koreji dávají přednost skleněným nudlím z batátů. Většina thajských pokrmů používá palmový nebo rostlinný olej, zatímco korejská kuchyně dává přednost sezamovému oleji.

 

Jak jíst korejské jídlo

Když se podává korejské jídlo, turisté si mohou připadat zahlcení výběrem a nevědět, kde začít. Jsou na malých talířcích chuťovky nebo se to jí k hlavnímu jídlu? Odpověď je – jezte, jak sami chcete! Korejcům nevadí kombinování rýže s přílohami, ostatně právě tak vznikl známý pokrm bibimbap (úvodní foto). Nemusíte si ani dělat starosti ohledně používání rukou: Korejci rádi jedí „ve volném stylu“. Zeptejte se někoho místního, pokud Vás zajímá jejich jedinečný způsob vytvořený v průběhu času, a určitě Vás rád/a informuje.