PŘÍCHUTĚ ZMRZLINY, KTERÉ JSOU PŘINEJMENŠÍM ZVLÁŠTNÍ (ČÁST 1.)

PŘÍCHUTĚ ZMRZLINY, KTERÉ JSOU PŘINEJMENŠÍM ZVLÁŠTNÍ (ČÁST 1.) 1

Horké letní počasí si přímo žádá osvěžení v podobě zmrzliny. A protože i v této oblasti platí pravidlo, že originalita prodává, přinášíme vám přehled těch nejpodivnějších druhů, jaké je možné ve světě okusit. Rozhodně to však nebude námi milovaná jahodová, vanilková či citrónová.

# 1 Trochu jiná kokosová

V jedné newyorské zmrzlináren vymysleli chlazený dezert, který zaujme spíše svou barvou než příchutí. Tato zmrzlina je totiž černá. Její hlavní ingrediencí je spálená kokosová kůra. Ta má prý podobné složení jako dřevěné uhlí a kromě toho, že zmrzlině dodává jí unikátní barvu, známá je také díky svým detoxikačním účinkům. Pro chuť se přidává do zmrzliny kokosové mléko, krém a lupénky. Po této pochoutce za přibližně 9 eur zůstává černý jazyk a pokud se vám začne v teple tát, tak i skvrny na oblečení.

# 2 Drahý špás

Japonské město Kanazawa je rodištěm jedlých zlatých fólií a také jedné netradiční zmrzliny. Lépe řečeno, zmrzlina je klasická, točená (a velmi lákavě vypadající), ale její dekorace je přinejmenším luxusní. Na dozdobení se používají plátky zlata, které zmrzlinářka na chlazenou porci vtlačí dřevěnou špachtličkou. Pro srovnání, tento špás vás bude stát v přepočtu něco přes 7 eur, což je paradoxně méně než cena americké černé zmrzliny.

# 3 páchnoucí dobrota

Kdo už měl tu čest setkat se s Durian, ví, o čem je řeč. Pokud nepatříte mezi těchto šťastlivce, přiblížíme vám podrobnosti. Durian je asijské ovoce s pichlavý slupkou a chutnou, tuhou dužinou uvnitř. Je bohatý na vitamíny C a E a napomáhá správnému zažívání. Negativním a ne právě drobným detailem je zápach, který se po otevření durianu šíří prostorem. Připomíná totiž těžko popsatelný pach připomínající shnilé vejce. Když se však přes tuto skutečnost přenesete, můžete ochutnat zmrzlinu vyrobenou právě z tohoto ovoce. Dostupná je například v Las Vegas nebo v pojízdných stáncích v Jakartě.

# 4 Kousek masíčka

Jak se vyjádřil Joey ze seriálu Přátelé, když ochutnal Racheliny nepovedenou dort: „Puding – dobrý, džem – dobrý, maso – dobré!“ Tato věta snad platí i pro zmrzlinu s příchutí šunky prosciutto či slaniny. Zvláštní kombinace slané chutě a krému má však u návštěvníků podniku Humphry Scolombe v San Francisku úspěch, tak i další z jejich podivných druhů. Za všechno říká například příchuť kukuřice, okurky, papriček jalapenos či dua mrkev a mango.

# 5 Přítel chlorofyl

Za vším je opět jednou New York. V rušném městě zřejmě chybí zeleň natolik, že ji přidávají nejen do salátů, ale i do zmrzliny. Chlorofylovou travní specialitu dostanete v podniku Max and Mina’s ve známé čtvrti Queens, kde vyrábějí domácí zmrzliny. O její chuti můžeme jen polemizovat, ale bude minimálně svěžejší a syrovější než u jiných druhů.