Milovníci vína nemusí cestovat do zahraničí a svůj oblíbený nápoj v patřičné kvalitě si vychutnají i v Česku. Přesto jsme pro vás připravili pár tipů, díky kterým objevíte vinné destinace (nejen) za hranicemi naší republiky.
Istrie
Poloostrov Istrie má dramatickou a bohatou historii. Ovládalo ho Rakousko-Uhersko, Itálie, Jugoslávie a dnes patří z 90 procent k Chorvatsku. Vesnice na úpatích kopců, architektura, krásné výhledy a fantastická vína: to vše najdete v zemi, do které většina Čechů cestuje v létě za odpočinkem.
Zátoka Hawkes
Nový Zéland, to je země úchvatné přírody, skvělého jídla i kvalitního vína. To nejlepší můžete ochutnat ve vinařském ráji, zálivu Hawkes na severním ostrově Nového Zélandu. Teplá suchá léta a dlouhé podzimy dodávají vínu v kombinaci s přímořskou klimatem jedinečnou chuť.
Údolí Rhony
Druhá největší vinařská oblast ve Francii je opravdu pozoruhodná. Krásné vesnice a udržované vinice jsou protkány 13 vinnými cestami, z nichž každá vás provede jinými druhy tohoto omamného nápoje. Nevýhodou je, že pokud jste omezen časem, během jedné dovolené celý tento region neprojdete. Nic vám ale nebrání se sem vracet.
Piedmont
Na hranicích se Švýcarskem a Francií se nachází druhý největší italský region, Piedmont. Sněhem pokryté vrcholky Alp dělají nádhernou kulisu vinohradem, ve kterých se rodí vynikající vína. I proto se vinice v městech Langhe, Roero a Monferrato v červenci 2014 zapsali do seznamu UNESCO. K vínu neodmyslitelně patří i dobrá kuchyně, ao tu v Piedmontu také nebudete mít nouzi.
Galicie
Jde o unikátní region, který se rozprostírá v severozápadním koutě Španělska. Potomci Vizigótů a Keltů tu stále mluví jazykem známým pod jménem Gallego a dělají víno, které má jedinečnou chuť. Vlastnosti nápoje ovlivňují zejména deštivé zimy a jarní srážky, jakož i přímořská poloha. Na své si tu přijdou i milovníci ryb a jiných mořských živočichů, z nichž šéfkuchaři připravují delikátní pokrmy.
Údolí Loiry
Toto území je jako stvořené pro pikniky u břehů Loiry, nejdelší francouzské řeky. Vinohrady se rozprostírají od středního Francie až po Atlantik, ale k těm nejkvalitnějším vínům vám stačí překonat hodinovou cestu autem z Paříže.
Řeč je o regionech Anjou a Touraine, v nichž francouzská kuchyně zažila svůj moderní zrod – před více než 500 lety. Rodinné vinárny, hrady a středověké vesničky vám zaručí opravdu neopakovatelný zážitek.