Řecké jídlo

Řecké jídlo 1

Řekové jídlo milují: rádi jedí i krmí druhé. Řecko je zemí, kde zaručeně nebudete mít hlad.

Řecká kuchyně používá převážně čerstvé místní ingredience, jako je středomořská zelenina, olivový olej, řecký jogurt, med, sýr feta, různé druhy masa a muesli. Řecké pokrmy jsou výborné a obsahují řadu čerstvých i sušených bylinek. Pokud pojedete na jih Evropy a budete chtít poznat řeckou kuchyně, určitě ochutnejte alespoň  některé z následujících pokrmů. 

 

Řecká kuchyně je nedílná součást středomořské stravy

Řecká kuchyně je významnou součástí středomořské stravy a některé věci má společné s tradiční kuchyní Itálie, Balkánu, Turecka a Levanty/Blízkého východu. I když má každá země vlastní škálu pokrmů a kulinářských tradic, mnoho receptů je podobných, pokud jde o ingredience a nutriční hodnotu. Řecká gastronomická identita je bohatá a hluboko zakořeněná. Řecko má jednu z nejstarších gastronomických tradic na světě: jedná se o tradici chutí, materiálů a stylů, která sahá od prehistorie až do současnosti. Kombinace čerstvých ingrediencí a kulinářských technik v každém řeckém receptu představuje gastronomickou výpravu do historie Řecka. V poslední době byla věnována pozornost také jídlu strověkých Řeků. Psané texty ze starověku působivě popisují tehdejší zvyky při jídle obyvatel řeckých ostrovů a řecké pevniny.

V moderní řecké kuchyni se běžně používá zelenina, olivový olej, granola, ryby, víno a maso. K dalším významným produktům patří olivy, sýry, lilek, cukety a jogurt. Hlavními součástmi řeckých sladkostí jsou ořechy a med, často také různé ovoce. To poslední je základní surovinou pro přípravu tzv. sladkostí „na lžičku“. Další významný aspekt řecké kuchyně představují chuťovky známé jako mezedes (mezze), které jsou rozšířené v celém Středomoří i jinde ve světě. Jedná se o tradiční výběr pochutin obvykle podávaných v tavernách a restauracích k vínu, ouzu nebo tsipouru. Už od dob antiky se liší způsob přípravy jídla a sladkostí v různých částech země, různých místech, domácnostech i restauracích, což přispělo k vytvoření tradiční řecké kuchyně. Obyvatelé řeckých provincií byli zároveň editory řecké kuchyně a pokrmů. Stanovili svoje chutě a vytvořili tradiční lokální kuchyni založenou na místních produktech. Místní podmínky hrají velkou roli při formování místní kuchyně; patří k nim např. přírodní bohatství každého regionu, jeho klima a vlivy, které převzal od jiných národů a jiných tradic.

V rozporu s tím, co si většina lidí myslí, staří Řekové byli z velké části vegetariáni a maso jedli jen ve velmi výjimečných případech. Zbytek času konzumovali různé typy kaše a obilnin s chlebem, zeleninou, a také spoustu ryb. Tradiční řecká kuchyně, založená na ingrediencích spíše než na komplexních technikách, objevila mnoho způsobů, jak používat pár sezónních plodin, které měla k dispozici. A právě v tom spočívá genialita řecké kuchyně, která byla ovlivněna řadou dalších kuchyní a tradic. Turecké vlivy jsou dnes patrné na předkrmech, jako jsou tzatziki, ale také hlavních jídlech, jako je Imam Baildi (pečený lilek plněný rajčaty, cibulí, česnekem a petrželí), musaka a na známých sladkostech baklava a kataifi. Ovlivněna však byla také italskou benátskou tradicí, především v oblasti Jónských ostrovů, kde Benátčané mnoho let působili jako dobyvatelé, přičemž místním obyvatelům předali lásku k těstovinám a různým koláčům. Řeckou kulinářskou tradici tak zformovala kulturní setkání spolu s vynalézavostí místních obyvatel a s výjimečnou kvalitou produktů zdejší země. Řecká kuchyně nabízí dechberoucí výběr pokrmů a nápojů a představuje kulturní dědictví mnoha staletí. Kombinace čerstvých ingrediencí a kulinářských technik v každém receptu představuje jedinečnou gastronomickou výpravu do historie Řecka.

Řecké jídlo 2

Jaká jídla je možné považovat za klasicky řecká

Teď se podívejme na nejtradičtější řecké pokrmy, o kterých jste už určitě slyšeli. Pro řecký stůl je charakteristická rozmanitost pokrmů, v níž nikdo nemá monopol na chuť, ale všichni společně tvoří vynikající souhru. Královnou dnešní řecké kuchyně je řecký salát (horiatiki), který je tvořen okurkami, rajčaty, sýrem feta, olivami a oreganem. Neměl by samozřejmě stejnou hodnotu, kdyby ingredience nedoprovázel olivový olej. Ten má vysokou nutriční hodnotu a tvoří základ řecké kuchyně. Je součástí všech řeckých pokrmů a není žádným tajemstvím, že ho ve velkém používají především starší hospodyně a babičky. Můžete ho zkusit např. s čerstvě upečeným chlebem z trouby. Určitě také znáte musaku – jedná se o standardní pokrm řecké kuchyně. Dá se říct, že se jedná o symbol řecké kuchyně a jeden z nejslavnějších řeckých pokrmů, které obsahuje brambory, lilek, mleté hovězí a bešamel. Turisté ho znají z řeckých restaurací ve světě. Domácí musaka je jeden z receptů, které maminky a babičky připravují na rodinné slavnosti. Jedná se však o relativně obtížné jídlo, kdy příprava má 4 fáze: zpracování lilku a brambor, uvaření bešamelu, orestování mletého masa s rajčatovou omáčkou a nakonec upečení celého pokrmu. Na internetu naleznete mnoho receptů na přípravu, ale také si můžete koupit už hotové jídlo.

Další jídlo, kterým Řecko vyniká, je tradiční pita chleba. S použitím správného těsta phyllo (filo) a sýra feta nebo řeckých masových kuliček můžete vytvořit mnoho různých chutí. A nezapomeňte ani na citronovou šťávu, která se dává nakonec téměř do každého pokrmu. Dále se připravují koláče pro každodenní konzumaci, koláče pro speciální příležitosti, jednoduché nebo obtížnější, slané či sladké, z těsta phyllo nebo z jiného těsta. Zeleninové koláče, sýrové/tvarohové koláče, spanakopita (špenátový koláč)), zelný koláč, koláč s mletým masem, dýňový koláč, kuřecí koláč atd. atd. atd. Špenátový koláč (spanakopita) se připravuje především v region Epirus, ale najdete ho i jinde v Řecku.

Pokud by měli Řekové vysvětlit turistovi, jak vypadá řecké jídlo, nejspíš by vyjmenovali skupinu jídel, k nimž patří následující: musaka, gemista, dolmadakia, ladera, horiatiki + kozí maso v hrnci s brambory. K tomu všemu dobře ladí červené víno. Ale nezpomeňme ani na to, že Řecko je zemí s širokou škálou sladkostí. Rozšířený a oblíbený je řecký jogurt s medem. Ke klasickým sladkostem nabízeným ve vesnicích i městech patří tradiční řecký dezert „na lžičku“. Bývá to sladké ovoce kteréhokoli ročního období, ale musí být vynikající kvality (kdoule, fíky, pomeranč, jedlé kaštany, meruňky, třešně). Tradiční jsou rovněž sladkosti polité sirupem, které jsou převážně založeny na ořeších (vlašských, lískových, mandlích nebo arašídech), plněných vinných listech, sušeném ovoci a také medu, který dává sladkostem charakteristické aroma a vysokou nutriční hodnotu. Ke známým sladkostem patří baklava, galaktoboureko, kataifi, melomakarona, halva či ravani. 

Jisté je, že výběr řeckých pokrmů je nekonečný a jejich chuť bezkonkurenční.