Tradiční velikonoční jídlo v Mexiku

Tradiční velikonoční jídlo v Mexiku 1

Všechny země mají své velikonoční tradice a Mexiko není výjimkou. Pro křesťany v mnoha částech světa je týden před Velikonocemi ponurým obdobím s omezením jídla. Mexičané slaví týden před Velikonocemi a Velikonoce jiným způsobem. V zemi existují některá jídla pro toto období tradiční, lidé slaví a konají se pouliční karnevaly.

 

Rybí pokrmy

Také v Mexiku existují určité dny během období Půstu, kdy katolíci nesmějí jíst maso. Tehdy se ryby stávají postním jídlem, které se konzumuje v době před Velikonocemi. Rybí polévka s kousky ryb a máslovými fazolemi je jedním z jídel, které se podávají během velikonočního období. Krevety se konzumují syrové nebo v placičkách přelitých tradiční omáčkou zvanou Pipian, připravenou z koření a dýňových semen. Placičky ze sušených krevet lze podávat se snítkami divoké rostliny zvané romerito, která připomíná rozmarýn, a bramborami v omáčce mole.

 

Zeleninové pokrmy

Nopal je kaktus s plochými listy, který se používá při vaření. Je to všestranné jídlo, přičemž část je považována za zeleninu a část za ovoce. Nopal se používá do salátů, do tacos a s vejci. Chacales je pokrm ze sušené bílé kukuřice, která se rozdrtí a připraví se z ní polévka. Kromě toho se cuketa suší a smaží s rajčaty a cibulí a podává s taveným sýrem.

 

Dezerty

Capirotada (úvodní foto) je mexický dezert podávaný během půstu. Je to v podstatě chlebový nákyp, který se připravuje z opečeného francouzského chleba, mléka, sýra, másla, arašídů a rozinek, politý sirupem ze skořice a hnědého cukru. Empanadas jsou ovocné taštičky, které se připravují z třešní, jahod, jablek, meruněk nebo ostružin.

 

Mexický velikonoční sýr

Tento tradiční sladký sýr se vyrábí z vajec, mléka, cukru, vanilky a muškátového oříšku. Udělá se z něj kulička a nakrájí se na jednotlivé porce.

 

Karnevalové lahůdky

V Mexiku během oslav velikonočního týdne nabízejí pouliční prodavači aguas frescas, což jsou nápoje s ovocnou příchutí. K dispozici jsou čerstvé ovocné zmrzlinové bary (paletas) a zmrzlina. Raspados je ledová tříšť, která se prodávají z vozíků. Pambazos jsou rohlíky plněné kuřecím masem nebo sýrem zalitým pikantní salsou. Další karnevalovou lahůdkou jsou platanos, což jsou smažené zeleninové banány plantainy se sladkou smetanovou polevou. A pak jsou zde horké mini koláčky podávané s marmeládou.

O mexické kuchyni