Florencie dráždí chuťové pohárky. Jídlo a pití v tomto stylovém toskánském městě je stejně tak uměním, jako vybraná renesanční mistrovská díla, která Vás tu obklopují. Využívají kvalitní ingredience, jednoduchá provedení a uplatňují respekt k tradici, což tvoří „svatý grál“ florentské kuchyně. Neznamená to však pouze jíst v gastronomických chrámech ověnčených michelinskými hvězdičkami nebo v trattoriích starých staletí a ověšených sušenými šunkovými kýtami. Gurmánská Florencie znamená také jíst dršťky u místního pojízdného stánku, „krvavé“ steaky nebo ochutnávat olivový olej na tržišti.
Nakupujte místní potraviny na tržnici
Florentští gurmáni se nemohou nabažit La Bottega della Frutta, malého obchodu v postranní uličce plného zajímavých kulinářských výrobků. U jeho majitelky můžete ochutnat olivový olej předtím, než si ho zakoupíte; olej z Castello di Ama z vinařské oblasti Chianti, s náznakem artyčoku a čekanky, patří v Toskánsku k nejlepším. Dále si můžete koupit balíček žlutých domácích těstovin Martelli vyrobených poblíž Pisy, anebo s sebou jako suvenýr sušenky s mandlemi uvnitř (biscotti di Prato). V jiném případě si udělejte čas a poznávejte chaotický rozruch mezi stánkaři prodávajícími sýry, maso a uzeniny na hlučném tržišti Mercato Centrale. Vyzkoušejte stánky se zeleninou plné jarních fialových artyčoků, cuketových květů a dalších sezónních plodin. Pak se vydejte k Da Nerbone, stánku s jídlem v kryté tržnici, kde připravují dršťky ve všech florentských podobách, panini con bollito (syté pečivo s vařeným hovězím masem, před podáváním namočené ve šťávě z masa) už od roku 1872. Vybojujte si stůl, anebo zamiřte po schodech nahoru do restaurační části pocházející z 19. století, kde najdete moderní pojetí čerstvých těstovin, pokrmy s lanýži, burgery, steaky a pečivo. Vaše nákupní hýření pak zakončete v Eataly. Projděte si uličky plné místních často organických potravin a výrobků z nich, zatímco budete naslouchat renesančním příběhům z bezplatného audioprůvodce.
.
Zakousněte se do bistecca alla fiorentina
Steak bistecca alla fiorentina může být nezapomenutelným zážitkem v Trattorii Mario, hlučné restauraci s přeplněnými stoly, kde bývá plno už od roku 1953. Obrovský „T-bone steak“ připravený na grilu na dřevěném uhlí se podává na jediný způsob, a to ožehnutý na povrchu a růžový uvnitř. K tomu si objednejte přílohu ze zemitých, pomalu vařených bílých fazolí, a bude Vaše ponoření se do kuchyně Toskánska úplné. Pokud bude fronta čekajících v Mariu příliš dlouhá, zkuste Trattoria 4 Leonie nebo All’Antico Ristoro di’ Cambi. Také tyto restaurace jsou známy tím, že nabízejí „steaky pro nenasytné“, fungují už celé věky a (na rozdíl od Maria) přijímají rezervace stolů.
Ochutnejte dršťky
Posaďte se na barovou židli u pojízdného stánku s dršťkami Pollini a objednejte si mísu kouřících horkých „drštěk po florentsku“ (trippa alla fiorentina). Známý posilňující pokrm se připravuje z pomalu vařených hovězích drštěk spolu s cibulí, mrkví, celerem a rajčaty. Anebo si můžete dát s sebou panini s dršťkami zalitými zelenou salsou (z rozdrcené petržele, česneku a kapar). Florentské rychlé občerstvení je prostě skvělé. Droby zde mohou tvořit kompletní plnohodnotné jídlo, jaké nejlépe poznáte spolu s místními v restauraci Osteria del Cocotrippone na náměstí Beccaria, které bývá mimo zájem turistů. Objednejte si lampredotto (hovězí slez, nakrájený a mírně vařený až do rozvaření), anebo specialitu podniku L’Intelligente (mozeček smažený s cuketou).
Dejte si víno v enotéce
Florencii okblopují kopce ježící se vinicemi. Jejich plody můžete ochutnat v Le Volpi e l’Uva („Liška a hrozny“), vinném baru známém svými vynikajícími kombinacemi jídla a vína. Kvalitní „butiková“ vína od 150 malých výrobců, včetně spousty vína Brunello di Montepulciano nebo Vino Nobile di Montepulciano, které se zde snoubí se sýry s italským certifikátem DOP, se salámy a s pálivými paprikami plněnými ančovičkami a kapary. V ráji gurmánů vyzkoušejte na grilu připravené crostoni, topinky z toskánského chleba s teplým měkkým sýrem Asiago, s lanýžovou klobásou či ohnivě červeným salámem Nduja, anebo ochutnejte naprostou kulinářskou kuriozitu, lardo di colonnata – bělostné vepřové sádlo naložené v mramorových nádržích s olivovým olejem ochuceným bylinkami. Dalšími mimořádnými vinárnami (enoteca) se stylovým jídlem jsou Il Santino a Coquinarius.
Snězte spoustu zmrzliny
Florenťané berou zmrzlinu (gelato) vážně. Rivalita mezi výrobci domácí zmrzliny (gelaterie artigianale) je velká a příchutě odrážejí roční období. Pistáciová, hrušková a karamelová nebo čokoládová s pomerančovou, to jsou nejoblíbenější druhy ve Vivoli. La Carraia připravuje nejlepší zmrzlinu z ricotty a hruškovou, zatímco Grom je převážně organický. A pokud si chcete vzpomínku na italskou zmrzlinu skutečně uchovat, Curious Appetite nabízí prohlídku zázemí nejlepších zmrzlináren (gelateria) spolu s příležitostí si připravit vlastní zmrzlinu. Skalní příznivci zmrzliny pak naleznou šafránovou zmrzlinu nebo sladký sorbet z vína Vernaccia vyrobené špičkovým zmrzlinářem Sergiem Dondolim v San Gimignanu, což stojí za jednodenní výlet z Florencie.
Naučte se vařit po toskánsku
Podívejte se na videa s vařením nebo se přihlaste se do půldenního kurzu v Cucina Lorenzo de’ Medici, škole současného vaření na tržnici Mercato Centrale. Tato neformální škola je obklopena prodejními stánky s jídlem a butiky stojícími na chaotickém a centrálním tržišti a představuje ideální příležitost pro milovníky jídla k prožití trochy zábavy v kuchyni. Vážnější kuchaři dají přednost designérskému pracovnímu prostoru v Desinare, super-stylové kuchařské škole s nabídkou půldenních a celodenních kurzů vedených působivou sestavou hostujících šéfkuchařů.
Den zakončete aperitivem
Se soumrakem začínají také „aperitivy“, což jsou drinky před večeří. Je to téměř posvátný rituál, který znamená pochutnávání si na hojnosti bezplatného občerstvení a pochutin během popíjení míchaných drinků, vychlazeného pěnivého prosecca nebo jiného vína; a pokud přechází plynule ve večeři, říká se mu „apericena“. K nejlepším podnikům, kde se jich můžete zúčastnit, patří Open Bar, La Terrazza a Zeb. Pokud máte rádi zvuk domácích šejkrů, whisky s vůní pancetty nebo šafránové limoncello, požádejte v Mayday skvělého barmana Marca, aby Vám připravil drink „na míru“. A pokud máte slabost pro gin, vyzkoušejte některý experimentální koktejl s ginem s doprovodným gurmánským občerstvením v módním podniku Ditta Artiginiale.
Povečeřte v michelinské restauraci
Budete potřebovat rezervaci stolu několik měsíců předem, pokud byste chtěli povečeřet v renesančním paláci Enoteca Pinchiori, jediné restauraci v Toskánsku se 3 michelinskými hvězdičkami, kde se spojuje inovativní toskánská kuchyně šéfkuchařky Annie Féolde s vynikajícím vinným sklepem jejího manžela. Hvězda na vzestupu Antonello Sardi oslňuje svými večeřemi v La Bottega del Buon Caffè prostřednictvím moderní toskánské kuchyně: své jarní menu zahajuje kopečkem čerstvé pěny ze sýra pecorino, listem bobu (luštěniny) a květy rozmarýnu. Plodiny používané v této restauraci ozdobené 1 michelinskou hvězdičkou pocházejí ze zeleninového políčka v Borgo Santo Pietro v kopcích u Sieny.
Zdržte se na nedělní oběd
Nedělní oběd znamená celé hodiny strávené u jídla. Je to hostina a celý sled tradičních toskánských jídel, jako je pappa al pomodoro (omáčka z chleba a rajčat) v Il Teatro del Sale, restauraci ve stylu pánského klubu. Nebo si můžete rezervovat stůl s romantickým výhledem na město v La Leggenda dei Frati v historické zahradě Villy Bardini. Místní sezónní produkty tu vládnou a typická toskánská terrina z kuřecích jater, která se zde snoubí se sušenými fíky a crème caramel, je naprosto vynikající. Máte pocit, že už jste toho snědli příliš mnoho? Připojte se k místním na tradiční nedělní oběd v La Reggia degli Etruschi v městečku Fiesole ve florentských kopcích a pak se vydejte zpět na jízdním kole zapůjčeném ve FiesoleBike. Jak jídlo, tak úžasný výhled na město stojí rozhodně za to.