Jídlo ve Florencii

Jídlo ve Florencii 1

Florencie dráždí chuťové pohárky. Jídlo a pití v tomto stylovém toskánském městě je stejně tak uměním, jako vybraná renesanční mistrovská díla, která Vás tu obklopují. Využívají kvalitní ingredience, jednoduchá provedení a uplatňují respekt k tradici, což tvoří „svatý grál“ florentské kuchyně. Neznamená to však pouze jíst v gastronomických chrámech ověnčených michelinskými hvězdičkami nebo v trattoriích starých staletí a ověšených sušenými šunkovými kýtami. Gurmánská Florencie znamená také jíst dršťky u místního pojízdného stánku, „krvavé“ steaky nebo ochutnávat olivový olej na tržišti.    

 

Nakupujte místní potraviny na tržnici  

Florentští gurmáni se nemohou nabažit La Bottega della Frutta, malého obchodu v postranní uličce plného zajímavých kulinářských výrobků. U jeho majitelky můžete ochutnat olivový olej předtím, než si ho zakoupíte; olej z Castello di Ama z vinařské oblasti Chianti, s náznakem artyčoku a čekanky, patří v Toskánsku k nejlepším. Dále si můžete koupit balíček žlutých domácích těstovin Martelli vyrobených poblíž Pisy, anebo s sebou jako suvenýr sušenky s mandlemi uvnitř (biscotti di Prato). V jiném případě si udělejte čas a poznávejte chaotický rozruch mezi stánkaři prodávajícími sýry, maso a uzeniny na hlučném tržišti Mercato Centrale. Vyzkoušejte stánky se zeleninou plné jarních fialových artyčoků, cuketových květů a dalších sezónních plodin. Pak se vydejte k Da Nerbone, stánku s jídlem v kryté tržnici, kde připravují dršťky ve všech florentských podobách, panini con bollito (syté pečivo s vařeným hovězím masem, před podáváním namočené ve šťávě z masa) už od roku 1872. Vybojujte si stůl, anebo zamiřte po schodech nahoru do restaurační části pocházející z 19. století, kde najdete moderní pojetí čerstvých těstovin, pokrmy s lanýži, burgery, steaky a pečivo. Vaše nákupní hýření pak zakončete v Eataly. Projděte si uličky plné místních často organických potravin a výrobků z nich, zatímco budete naslouchat renesančním příběhům z bezplatného audioprůvodce. 

.

Zakousněte se do bistecca alla fiorentina

Steak bistecca alla fiorentina může být nezapomenutelným zážitkem v Trattorii Mario, hlučné restauraci s přeplněnými stoly, kde bývá plno už od roku 1953. Obrovský „T-bone steak“ připravený na grilu na dřevěném uhlí se podává na jediný způsob, a to ožehnutý na povrchu a růžový uvnitř. K tomu si objednejte přílohu ze zemitých, pomalu vařených bílých fazolí, a bude Vaše ponoření se do kuchyně Toskánska úplné. Pokud bude fronta čekajících v Mariu příliš dlouhá, zkuste Trattoria 4 Leonie nebo All’Antico Ristoro di’ Cambi. Také tyto restaurace jsou známy tím, že nabízejí „steaky pro nenasytné“, fungují už celé věky a (na rozdíl od Maria) přijímají rezervace stolů.   

 

Ochutnejte dršťky

Posaďte se na barovou židli u pojízdného stánku s dršťkami Pollini a objednejte si mísu kouřících horkých „drštěk po florentsku“ (trippa alla fiorentina). Známý posilňující pokrm se připravuje z pomalu vařených hovězích drštěk spolu s cibulí, mrkví, celerem a rajčaty. Anebo si můžete dát s sebou panini s dršťkami zalitými zelenou salsou (z rozdrcené petržele, česneku a kapar). Florentské rychlé občerstvení je prostě skvělé. Droby zde mohou tvořit kompletní plnohodnotné jídlo, jaké nejlépe poznáte spolu s místními v restauraci  Osteria del Cocotrippone na náměstí Beccaria, které bývá mimo zájem turistů. Objednejte si  lampredotto (hovězí slez, nakrájený a mírně vařený až do rozvaření), anebo specialitu podniku L’Intelligente (mozeček smažený s cuketou). 

 

Dejte si víno v enotéce  

Florencii okblopují kopce ježící se vinicemi. Jejich plody můžete ochutnat v Le Volpi e l’Uva („Liška a hrozny“), vinném baru známém svými vynikajícími kombinacemi jídla a vína. Kvalitní „butiková“ vína od 150 malých výrobců, včetně spousty vína Brunello di Montepulciano nebo Vino Nobile di Montepulciano, které se zde snoubí se sýry s italským certifikátem DOP, se salámy a s pálivými paprikami plněnými ančovičkami a kapary. V ráji gurmánů vyzkoušejte na grilu připravené crostoni, topinky z toskánského chleba s teplým měkkým sýrem Asiago, s lanýžovou klobásou či ohnivě červeným salámem Nduja, anebo ochutnejte naprostou kulinářskou kuriozitu, lardo di colonnata – bělostné vepřové sádlo naložené v mramorových nádržích s olivovým olejem ochuceným bylinkami. Dalšími mimořádnými vinárnami (enoteca) se stylovým jídlem jsou Il Santino a Coquinarius

Co jíst v Itálii

Snězte spoustu zmrzliny  

Florenťané berou zmrzlinu (gelato) vážně. Rivalita mezi výrobci domácí zmrzliny (gelaterie artigianale) je velká a příchutě odrážejí roční období. Pistáciová, hrušková a karamelová nebo čokoládová s pomerančovou, to jsou nejoblíbenější druhy ve Vivoli. La Carraia připravuje nejlepší zmrzlinu z ricotty a hruškovou, zatímco Grom je převážně organický. A pokud si chcete vzpomínku na italskou zmrzlinu skutečně uchovat, Curious Appetite nabízí prohlídku zázemí nejlepších zmrzlináren (gelateria) spolu s příležitostí si připravit vlastní zmrzlinu. Skalní příznivci zmrzliny pak naleznou šafránovou zmrzlinu nebo sladký sorbet z vína Vernaccia vyrobené špičkovým zmrzlinářem Sergiem Dondolim v San Gimignanu, což stojí za jednodenní výlet z Florencie. 

 

Naučte se vařit po toskánsku

Podívejte se na videa s vařením nebo se přihlaste se do půldenního kurzu v Cucina Lorenzo de’ Medici, škole současného vaření na tržnici Mercato Centrale. Tato neformální škola je obklopena prodejními stánky s jídlem a butiky stojícími na chaotickém a centrálním tržišti a představuje ideální příležitost pro milovníky jídla k prožití trochy zábavy v kuchyni. Vážnější kuchaři dají přednost designérskému pracovnímu prostoru v Desinare, super-stylové kuchařské škole s nabídkou půldenních a celodenních kurzů vedených působivou sestavou hostujících šéfkuchařů.   

Zajímavosti o italské kuchyni

Den zakončete aperitivem

Se soumrakem začínají také „aperitivy“, což jsou drinky před večeří. Je to téměř posvátný rituál, který znamená pochutnávání si na hojnosti bezplatného občerstvení a pochutin během popíjení míchaných drinků, vychlazeného pěnivého prosecca nebo jiného vína; a pokud přechází plynule ve večeři, říká se mu „apericena“. K nejlepším podnikům, kde se jich můžete zúčastnit, patří Open Bar, La Terrazza a ZebPokud máte rádi zvuk domácích šejkrů, whisky s vůní pancetty nebo šafránové limoncello, požádejte v Mayday skvělého barmana Marca, aby Vám připravil drink „na míru“. A pokud máte slabost pro gin, vyzkoušejte některý experimentální koktejl s ginem s doprovodným gurmánským občerstvením v módním podniku Ditta Artiginiale

 

Povečeřte v michelinské restauraci  

Budete potřebovat rezervaci stolu několik měsíců předem, pokud byste chtěli povečeřet v renesančním paláci Enoteca Pinchiori, jediné restauraci v Toskánsku se 3 michelinskými hvězdičkami, kde se spojuje inovativní toskánská kuchyně šéfkuchařky Annie Féolde s vynikajícím vinným sklepem jejího manžela. Hvězda na vzestupu Antonello Sardi oslňuje svými večeřemi v La Bottega del Buon Caffè prostřednictvím moderní toskánské kuchyně: své jarní menu zahajuje kopečkem čerstvé pěny ze sýra pecorino, listem bobu (luštěniny) a květy rozmarýnu. Plodiny používané v této restauraci ozdobené 1 michelinskou hvězdičkou pocházejí ze zeleninového políčka v Borgo Santo Pietro v kopcích u Sieny.   

 

Zdržte se na nedělní oběd  

Nedělní oběd znamená celé hodiny strávené u jídla. Je to hostina a celý sled tradičních toskánských jídel, jako je pappa al pomodoro (omáčka z chleba a rajčat) v Il Teatro del Sale, restauraci ve stylu pánského klubu. Nebo si můžete rezervovat stůl s romantickým výhledem na město v La Leggenda dei Frati v historické zahradě Villy Bardini. Místní sezónní produkty tu vládnou a typická toskánská terrina z kuřecích jater, která se zde snoubí se sušenými fíky a crème caramel, je naprosto vynikající. Máte pocit, že už jste toho snědli příliš mnoho? Připojte se k místním na tradiční nedělní oběd v La Reggia degli Etruschi v městečku Fiesole ve florentských kopcích a pak se vydejte zpět na jízdním kole zapůjčeném ve FiesoleBike. Jak jídlo, tak úžasný výhled na město stojí rozhodně za to.    

Jak chápat kulturu spojenou s jídlem v Itálii