I když recept a jeho ingredience pochází odjinud, ve východní Africe (např. Zanzibar) se podařilo zkombinovat komerční plodiny koloniálních pánů a plody od vzdálených obchodníků do horkého nápoje, který je jedinečný sám o sobě. Tak jako předtím Indie a Šrí Lanka byla i vysočina ve východní Africe koncem 19. století Brity vybrána pro čajové plantáže. Bylo to dlouho předtím, než se pití čaje obecně uchytilo, a zatímco Indové experimentovali s přidáváním různých koření (čímž vytvořili např. masala chai), obyvatelé východní Afriky si vybrali jen jedno, kardamom, aby jejich čaji dodalo aromatickou jiskru.
Co budete potřebovat
- 700–1400 ml vařící vody
- 3–4 lžiček čaje Earl Grey
- 6 zelených kardamomových lusků, rozmačkaných
- mléko
- med nebo cukr
Postup
- Vodu, čaj a mírně rozmačkané kardamomové lusky vložte do kastrolku a přiveďte k varu.
- Přidejte mléko, ideálně tolik, aby směs dostala světle béžovou barvu, a sladidlo.
- Znovu směs přiveďte k varu.
- Sundejte kastrolek z ohně a nechejte směs několik minut louhovat, než ji přecedíte a budete podávat.
Když byly kardamomové lusky přivezeny obchodníky do východní Afriky z jihovýchodní Asie, místní lidé je využili jako skvělý způsob, jak dodat hloubku a chuť klasickému britskému čaji; to mělo navíc další přínosy v podobě svěžího dechu, detoxikace těla a přispívání trávení. Dnes mnoho „afrických čajů“ kombinuje kardamom s dalším kořením, jako je kasie, vanilka, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. Ale i samostatně dřevité tóny a citrusový (podle některých grapefruitový) podtón kardamomu úspěšně proměňují odpolední čaj v působivý zážitek.