Kde sehnat levné jídlo v Kuala Lumpur

Kde sehnat levné jídlo v Kuala Lumpur 1

Malajská metropole nabízí scénu restaurací a podniků s jídlem stejně tak eklektickou, jako je její panorama, a přitom i nejchutnější jídlo zde vyjde levně (ve srovnání s jinými asijskými zeměmi). Od skromných stánků s pouličním jídlem až po restaurace nabízející dobrou hodnotu, zde uvádíme nejlepší místa, kde se můžete v Kuala Lumpuru najíst a vyjde Vás to na méně, než kolik stojí jízda taxi na druhý konec města. 

Kousek Sarawaku v Bangsaru

Pokud budete hledat typickou místní restauraci ve čtvrti Bangsar, nejlepší volbou je stánek s pokrmem laksa Sarawak ve food courtu Nam Chuan Coffee Shop. Zdejší laksa (8 RM/malajských ringgitů) je ideální pro deštivé dny: hromada měkkých rýžových nudlí v kořeněné polévce z kokosového mléka, na níž spočívají kousky kuřete, obří krevety, proužky omelety a nakrájený zelený koriandr. Majitelka Christina Jong vydává misky s jídlem už více ja 16 let a její podoba laksy Sarawak nemůže být autentičtější.

 

Veganská rýžová směs v chrámu

Upozorňujeme dopředu: nečekejte poklidné jídlo ani oddanou obsluhu. Dav zaměstnanců ze sousedních kanceláří zaplavujte tuhle cenově nenákladnou jídelnu nacházející se v zadní části Dharma Realm Guan Yin Sagely Monastery, která nabízí veganská jídla patřící k nejlepším ve městě. Bufet nabízející rýžové pokrmy (od 5 RM) zahrnuje více jak 50 variant a pokrmů s veganskými náhražkami masa. Přijďte v pátek, kdy si můžete dát lei cha (doslova „hromový čaj“), rýži hakka podávanou s výběrem nakrájené zeleniny a s nápojem z ochuceného čaje.

 

Nasi dagang v malajské čtvrti

Neokázalá restaurace Chunburi Seafood (7 Jln Raja Muda Musa) v Kampung Baru, jedné z posledních malajských čtvrtí uprostřed města, je proslulá svým kelantanským nasi dagang (oříšková rýže vařená v kokosovém mléku, od 6 RM), které se tradičně na východním pobřeží Malajsie jí k snídani. Při večeři si k němu lidé obvykle přidávají různé pokrmy z rýže, především gulai ikan tongkol, což je tuňákové kari, které Vás nadchne svou bohatou chutí. Restaurace Chunburi bývá kolem poledne vždy plná, takže si při čekání ještě vezměte dezert z mangové a kokosové rýže.

Rýže a zase rýže: rýžové pokrmy z celého světa

Pisang goreng na svačinu během dne

Jak nejlépe podávat banán? Osmažit ho dozlatova a dokřupava. Majitel stánku, který si říká Uncle Chiam, se stará o stálý příliv zaměstnanců z kanceláří, studentů a stavebních dělníků, a to denně posledních 34 let. Banány přivážené ze statku v malajském státě Pahang (1,40 RM za kus) smaží v hustém těstíčku, takže jsou krásně křupavé a zároveň si uchovávají karamelizovaný vnitřek. Po pisang goreng si dopřejte smažený rýžový moučník kuih bakul.

 

Nudle s hovězím s trochou nostalgie v restauraci Soong Kee

Kvůli otlučenému značení restaurace a tónovaným oknům působí restaurace u mešity Masjid Jamek jako skutečný objev ze starých časů. Nudle s hovězím najdete v KL na mnoha místech, ale právě nudle (a někdy polévka) přispívají k definování různých stylů základního místního jídla. Suchou verzi (7 RM) si můžete dát v Restoran Soong Kee: pružné vaječné nudle s tmavou sójovou omáčkou jsou pokryty s mletým masem a podávají se (dle Vašeho výběru) s kuličkami z hovězího, plátky hovězího, dršťkami nebo šlachou v lehkém vývaru.

Kde sehnat levné jídlo v Kuala Lumpur 2

Nadýchané placky čapátí v okrsku Little India

Pokud jde o levné a veselé nasycení, nic nepředčí nadýchané čapátí (chapati) za pouhých 1,80 RM za kus. Jistě, jinde najdete mnohem levnější verzi nekvašených chlebových placek (flatbread), ale cena v Authentic Chapati Hut (3 Lorong Padang Belia, Brickfields) je ospravedlnitelná: chapati, čerstvě připravované na pánvi, jsou středně měkké s dokonalými hnědými křupavými flíčky.  Představují v podstatě „čisté plátno“ pro různé druhy kari včetně zdejšího proslulého cizrnového kari (chana masala). Nechejte si také místo na měkký chléb naan.

Nejlevnější a nejdražší destinace v Asii

Nudle s vepřovým, které zahřejí

Ve městě můžete sehnat slušnou misku nudlí s vepřovým, i když máte omezené množství peněz. Machi Pork Noodle (33 Jln 34/154, Taman Bukit Anggerik) předstihuje své konkurenty tím, že podává vynikající hustý vepřový vývar, který Vás zaručeně zahřeje. Nudle (6 RM) s vejcem uprostřed (řekněte si o něj obsluze) jsou doplněny o mleté vepřové, kuličky z vepřového, kousky různých vepřových drobů, plátky masa, opečený bůček a spoustu nasekané jarní cibulky. Odvaha přeje odvážným: můžete rozmíchat vaječný žloutek, čímž dosáhnete ještě hustší a krémovější polévky.

Druhá nejvyšší budova světa se tyčí v Kuala Lumpur

Dejte si vegetariánský nasi lemak a masala chai

Nasi lemak bez typických smažených ančoviček a vejce natvrdo se zdá téměř jako hřích, ale jeho vegetariánská verze (2,50 RM) v Annapuurnam Chetinad Restaurant (74 Lorong Maarof, Bangsar) Vás přesvědčí o opaku. Teplá oříšková vůně se říší vzduchem, když rozbalujte balíček, který ukrývá hromadu horké nadýchané rýže uvařené v kokosovém mléce, s arašídy, nakrájenou okurkou, kouskem náhražky masa a kořeněnou omáčkou skýtající vůni a teplo zároveň. Masala chai (čaj s mlékem a kořením) může vypadat jako sladké zakončení jídla, ale jen dokud si nevšimnete sklenic murukku (křupavý indický snack) u pokladny…

 

Dejte si rojak ve čtvrti Pudu

Pro nezasvěcené procházející se rozsáhlým labyrintem „mokrého trhu“ v Pudu to může být zahlcující zážitek. Ale ti, kteří se odváží čelit davu, budou odměněni porcí rojak pasembur (od 5 RM) z podniku Sulaiman: jedná se o směs krevetových smaženek, smažené fazolové hmoty, vajec natvrdo, hlíz jicama a nastrouhaných okurek, vše polité hustou oříškovou omáčkou. Ale než odejdete, objednejte si ještě misku cendol, chladivé směsi s ledovou tříští obalenou vlákny zelených rýžových „nudlí“, kokosovým mlékem, sladkou kukuřicí, červenými fazolemi adzuki a karamel připomínající gula melaka. Restauraci najdete před MSS Maju Restaurant u hlavní silnice Jln Pudu.

 

Rýže na banánovém listu s vynikajícím mangovým čatní

Restaurace Devi’s Corner (foto výše) vyniká v široké škále podniků v KL podávajících rýži na banánovém listu díky svému mangovému čatní (mango chutney). Sladká a pikantní směs (relish), která je k dostání pouze v pátek a v neděli, je dostatečný důvod pro to, abyste se vydali do rušného provozu v Bangsaru. Rýže na banánovém listu (od 7,50 RM) se podává v horním patře restaurace, kde uvidíte strávníky ponořené do hromady rýže s omáčkou raita, krabím kari a křupavými plackami pappadam. Poté si nechejte ve svém programu volné místo, protože zdřímnutí je téměř nutností.

Akční nabídka ubytování: