Nápoj pochází z Polynésie a Kalifornie. Ovocný drink s rumem je jako „tropická dovolená na jazyku“: mladí styloví cestovatelé ho popíjejí na Bora Bora, ale dát si ho může každý a přitom snít o tropech. V roce 1944 Vic Bergaron (zakladatel řetězce polynéských restaurací Trader Vic’s) namíchal ve svém legendárním tiki baru Bay Area drink pro své tahitské přátele. Ti byli nadšení, a tak se zrodil nejslavnější drink tiki barů a neoficiální koktejl jižního Pacifiku. Svého času barmani přidávali ingredience, jako je ananasová nebo maracujová šťáva, a také vyměnili Orange Curacao za Triple Sec; drink se stále vyvíjí.
Co budete potřebovat:
- 1 šálek drceného ledu
- 60 ml rumu (nejlépe 17letého bílého J.Wray Nephew nebo Denizen Merchant Reserve)
- 15 ml francouzského mandlového sirupu orgeat
- 15 ml likéru Orange Curacao nebo Triple Sec
- 8 ml kandysového cukru nebo sirupu
- šťáva z 1 limetky
- 1 šálek ledových kostek
- 1 snítka čerstvé máty
- ovoce na ozdobu (není nutné)
Postup
- Vysokou sklenici naplňte rozdrceným ledem a dejte do mrazáku.
- Smíchejte tekuté ingredience a šálek ledových kostek v šejkru a důkladně protřepejte.
- Vyndejte vysokou sklenici z mrazáku.
- Nápoj zceďte od ledových kostek do sklenice s drceným ledem.
- Ozdobte snítkou máty a třeba i ovocem.
- Podávejte s brčkem.
Při popíjení Mai Tai (nebo také Tai Mai) můžete cítit atmosféru západu slunce v Jižních mořích. Náznaky květinového aroma přináší sladký sirup, svěžest tříštícího se oceánu limetková šťáva, tropickou barvu likér Orange Curacao a teplo & klid opojný vyzrálý rum. Pokud se tedy nemůžete vydat na ostrov s lesknoucím se pískem omývaným modrým mořem, dejte si alespoň Mai Tai.