Vědci zjistili, jak kofein snižuje špatný cholesterol

Vědci zjistili, jak kofein snižuje špatný cholesterol 1

Váš ranní názvyk nemusí být nakonec tak špatný: káva má patrně řadu zdravotních výhod, ale stále není známo, jak přesně ovlivňuje tělo, aby dosáhlo těchto výsledků. Nová studie identifikovala specifické proteiny, na které působí kofein a které pomáhají játrům odstraňovat špatný cholesterol z krevního oběhu a chránit před kardiovaskulárními chorobami.

Několik rozsáhlých dlouhodobých studií odhalilo, že káva je prospěšná různými způsoby. Jedna studie sledovala kávové návyky u více než půl milionu lidí v celé Evropě po dobu 16 let a zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce kávy, měli výrazně nižší úmrtnost než ti, kteří od ní abstinovali. Jiný výzkum spojil kávu se snížením rakoviny prostaty, Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a srdečních chorob. Pozorování jsou jedna věc, ale vědci přitom nezjistili mnoho mechanismů, jak mohou sloučeniny v kávě, zejména kofein, skýtat tyto výhody. V nové studii tedy výzkumníci z kanadské McMaster University zkoumali, co může být za zjevnou schopností kofeinu při prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Tým zjistil, že pravidelná konzumace kofeinu byla spojena s nižšími hladinami proteinu zvaného PCSK9 v krevním řečišti. Nižší hladiny tohoto proteinu zvyšují schopnost jater odbourávat LDL cholesterol, tj. „špatný“ cholesterol, který může blokovat tepny a vést ke kardiovaskulárním onemocněním. Nejen, že kofein a jeho deriváty působily přímo na PCSK9, ale vědci zjistili, že také blokoval aktivaci dalšího proteinu zvaného SREBP2: ten zase snižuje hladiny PCSK9 v krvi.

„Tato zjištění nyní představují základní mechanismus, kterým kofein a jeho deriváty mohou zmírnit hladiny PCSK9 v krvi, a tím snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ řekl Richard Austin, hlavní autor studie. „Vzhledem k tomu, že SREBP2 se podílí na řadě kardiometabolických onemocnění, jako je diabetes a ztučnění jater, zmírnění jeho funkce má dalekosáhlé důsledky.“

Samozřejmě to není tak jednoduché jako říct, že „popíjení kávy odvrací srdeční choroby“. Smíchání se smetanou nebo cukrem (nebo koblihou k tomu) může zrušit jakékoli pozitivní účinky kávy na zdraví – to platí zejména tehdy, pokud jsou Vaší volbou přísunu kofeinu nealkoholické nápoje (cola) nebo energetické nápoje. Příliš mnoho kofeinu může být také špatná věc a vědci se dosud nerozhodli, kolik je příliš mnoho.

Celkově vzato, pokud je cílem zlepšit zdraví Vašeho srdce, pravděpodobně existují mnohem přímější metody, na které byste se měli zaměřit. Nová práce však přispívá k rostoucímu počtu výzkumů, které naznačují, že návyk na kofein může být okrajově prospěšný – nebo alespoň není aktivně škodlivý. Vědci vytvořili nové deriváty kofeinu, které snižují hladiny PCSK9 v krvi, a doufají, že z nich vyvinou nový typ léčby ke snížení cholesterolu.

Výzkum byl publikován v časopise Nature Communications.