Poloha Reykjavíku na pobřeží umožňuje místním restauracím nabízet vynikající čerstvé dary moře. K tomu připočtěte některé méně obvyklé potraviny, jako je maso z plejtváka či papuchalka, a zjistíte, že kuchyně Reykjavíku je skutečné kulinářské dobrodružství. V následujícím přehledu Vám představíme 10 nejznámějších pokrmů, které byste si při návštěvě města neměli nechat ujít.
Plysur (islandský hot dog)
Párky v rohlíku, které se převážně dělají z islandského jehněčího, jsou stálicí a oblíbeným pokrmem jak místních, tak turistů. Ať o něj požádáte kdekoli, dostanete lahodný hot dog s čerstvou cibulí, smaženou cibulkou, hořčicí, kečupem a remuládou z majonézy, kaparů a bylin.
Kde ochutnat: Bæjarins Beztu Pylsur je řetězec stánků s hot dogy, které naleznete po celém městě. O jeho oblibě svědčí dlouhé fronty čekajících. Nenechte se však odradit: kvalita a chuť stojí za to, abyste si chvíli počkali.
Žitný chléb
Islandský žitný chléb je hutný a se sladkým podtónem, přičemž se typicky jí s máslem, paštikou, uzeným masem či uzenou rybou. Tradiční způsob pečení chleba znamená jeho umístění do dřevěného sudu, který se zakope poblíž horkého termálního pramene, ačkoli dnes už většina pekáren používá moderní pece.
Kde ochutnat: pravý žitný chléb dostanete v Laugarvatn Fontana (Hverabraut 1), kde můžete také navštívit geotermální pekárnu a ochutnat čerstvě upečený chléb vytažený přímo ze země. Okusit můžete také unikání zmrzlinu z žitného chleba v restauraci Café Loki (Lokastíg 28), což je zajímavá obměna klasického islandského jídla.)
Jehněčí maso
Na Islandu žije více ovcí než lidí a obyvatelé ostrova jehněčí maso milují. Využívá se přitom metoda volného chodu, která umožňuje, aby se zvířata pásla na různých rostlinách, jako je volně rostoucí luční tráva a byliny, což dává jejich masu komplexní a lahodnou chuť.
Kde ochutnat: jehněčí pečeně z Grillmarkadurinn (Lækjargata 2a) je vyhlášená díky tomu, že pochází od místních zemědělců a má bohatou chuť.
Humří polévka
Reykjavík má k dispozici bohatý výběr darů moře, takže snadno pochopíte, že polévka z humra patří k nejoblíbenějším pokrmům v zemi.
Kde ochutnat: humří polévka je hlavní nabídkou v restauraci Læjarbrekka (Læjarbrekka Bankastræti 2). Čerstvý humr se mírně osmaží a pak se z něj připraví chutná hladká polévka.
Plejtvák
Velryba plejtvák malý, původně tradiční islandská stálice, je dnes v nabídce restaurací, aby přilákala zvědavé turisty. Přitom se však jedná o trvale oblíbený pokrm místních. Velrybí maso má příchuť zvěřiny a jemnou texturu podobající se kvalitnímu hovězímu steaku.
Kde ochutnat: Fiskmarkaðurinn (Aðalstræti 12) podává pokrmy z grilovaného plejtváka s islandským křenem a sojovou omáčkou se zázvorem.
Papuchalk
Maso z mořského ptáka papuchalka je trvale významnou součástí islandské kuchyně a bývá považováno za lahůdku. Vydatné maso s mírnou příchutí ryb se často udí nebo vaří v mléce.
Kde ochutnat: Íslenski Barinn (Ingólfsstræti 1a) nabízí kombinace grilovaného papuchalka s borůvkami, skyrem (mléčný výrobek), naloženými červenými cibulkami a bylinkami, což je současné pojetí tradičního pokrmu.
Harðfiskur – sušená ryba
Velmi oblíbená sušená ryba se obvykle připravuje z běžné tresky, ale někdy také z tresky jednoskvrnné či z mořského sumce. S pomocí svěžího severoatlantického vzduchu se ryby suší a procházejí procesem fermentace, podobnému jako při výrobě sýra. Před jídlem se ryba polije soleným máslem, které ji změkčí a dá jí mírně smetanovou příchuť.
Kde ochutnat: Harðfiskur seženete ve většině supermarketů ve městě.
Skyr – jogurt
Skyr je lahodný mléčný výrobek: krémový, s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Dobře se hodí k ovoci a ovesným vločkám a obvykle se jí k snídani nebo jako dezert po obědě.
Kde ochutnat: restaurace Matur og Drykkur (Grandagarõur 2) nabízející klasickou islandskou kuchyni podává skyr s borůvkovou granitou, čerstvými borůvkami a s vydatnými ovesnými vločkami, takže se jedná o sytý dezert.
Pönnukökur
Jedná se o tenké palačinky, které se podávají srolované. Mohou obsahovat řadu náplní, od ovoce přes moučkový cukr, ale nejčastěji se podávají s džemem a šlehačkou.
Kde ochutnat: Café Loki (Lokastíg 28) nabízí možnost ochutnat tyto vynikající palačinky na dva způsoby: buď s džemem a šlehačkou nebo se skyrem a karamelovou polevou.
Brennivín
Velmi silný alkoholický nápoj je islandskou alternativou vodky, vyrábí se z brambor a ochucuje kmínem. Kvůli své síle je známý také jako „black death“ (černá smrt) a často se dává do míchaných drinků – samotný ho pijí jen skutečně otrlí!
Kde ochutnat: Slippbarinn (Myrargata 2) nabízí míchané drinky, kde Brennivín slouží jako základ, ke němuž se přidává citronový, malinový či rebarborový likér a vaječný bílek.