Co je potřeba vědět o digitálním EU certifikátu covid-19

Co je potřeba vědět o digitálním EU certifikátu covid-19 1

Už devět evropských zemí začalo v předstinu vydávat EU certifikáty pro covid-19.

 

Digitální EU certifikát pro covid-19

Certifikát mapuje status občanů, co se týče covid-19; říká, zda byl držitel očkován, negativně testován na virus, nebo prodělal infekci. Jednotlivé země budou vydávat vlastní certifikáty. Každá nemocnice, testovací centrum či zdravotní úřad má vlastní digitální podpis a všechny tyto podpisy jsou uloženy v bezpečné databázi v každé ze zemí, a ověřovány v celém bloku (zemí EU) v technickém systému (či „bráně“), který byl spuštěn minulý týden.

 

Jak funguje

Digitální certifikát je uložen v mobilním zařízení a občané si mohou vyžádat také papírovu verzi. Obojí bude mít QR kód, který obsahuje podstatné informace, a také digitální pečeť, která zajistí pravost certifikátu. S certifikátem každý občan EU, nebo třetí země legálně pobývající či žijící v EU, by měl být vyňat z omezení pohybu včetně karantény a dalšího testování, „pokud nebudou nutné a přiměřené k ochraně veřejného zdraví.“

 

Platí se nebo je zdarma?

Certifikát se vydává zdarma.

 

Kterých zemí se týká?

Systém se v současnosti testuje u občanů a návštěvníků ve Španělsku, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Dánsku, Německu, Řecku, Litvě a Polsku před svým oficiálním spuštěním v červenci, kdy se podle očekávání má připojit zbytek členských zemí EU. Tyto země mají 6 týdnů na zavedení digitálního certifikátu poté, co nařízení, kterým se bude řídit, vstoupí v platnost (1. července). Certifikát má platit také pro země, které nejsou členy EU, ale patří do tzv. schengenského prostoru, včetně Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska.

 

Které vakcinace jsou schváleny?

Země EU budou akceptovat vakcinační certifikáty pro vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), včetně vakcín Moderna, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Členské státy se však mohou rozhodnout akceptovat také návštěvníky, kteří dostali jinou vakcínu, např. některou z těch uvedených na seznamu WHO pro nouzové použití.

 

Mohou certifikát dostat i děti?

EMA schválila použití vakcíny BioNTech Pfizer pro děti od 12 do 15. Neočkované děti budou muset pro cestování do určitých zemí předložit negativní výsledek PCR testu, ale obecně platí, že dětem stačí předložit negativní výsledek testu nebo certifikát/potvrzení o prodělání nemoci. Komise EU rozhodla, že děti do 6 let jsou vyjmuty z požadavku na testování.

 

Mohu použít digitální certifikát o covid-19, když cestují do Evropy zemí mimo EU?

S tím, jak bude zaveden digitální certifikát pro covid-19, EU rovněž pracuje na otevření bloku očkovaným občanům ze třetích zemí, včetně USA, letos v létě pro rekreační cestování. Také bude povolovat vstup občanům ze zemí s nízkým rizikem a v brzké době zveřejní seznam těchto zemí. V současnosti je na tomto seznamu pouze 8 zemí považovaných za bezpečné, včetně Austrálie, Nového Zélandu a Jižní Koreje. Nakonec však budou vždy mít poslední slovo členské státy při hraničních kontrolách, kdy rozhodnou, zda budou u občanů třetích zemí akceptovat doklad o vakcinaci pro vynětí z omezení, ačkoli některé země, jako je Francie, už akceptují očkované americké turisty.

Velká Británie mezitím vytvořila vlastní digitální certifikát. Protože už není členem EU, Spojené království není zahrnuto v plánech na evropský digitální zdravotní certifikát. Aplikace NHS (britského zdravotnického systému), původně vytvořená pro rezervaci návštěv lékařů a objednávání opakovaně předepisovaných léků, byla rozšířena, aby ukazovala, zda byl uživatel/ka testován/a a očkován/a. EU v současnosti jedná s Velká Británií o rozšíření svého certifikátu pro covid-19, aby se vztahoval i pro britské občany, ale zatím platí omezení kvůli obavám z varianty Delta šířící se ve Velké Británii. (článek byl aktualizován 11. června 2021).