amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

O chorvatském víně

Víno v Chorvatsku má svůj počátek v 5. stol. př.n.l., kdy řečtí osadníci vybudovali první vinice na chorvatském pobřeží. Během války v 90. letech bylo mnoho vinic a vinařství v zemi zničeno, ale vinařský průmysl se od té doby postavil na nohy a dnes nabízí vynikající kvalitní vína, která můžete ochutnat.

 

Chorvatské víno na první pohled

Chorvatsko je malá země, ale velmi rozmanitá, a její základní geografické rozdělení na kontinentální a pobřežní část je možné přenést také na výrobu vína. Většina bílého vína (67 %) se vyrábí ve vnitrozemí, zatímco 32 % červeného na pobřeží. Růžové (rosé) je relativně vzácné. Kontinentální část produkuje bohaté bílé víno s ovocnou vůní, stylově podobné sousedním zemím: Slovinsku, Rakousku a Maďarsku. Na chorvatském pobřeží mají vína z Istrie na severu podobný styl jako vína vyráběná v nedaleké Itálii, zatímco více na jih se víno podobá červenému v typickém středomořském stylu. Na ostrovech a na dalmatském pobřeží dávají místní odrůdy hroznů, mikroklima a poměrně drsná příroda ve vinicích vzniknout velmi individuálním vínům včetně některých chorvatských nejznámějších, jako je Plavac Mali.

 

Hlavní fakta o chorvatských odrůdách hroznů

V Chorvatsku se pěstují 3 hlavní odrůdy hroznů: Graševina (suché aromatické bílé víno s jablečnými tóny, ve stylu suchého ryzlinku), Malvazija Istarska (osvěžující bílé s kořeněnými tóny) a Plavac Mali (odvážené červené s pronikavým červeným ovocem/třešněmi a kořením).

  1. Červené hrozny Plavac Mali, z nichž vzniká nejlepší chorvatská červené víno, je ve skutečnosti potomkem odrůdy Zinfandel (nazývané také Primitivo). Takže máte-li rádi Zinfandel a Primitivo, bude Vám chutnat také Plavac Mali.
  2. Perlivé chorvatské Prosecco se vyrábí z bílých hroznů Bogdanuša; protože severní Istrie a italské Benátsko mají velmi podobný vinařský terroir, milovníci Prosecca by se měli podívat také na istrijská perlivá vína.
  3. Malvazija z Istrie a Pošip z Korčuly jsou odrůdy, z nichž vznikají některá z nejproslulejších bílých vín Chorvatska.

Chorvatská jídla, která byste měli na dovolené ochutnat 

Hlavní vinařské regiony

Slavonie – nejoblíbenější odrůda v severovýchodním regionu Slavonii je Graševina (ryzlink vlašský) v kombinaci s řadou „mezinárodních“ odrůd, jako je Chardonnay, Traminac (tramín červený), Sauvignon, rulandské šedé a ryzlink rýnský. Slavonské klima je chladné kontinentální a slavonské víno suché, svěží a mírně aromatické. 

Plješevica  – oblast Pleševica se nachází více na západě a je malá, přitom však definitivně jedna z nejvýznamnějších na vinařské mapě země. Leží 30 km jihozápadně od metropole Záhřebu a pěstuje se zde především Chardonnay, Graševina, rulandské bílé, tramín červený, ryzlink a modrý portugal (chorvatská verze Beaujolais). Má kontinentální klima, ale přitom spoustu slunce, takže zde vznikají některá z nejlepších chorvatských perlivých vín, část z nich tradičním (šampaňským) způsobem výroby.    

Istrie – přestože bývá Istrie nazývána „chorvatské Toskánsko“ (a zdejší krajina se skutečně podobá toskánské krajině), na Istrii byste měli pít spíše bílé víno a ne červené. Nejoblíbenější istrijské víno je Malvazija (malvasia), ale můžete ochutnat také Teran (terrano), muškát, Cabernet Sauvignon nebo Merlot

Dalmáciemnohé z chorvatských nejlepších a nejdražších vín se vyrábí v centrální a jižní Dalmácii, kde vzniká téměř všechno chorvatské červené. Také je místem vzniku Plavac Mali, původní chorvatské odrůdy, která byla vznikla jako potomek zinfandelu (u zinfandelu bylo zjištěno, že vznikl v Chorvatsku…). Kromě Plavac Mali můžete ochutnat také další původní vína z Dalmácie, jako je Babič, Bogdanuša, Grk nebo Kujundžuša. Polostrov Pelješac je domovem vín Dingač a Postup, prvních chorvatských chráněných vinařských regionů; vína Dingač a Postup Plavac Mali mají chráněný původ.

Hlavní turistické atrakce Splitu, Dubrovníku, Zadaru

alice

Recent Posts

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

1 měsíc ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

1 měsíc ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

2 měsíce ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

3 měsíce ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

4 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

4 měsíce ago