amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

O chorvatském víně

Víno v Chorvatsku má svůj počátek v 5. stol. př.n.l., kdy řečtí osadníci vybudovali první vinice na chorvatském pobřeží. Během války v 90. letech bylo mnoho vinic a vinařství v zemi zničeno, ale vinařský průmysl se od té doby postavil na nohy a dnes nabízí vynikající kvalitní vína, která můžete ochutnat.

 

Chorvatské víno na první pohled

Chorvatsko je malá země, ale velmi rozmanitá, a její základní geografické rozdělení na kontinentální a pobřežní část je možné přenést také na výrobu vína. Většina bílého vína (67 %) se vyrábí ve vnitrozemí, zatímco 32 % červeného na pobřeží. Růžové (rosé) je relativně vzácné. Kontinentální část produkuje bohaté bílé víno s ovocnou vůní, stylově podobné sousedním zemím: Slovinsku, Rakousku a Maďarsku. Na chorvatském pobřeží mají vína z Istrie na severu podobný styl jako vína vyráběná v nedaleké Itálii, zatímco více na jih se víno podobá červenému v typickém středomořském stylu. Na ostrovech a na dalmatském pobřeží dávají místní odrůdy hroznů, mikroklima a poměrně drsná příroda ve vinicích vzniknout velmi individuálním vínům včetně některých chorvatských nejznámějších, jako je Plavac Mali.

 

Hlavní fakta o chorvatských odrůdách hroznů

V Chorvatsku se pěstují 3 hlavní odrůdy hroznů: Graševina (suché aromatické bílé víno s jablečnými tóny, ve stylu suchého ryzlinku), Malvazija Istarska (osvěžující bílé s kořeněnými tóny) a Plavac Mali (odvážené červené s pronikavým červeným ovocem/třešněmi a kořením).

  1. Červené hrozny Plavac Mali, z nichž vzniká nejlepší chorvatská červené víno, je ve skutečnosti potomkem odrůdy Zinfandel (nazývané také Primitivo). Takže máte-li rádi Zinfandel a Primitivo, bude Vám chutnat také Plavac Mali.
  2. Perlivé chorvatské Prosecco se vyrábí z bílých hroznů Bogdanuša; protože severní Istrie a italské Benátsko mají velmi podobný vinařský terroir, milovníci Prosecca by se měli podívat také na istrijská perlivá vína.
  3. Malvazija z Istrie a Pošip z Korčuly jsou odrůdy, z nichž vznikají některá z nejproslulejších bílých vín Chorvatska.

Chorvatská jídla, která byste měli na dovolené ochutnat 

Hlavní vinařské regiony

Slavonie – nejoblíbenější odrůda v severovýchodním regionu Slavonii je Graševina (ryzlink vlašský) v kombinaci s řadou „mezinárodních“ odrůd, jako je Chardonnay, Traminac (tramín červený), Sauvignon, rulandské šedé a ryzlink rýnský. Slavonské klima je chladné kontinentální a slavonské víno suché, svěží a mírně aromatické. 

Plješevica  – oblast Pleševica se nachází více na západě a je malá, přitom však definitivně jedna z nejvýznamnějších na vinařské mapě země. Leží 30 km jihozápadně od metropole Záhřebu a pěstuje se zde především Chardonnay, Graševina, rulandské bílé, tramín červený, ryzlink a modrý portugal (chorvatská verze Beaujolais). Má kontinentální klima, ale přitom spoustu slunce, takže zde vznikají některá z nejlepších chorvatských perlivých vín, část z nich tradičním (šampaňským) způsobem výroby.    

Istrie – přestože bývá Istrie nazývána „chorvatské Toskánsko“ (a zdejší krajina se skutečně podobá toskánské krajině), na Istrii byste měli pít spíše bílé víno a ne červené. Nejoblíbenější istrijské víno je Malvazija (malvasia), ale můžete ochutnat také Teran (terrano), muškát, Cabernet Sauvignon nebo Merlot

Dalmáciemnohé z chorvatských nejlepších a nejdražších vín se vyrábí v centrální a jižní Dalmácii, kde vzniká téměř všechno chorvatské červené. Také je místem vzniku Plavac Mali, původní chorvatské odrůdy, která byla vznikla jako potomek zinfandelu (u zinfandelu bylo zjištěno, že vznikl v Chorvatsku…). Kromě Plavac Mali můžete ochutnat také další původní vína z Dalmácie, jako je Babič, Bogdanuša, Grk nebo Kujundžuša. Polostrov Pelješac je domovem vín Dingač a Postup, prvních chorvatských chráněných vinařských regionů; vína Dingač a Postup Plavac Mali mají chráněný původ.

Hlavní turistické atrakce Splitu, Dubrovníku, Zadaru

alice

Recent Posts

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

2 týdny ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

2 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

2 měsíce ago

La Pedrera-Casa Milà v Barceloně

Vydejte se na jedinečnou cestu do světa Antoniho Gaudího a objevte kouzlo Casa Milà, známé…

2 měsíce ago

Jak se dostat z letiště v Barceloně na vlakové nádraží?

Pokud se nacházíte na letišti v Barceloně, oficiálně nazývaném Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport, a…

2 měsíce ago

Pánské tričko Guess JAMEY

Tričko Guess JAMEY Bílá barva, model: Z2BI09 J1314 Doručení i vrácení zdarma při objednávkách nad…

2 měsíce ago