Ve starověkém světě Řecko patřilo k předním výrobcům vína. Ale i přes významnou vinařskou historii teprve nedávno moderní řecká vína přitáhla pozornost zbytku světa. Když jde o víno, Řecko dnes nabízí vynikající hodnotu a nové varianty, které obohatí Vaše zážitky. Následující přehled Vás seznámí s 12 řeckými víny, která byste měli vyzkoušet.
Assyrtiko je jedno z nejlepších vín v Řecku, které se vyrábí v celé zemi. Nejpůsobivější je však místo jeho původu, ostrov Santorini. Jedná se o lehké bílé víno s vůní mučenky, křemene a citronu, jemnou hořkostí a slaností na závěr. Assyrtiko pod názvem Nykteri se nechává zrát pouze v dubových sudech a má patrnější tóny citronového brûlée, ananasu, fenyklu, smetany a pečeného koláče.
V centru Peloponésu nedaleko města Tripolis se pěstuje Moschofilero, příjemné suché aromatické bílé víno s vůní broskve, potpourri a sladkého citronu. Jak stárne, vytváří se spíše nektarinková a meruňková vůně s tóny lískového oříšku a mandlí. Pokud máte rádi italské Moscato d’Asti, tohle je skvělá varianta pro Vás.
Bílá odrůda Malagousia je novější objev poté, co byla vzkříšena vinařstvím Ktima Gerovassiliou (ktima znamená „panství“ nebo „zámek“) na severu Řecka. Tato vína nabízejí bohatší styl bílého vína, téměř křížence viognier a chardonnay, s vůní broskve, limetky a pomerančových květů a citronovým olejem snoubícím se s jemným ovocným závěrem.
Když je dobře připraveno, víno Savatiano nabízí vůni sladké medovice, zeleného jablka a limetky s patrnou kyselostí podobnou francouzskému Chablis. Po zrání v dubových sudech získá Savatiano vůni citronového tvarohového dezertu, vosku a vyzrálé smetany, s dotekem citronového piškotu a se smetanovou mezichutí, a se strukturou a závěrem podobným bílému burgundskému. Savatiano představuje překvapivý objev.
Specialitou v Řecku je bílé víno napuštěné vůní pryskyřice borovice halepské. Víno Retsina má aroma lněného oleje a limetkové kůry, které pokračuje vůní jablek a růží s jemným borovicovým slaným závěrem. Vína Retsina vyrobená z hroznů Assyrtiko mívají ostřejší styl a déle zrají. Oproti tomu Retsina vyrobená z hroznů Savatiano má bohatší chuť s vůní zralého jablka a broskví a s olejovitou texturou. Tahle vína umí správně vyrobit pouze 8 výrobců, takže dobře vybírejte!
Agiorgitiko je víno z regionu Nemea na Peloponésu, pro který je to nejznámější odrůda. Červené víno je plné s vůní sladké maliny, černého rybízu, švestkové šťávy a muškátového oříšku, s jemnými tóny hořkých bylinek (oregano) a hladkými taniny. Víno je bohaté a ovocné, podobné svým stylem merlotu, ale o něco kořeněnější. Růžové víno (rosé) vyráběné z hroznů Agiorgitiko má kořeněné tóny malin a a nádhernou růžovou barvu.
Xinomavro bývá označováno za „řecké Barolo” a roste v regionech Naoussa a Amyndeo; chutí připomíná italské nebbiolo s vůní tmavých třešní, lékořice, nového koření a někdy i mírně rajčat, s vysokým obsahem taninů a nadprůměrnou kyselostí. V oblasti Naoussa se vinice nacházejí především na jílovité půdě (slín) bohaté na vápenec, která dává vínu Xinomavro více struktury (tanin) a odvážnější ovocné charakteristiky. Je to dobré víno na uložení do Vašeho sklepa.
Na svazích hory Olymp na skalnaté půdě se pěstují základní hrozny pro směsi Xinomavro. Směsi druhů jsou zde typické, přičemž převažuje Xinomavro a kořeněná vůně malin, anýzu, fenyklu, třešní a občas také oliv či rajčat. Taniny se ve víně rozvíjejí pomalu, ale jistě. Pokud máte rádi směsi z francouzské oblasti Rhôny, Rapsani je „řeckou Rhônou“ a určitě byste ho měli vyzkoušet.
Na nejjižnějším řeckém ostrově Krétě najdete vynikající teplé klima pro pěstování vína. Zdejší červené hrozny kotsifali a mandilaria se někdy míchají s odrůdou syrah pro vytvoření vína s vůní sladkého červeného a černého ovoce, skořice, nového koření a sójové omáčky, s měkčími sladkými taniny na závěr. Je to velmi hladké a ovocné víno.
Rovněž na ostrově Santorini najdete Vinsanto, sladké víno sušené na slunci, které voní spíše jako červené, i když je vyrobeno z hroznů Assyrtiko, Aidani a Athiri. Bílá Malagousia je novější objev po jednorázovém vzkříšení vinařstvím Ktima Gerovassiliou (výše). Tato vína nabízejí bohatší styl bílého vína, téměř křížence viognier a chardonnay, s vůní broskve, limetky a pomerančových květů s citronovým olejem, to vše spojeno s jemným ovocným závěrem. Vína mají aroma malin, sušených meruněk, třešní maraschino a někdy také ředidla (tj. pach laku na nehty kvůli vysokému obsahu těkavé kyselosti). I když tento pach může zpočátku odrazovat, zláká Vás jistě kontrast sladkého ovoce a hořké chuti vyvolané patrnými taniny (což nebývá u bílého vína obvyklé).
Muškátové víno ze Samosu má mnoho stylů, od suchého po sladké, ale také s aromatickým ovocem liči a s vonnými tóny. K nejoblíbenějším stylům patří Vin Doux, což je mistelle (směs šťávy z muškátových hroznů a muškátové kořalky grappa) nabízející vůni sladkého džemu, liči a tureckého cukroví, s mírnými tóny sena na závěr (charakteristika získaná díky grappě).
Ze všech řeckých vín má tohle největší potenciál na zlepšení. Obvykle se Mavrodaphne vyrábí ze sladké pozdní sklizně a je to červené víno chutnající po rozinkách a bonbonech, s vysokým obsahem křehkých taninů. Někteří výrobci ho vylepšují a míchají s jinými hrozny. Z hroznů Agiorgitiko vzniká bohaté plné, jemně suché červené víno s tóny ostružin, třešní a lékořice.
Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…
Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…
Vydejte se na jedinečnou cestu do světa Antoniho Gaudího a objevte kouzlo Casa Milà, známé…
Pokud se nacházíte na letišti v Barceloně, oficiálně nazývaném Josep Tarradellas Barcelona-El Prat Airport, a…
Tričko Guess JAMEY Bílá barva, model: Z2BI09 J1314 Doručení i vrácení zdarma při objednávkách nad…
Vydejte se na nezapomenutelnou 1,5hodinovou projížďku Barcelonou na kole nebo elektrokole. Objevte ikonická místa, jako…