Řecká kuchyně

Řecká kuchyně 1

Řecko, které leží na jihovýchodě Evropy, má bohatou historii a kulturu, která proniká zemí do dnešního dne. Jedním z předních aspektů řecké kultury je její jedinečná kuchyně, která přitahuje cizince stejně tak jako místní. Zde se dozvíte více o pozoruhodné historii řecké kuchyně.

Přestože se řecká kuchyně v průběhu historie velmi vyvíjela, některé tradiční pokrmy jsou známy dodnes. Typická řecká kuchyně je odvozena od obecně středomořské kuchyně a tvoří ji tzv. „středomořská trojice“: pšenice, olivový olej a víno. Zmíněný olivový olej a pšenice, a také ovoce, zelenina, med a ryby, jsou pilíře řecké kuchyně. Dále se často konzumuje jehněčí maso. Řecko má přitom jednu z nejzdravějších kuchyní na světě.

Ve starověkém Řecku lidé typicky jedli tři jídla denně. První jídlo byla snídaně, pak následovalo polední jídlo a po něm večerní jídlo. Snídaně byla jen lehká, např. chléb namáčený do vína, možná s trochou oliv nebo fíků. Polední jídlo byla rychlá záležitost, která se zaměřovala na malé, ale chutně připravené pokrmy. Večerní jídlo bylo zdaleka nejdůležitější. Dva chody byly tvořeny řadou ingrediencí, k nimž patřily fazole, čočka, pšenice, ryby, různé druhy masa a saláty. Mnohé z nich se konzumují dodnes, v průběhu času byly vylepšeny, ale přitom si stále uchovávají svůj autentický historický půvab. Jedna z věcí, která se postupem času vytratila, je to, že Řekové dnes obvykle nejedí prsty. Ve starověku bylo nádobí vzácné a téměř všechny pokrmy se jedly prsty. Dnes se tak konzumuje jen málo jídel a jinak se používá vidlička a nůž. Pokud jde o rozdíly mezi dobou tehdy a teď, je jich příliš mnoho na stručný výčet. Ale tak jako Řecko samotné i hlavní finesy řecké kuchyně přežily do dnešního dne; například olivový olej se dnes používá téměř v každém jídle a přitom dává místním obyvatelům jakousi hrdost, protože si ho sami vyrábějí z oliv z místních olivovníků. V průběhu historie byl olivový olej základní potřebou na všechno možné, nejen do jídla, ale také třeba do vína!

Kromě olivového oleje v řecké kuchyni najdete různé přísady a koření. Řekové používají spousta různých druhů na zvýraznění pokrmů. Protože je většina bylinek místního původu, v mnoha regionech je jich hojnost. Nejrozšířenější je máta, bazalka, římský kmín, skořice, koriandr, oregano a šafrán. Zelený koriandr (cilantro) se používá v řadě pokrmů, od marinád na jehněčí a vepřové až po hummus. K nejoblíbenějším patří oregano, které se dává do marinád a salátů. Bylinky mají své stálé místo v řecké kuchyni po celá tisíciletí a nejspíš budou mít i nadále. Vybírat si můžete doslova ze stovek skvělých řeckých pokrmů, ale existuje pár obzvlášť oblíbených. Polévky patří k těm pokrmům, při jejichž přípravě se dá použít řada nejoblíbenějších ingrediencí. Ze spousty polévek patří k nejoblíbenějším Fassolatha, bohatá polévka z bílých fazolí, a avgolemono, krémová slepičí polévka často připravovaná v řeckých domácnostech. Saganaki (opečený sýr s řeckou obměnou), musaka (moussaka) a baklava, patří k nejoblíbenějším v celé zemi.

Zatímco svátky jsou radostný čas kdekoli, Řecko obzvlášť prožívá rok co rok velké oslavy spojené s bohatým jídlem. Základním pokrmem na Vánoce je Chistopsomto, vánoční chléb pokapaný medem, který se jí na Štědrý večer. Karythopita je ořechový koláč, který je rozšířený především v domácnostech obyvatel jónských ostrovů a je to dávná tradice. Krůtí, jehněčí nebo vepřové jsou nejrozšířenější druhy masa na sváteční oběd, zatímco k nejoblíbenějším dezertům patří cukroví melomakarona a kataifi zdobené skořicí a cukrem. Velikonoce jsou v Řecku jedinečný zážitek. Je to radostná příležitost s tradičním chlebem tsoureki (připomínajícím vánočku nebo mazanec) a jehnětem pečeným na rožni. Pokud budete v Řecku během Velikonoc, možná si také budete moct zahrát hru nazvanou zsougrisma – klepání vařenými vejci.

Bez ohledu na to, který svátek v Řecku strávíte, existuje spousta svátečních pokrmů, ze kterých si určitě vyberete. 

O řeckém víně

Řecká kuchyně 2

Řecká kuchyně používá čerstvou zeleninu a různé druhy masa, jako je jehněčí, kuřecí, vepřové, hovězí a ryby, s patrnými vlivy z Itálie a a dalších okolních zemí. Řeckým pokrmům dává jejich typickou chuť směsice pikantních přísad. Hlavní z nich jsou olivy, citrony, česnek a široká škála bylinek, které se používají v rodinných receptech i těch prověřených časem. Řecké oslavy, festivaly a náboženské zvyklosti jsou centrem života v zemi, přičemž svádějí dohromady rodiny a přátele, kteří si vychutnávají zdejší bohatou kuchyni.

 

Jídlo o svátcích

V řecké kultuře začínají Velikonoce prvním dnem půstu, kdy se lidé připravují na Kristovo vzkříšení očistou svého těla. Jídlo, které se v té době jí, bývá označováno „nistisima“, což naznačuje, že neobsahuje nic ze zakázaných potravin. Tradiční velikonoční chléb tsoureki má trochu sladkou chuť. Řekové také dělají velikonoční cukroví, které nabízejí přátelům a návštěvníkům. Velikonoční neděle je dobou oslav. Oblíbená velikonoční polévka se nazývá mayeritsa a připravuje se s jehněčími vnitřnostmi a přísadami. Během Vánoc Řekové podle tradice jedí melomakarona (cukroví s medem a ořechy) a kourabiethes (něco na způsob mandlových rohlíčků obalených v cukru). Kromě toho mají Řekové spoustu různého sladkého pečiva a dalších dezertů.

 

Pokrmy s těstem filo

Těsto filo, velmi podobné listovému, je ultra tenké drobivé těsto, které tvoří základ mnoha oblíbených řeckých pokrmů. Používá se na spanakopita (slaný špenátový koláč) nebo baklavu (sladké pečivo s ořechy). K dalším oblíbeným řeckým receptům s těstem filo patří chuťovky s mořskými plody a další chuťovky, dezerty a dorty.

 

Maso

Oblíbené maso, které se podává doma i v restauracích, je jehněčí, které se obvykle peče na rožni. Jehněčí se používá v hlavních jídlech i do zapékaných pokrmů se zeleninou. K dalším druhům masa v řeckém prostředí patří kuřecí, vepřové, hovězí a rybí. Kterékoli z nich se může použít na souvlaki, jeden z oblíbených řeckých špízů.

 

Pita chleba

Pita chleba se podává k většině řeckých jídel. K pitě můžete dostat jogurt s okurkou nebo olivový olej s citronem a dalšími přísadami (tzatziki) jako dip. Pita se také používá na sendviče v řeckém stylu, které obsahují např. gyros, tj. tenké plátky jehněčího, rajčata, cibuli a jogurtový dresink.

 

Saláty

Řecké saláty často obsahují olivy, rajčata a sýr feta. Dresink bývá založen na olivovém oleji s octem a dalšími přísadami. Saláty se typicky nakonec zdobí ořechy.

 

Zelenina

Řecká kuchyně je známá tím, že obsahuje řadu sezónní zeleniny. Musaka je zapečené jídlo založené na lilku ve vrstvách s rajčaty, paprikami, cibulí a někdy i masem. K dalším oblíbeným druhům zeleniny patří listová zelenina, zelí, mrkve, rajčata, papriky, cibule a všechno ostatní, co sezona nabídne.

 

Olivy a citron

Mnoho řeckých pokrmů včetně hlavních jídel a salátů používá olivy, olivový olej a citrony. Olivový olej je jedna z nejrozšířenějších ingrediencí v řecké kuchyni. Používá se do salátů, hlavních jídel i jako dip. Citrony pak řeckým pokrmům dávají typickou svěžest.