amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Středomořská kuchyně zahrnuje jídlo připravované národy žijícími kolem Středozemního moře. Tvoří ji směs různých chutí, které přinesly různé kultury v tomto regionu.
Existuje řada podobností mezi jídlem připravovaným v různých středomořských zemích, ale obecně lze středomořskou kuchyni rozdělit do 3 regionů. Prvním z nich je severní Afrika, tj. Maroko, kde hraje významnou roli koření. Další region je jižní Evropa, což zahrnuje Španělsko, Francii a Itálii. Zdejší kuchyně obvykle používá hodně bylinek a vína. A pak je zde východní středomořský region a kuchyně, to znamená Řecko, Egypt, Izrael, Sýrii, Libanon a Turecko. Středomořská kuchyně přitom podporuje zdravý a ekologický život, kdy používá hodně zeleniny, ovoce, olivového oleje a obilovin. Základní potravinou je chleba a existuje bohatý výběr dalšího pečiva a lahůdek. Zde Vás seznámíme s některými typickými lahůdkami středomořská kuchyně.
Pita chleba je známý v mnoha zemích a obvykle se podává s hummusem. Jsou to kulaté chlebové placky, v nichž se udělá kapsa, a pečou se v troubě. Pita chleba je ve středomořské kuchyni hojně zastoupen a připravuje se z různých typů mouky; k dostání bývá v různých tvarech a velikostech. Je velmi měkký a hodí se s různým dipům.
Libanonský cizrnový falafel je klasické pouliční jídlo Blízkého východu. Vypadá jako malý kulatý vegetariánský karbanátek a představuje skvělou chuťovku. Podává se například vložený do pita chleba s omáčkami a se spoustou zeleniny, nebo s dipem. Falafel se obvykle smaží, ale je možné ho také péct v troubě. Připravuje se z rozmixované cizrny a cizrnové mouky spolu s kořením.
Také hummus je ve středomořské kuchyni velmi oblíbený. Připravuje se z cizrny pomleté s pastou tahini, olivovým olejem a bylinkami. Hummus zakoupený v obchodě však většinou obsahuje řepkový olej, který je méně zdravý než olivový olej. Hummus se skvěle hodí k pita chlebu a zelenině.
Baklava je sladké pečivo, které se připravuje z vrstev těsta filo (podobného lístkovému) a plní ořechy. Je to vynikající sladkost oblíbená na Blízkém východě. Tento sladký křehký dezert obvykle seženete v tradiční turecké restauraci. Baklavu si však můžete také připravit doma: hlavní jsou vrstvy těsta, medový sirup a ořechy.
DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…
Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…
Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…
V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…
Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…
Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…