Kuchyně Provence je o čerstvých bylinkách, šťavnatých darech moře a svěžím víně. Proslulé jsou provensálské bylinky (koření), kombinace svázaných bylinek, kam typicky patří majoránka, oregano, rozmarýn, saturejka a tymián. Když je řeč o provensálské kuchyni, vybaví se nám především 3 pokrmy: bouillabaisse, ratatouille a socca.
- Bouillabaisse je klasické jídlo z dušených darů moře pocházející z francouzské Marseille. Typicky se připravuje z výběru ryb a škeblí, dále zeleniny, bylinek a vývaru + chleba.
- Ratatouille není jen animovaný film o krysím šéfkuchaři 🙂 . Také se jedná o výborné jídlo z dušené zeleniny (podobné leču), které pochází z Nice ve Francii. Základem jsou rajčata, dále se používá cibule, lilek, cukety a další. Naučit se ho připravovat můžete v Bon Appetit.
- Socca (také známá pod italským názvem farinata) je další specialita pocházející z francouzského Nice . Chlebové placky připravované z cizrnové mouky, vody a oleje patří k oblíbeným pouličním pokrmům. Konzumuje se v Provence, kde se připravuje v troubě vytápěné dřevem.
Můžete si je však připravit také doma, když absolvujete kurz u profesionála. Ve městě Sanary-sur-Mer nabízí cenami ověnčený šéfkuchař René Berard kurz středomořského vaření v krásném venkovském domě. Jedná se o zážitek, který by si určitě neměli nechat ti, kdo se zajímají o vaření.