amp-web-push-widget button.amp-subscribe { display: inline-flex; align-items: center; border-radius: 5px; border: 0; box-sizing: border-box; margin: 0; padding: 10px 15px; cursor: pointer; outline: none; font-size: 15px; font-weight: 500; background: #4A90E2; margin-top: 7px; color: white; box-shadow: 0 1px 1px 0 rgba(0, 0, 0, 0.5); -webkit-tap-highlight-color: rgba(0, 0, 0, 0); } .amp-logo amp-img{width:190px} .amp-menu input{display:none;}.amp-menu li.menu-item-has-children ul{display:none;}.amp-menu li{position:relative;display:block;}.amp-menu > li a{display:block;} /* Inline styles */ span.acssf62a8{font-weight:400;}ins.acss263b2{display:block;}li.acssf62a8{font-weight:400;}figure.acss2273f{max-width:1000px;}figure.acssec2fb{max-width:626px;} .icon-widgets:before {content: "\e1bd";}.icon-search:before {content: "\e8b6";}.icon-shopping-cart:after {content: "\e8cc";}
Zajímavosti

Ještě jednou o indické kuchyni

Indická kuchyně, podobně jako řada jiných národních kuchyní, představuje rozsáhlou konstelaci kulinářských vlivů a tradic z celého asijského kontinentu.

 

Nejoblíbenější indické pokrmy

Tradiční indické jídlo stojí na stejných chuťových základech, pokrmy se však velmi liší na severu a na jihu Indie. Pokud navštěvujete indické restaurace u nás, možná znáte něco z následujících oblíbených (a velmi chutných) indických pokrmů:

  • aloo gobi – dozlatova smažené křupavé brambory a květák
  • butter chicken – kuřecí kari
  • chana masala – pokrm z dušené cizrny
  • palak paneer – špenátové kari s čerstvým sýrem
  • chicken tikka masala – kuře v krémové omáčce masala
  • naan potíraný máslem – oblíbené indické chlebové placky (flatbread)
  • křehké papadum – velmi tenké severoindické chlebové placky, které se krásně lámou, obvykle zcela vysušené předtím, než se rychle ponoří do horkého oleje, aby získaly zlatou barvu a „puchýře“
  • rybí kari – především na jihu Indie a ve státě Goa, kde se tradičně podává s rýžovými koláčky idli připravenými v páře nebo s plackami z čočky dosa a rýže
  • jehněčí vindaloo – kari s masem marinovaným v pikantní omáčce obsahující ocet
  • dhal makhani – dušené jídlo z celé tmavé čočky nebo ze žluté čočky
  • pakora – smažená pochoutka, typicky květák nebo brambory obalená v těstíčku
  • kofta – indické masové kuličky, obvykle připravené z mletého jehněčího nebo vepřového masa, cibule a koření
  • korma – husté kari z masa či zeleniny dušené s jogurtem, smetanou a kořením
  • biryani – pokrm z masa a rýže oblíbený v kašmírské kuchyni
  • kebab – oblíbený v pandžábské kuchyni
kurkuma

Běžné ingredience a chutě v indické kuchyni

Kromě standardního koření, jako jsou chilli papričky, česnek, zázvor a nové koření, k běžným ingrediencům v indické kuchyni patří:

  • chili papričky – sušené celé nebo mleté
  • hořčičné semínko, které známe z hrubozrnné hořčice; přirozená ostrost se zmírní, když jsou opečena, a získají spíše oříškovou vůni; hrají významnou roli v indické kuchyni.
  • římský kmín – malá semínka mají silné aroma, které vytváří známý podtón mnoha indických a mexických pokrmů; stačí jen velmi málo.
  • fenykl – semínka fenyklu mají výraznější anýzovou vůni než hlízy a obzvlášť dobře se hodí k vepřovému masu
  • kardamom – mnohostranné koření s teplou, sladkou vůní; můžete buď přidat celý lusk, nebo ho rozdrtit a vyjmout semínka, která se poté mohou rozemlít
  • skořice – srolovaná kůra srílanského stromu obzvlášť dobře ladí s cukrem; dává se rovněž do řady masitých pokrmů, jako je marocké tajine.
  • koriandr – sušené bobule mají sladkou aromatickou vůni, která se vůbec nepodobá rostlině, na níž vyrostly; je skvělý v kombinaci s římským kmínem do domácích burgerů nebo při přípravě ryb vařením
  • kurkuma – jasně žluté koření, které pochází ze sušeného oddenku; dává koření kari jeho typickou barvu a má zemitou vůni
  • pískavice řecké seno – hořké semínko středomořského původu s aroma připomínajícím celer je součástí koření kari. Jedná se o důležitou součást domácího ras el hanout, marocké směsi koření, která obsahuje rovněž skořici, hřebíček, koriandr a římský kmín.
  • garam masala – vlastní směs koření známá jako garam masala je dobrým indikátorem místních chutí, protože její složení se mírně liší podle toho, kde jste (a kdo vaří).
  • ghí (ghee) – mnoho indických pokrmů používá ghí, indickou verzi přepuštěného másla

Vše o koření

Různé regionální kuchyně v Indii

Jednoduché jídlo, které nabízí spoustu chuti, je definujícím prvkem indické kuchyně od regionu k regionu. Je formováno náboženstvím, populací a geografií, i když interpretace správného způsobu vaření čehokoli se často liší i mezi sousedy. Na severu země najdete vydatnější jídla podobná těm v sousedním Pakistánu, zatímco na jihu najdete podobné chutě jako v celé jihovýchodní Asii.

  • severní Indie – severoindické kuchyni dominuje husté kari a omáčky spolu s chlebovými plackami a ochuceným jogurtem; zahrnuje pokrmy bohaté na koření a připravené v hliněných pecích, např. tandoori chicken a chana masala; častá kombinace je cibule, rajčata a česnek
  • Nové Dillí – k pouličnímu jídlu v Dillí patří např. chaat nebo samosa
  • jižní Indie – jihoindická kuchyně zahrnuje častěji pokrmy založené na kokosovém mléku, bylinkách (jako je citronová tráva a lístky kari) a místním ovoci. Místo chlebových placek zde častěji najdete rýži, čočku a dušená jídla, zatímco omáčky jsou obecně lehčí
  • Kerala – pouliční jídlo v Kerále zahrnuje např. pazham pori (banánové smaženky) a sladké knedlíčky
  • severní Indie – kuchyně ve městě Džammú a v Kašmíru na nejsevernějším výběžku země se točí kolem masových pokrmů, jako je rogan josh, jehněčí kari s jogurtem a s chilli
  • Gudžarát – stát Gudžarát, který je obklopen pobřežím skýtajícím hojnost darů moře, je převážně vegetariánský, a to díky vysoké koncentraci vyznavačů džinismu, náboženství založeného na nenásilí a asketismu
  • Bombaj – naproti Gudžarátu přes vodu leží Bombaj (největší město Indie anglicky nazývané  Mumbai) proslulá svými prodejci na trhu a kulturou kolem pouličního jídla. Na stáncích najdete vše od hromad pikantního bhelpuri z pufované rýže až po potulné prodavače čaje (chaiwala) nabízející černý čaj s mlékem a jasně oranžové cukroví jalebi.

 

Je indická kuchyně zdravá?

I když má země slabost pro sladké, indické jídlo je relativně zdravé a zaměřené na zeleninu, se spoustou vegetariánských a veganských možností, jako je okrové bhaji, samosa a dhal. Protože pro hinduisty jsou krávy posvátné a muslimové nejedí vepřové, přednost se typicky dává jehněčímu, kuřecímu a rybímu masu. Některé vegetariánské pokrmy jsou založeny na sýru a jogurtu, např. saag paneer a naan.

indický čaj

Časté indické přílohy

Indický kánon je plný chutí a způsobů prezentace, přičemž přílohy představují významnou součást každého jídla. Přinášejí rovnováhu, barvu a čistí chuť.

  • papadum – tenké křupavé placky z černé gramové mouky, typicky podávané jako předkrm nebo doprovod k jídlu
  • raita – základní omáčka z jogurtu s nastrouhanou zeleninou (často okurkou) a mletým kořením, typicky římským kmínem, se používá na ochlazení a zmírnění ostrosti s jídly, jako je rýže basmati.
  • čatní (chutney) – od tamarindu až po mátu, čatní představují oblíbený doplněk k pochutinám, jako je masala dosa či samosa; mnoho indických rodin dokonce míchá čatní s kečupem k taštičkám samosa nebo toustům dahi (které obsahují jogurtovou náplň ve stylu raity).
  • achaar je typ naložené zeleniny rozšířený v Indii, který má mnoho různých variant. Připravuje se z ovoce i zeleniny a vylepšuje vše od rýže přes jogurt až po dhal, takže je na indickém stole všudypřítomný. Klasický je kořeněný mangový achaar, který se může lišit ostrostí a kořením od státu ke státu, ale vždy má typický sladkokyselý profil.

 

Tradiční potřeby v indické kuchyni

Příprava indického jídla doma nevyžaduje žádné speciální vybavení (stačí hrnec na omáčky a restovací pánev), ale klíč spočívá v dobré spíži. Snad každou speciální ingredienci (včetně achaaru a dokonce i instantní papadum) seženete online, a také můžete pořídit základní koření v obchodě s indickým zbožím. Pokud však chcete jít dál, můžete investovat do následujících:

  • tawa pan – plochý gril podobný grilu plancha, používá se na přípravu chlebových placek, jako jsou roti
  • tandoor oven – tradiční válcová hliněná pec se v severní Indii používá na přípravu řady pokrmů, jako je naan nebo marinované maso

Indická kuchyně

alice

Recent Posts

Jak fungují DeFi peněženky

DeFi peněženka je kryptoměnová peněženka bez úschovy, která uživatelům umožňuje spravovat, ukládat a interagovat s…

1 měsíc ago

Kancelářský nábytek pro malé prostory: Jak efektivně využít každý metr čtvereční

Moderní kanceláře už dávno nejsou výhradně doménou velkých open-space prostor. Stále častěji se setkáváme s…

1 měsíc ago

Parkování na letišti LINZ

Parkování na letišti ve městě Linz nabízí široké spektrum možností a je navrženo tak, aby…

2 měsíce ago

Reklamní áčko: Efektivní reklamní poutač, který zvyšuje návštěvnost i tržby

V dnešní době, kdy je pozornost zákazníků roztříštěná mezi desítky podnětů, je důležité využívat vizuální…

3 měsíce ago

Čím je Barcelona nejvíce známá?

Barcelona, hlavní město Katalánska a jedno z nejvýznamnějších měst ve Španělsku, je známá svou bohatou…

4 měsíce ago

Využijte možnosti 1denní vstupenky do barcelonské zoo

Zažijte nezapomenutelný den v barcelonské zoo, kde na vás čeká více než 4 000 zvířat…

4 měsíce ago