O portugalském víně

O portugalském víně 1

Portugalské víno není tak rozšířené jako italské, francouzské nebo španělské. Nejznámější jsou tzv. fortifikovaná vína, především portské, madeira nebo vinho verde. Ale stojí za to zapátrat v dobrém vinařství po nabídce portugalských vín: jsou to vína, která by se určitě měla objevit na Vašem stole.

Pokud máte oblíbené víno, ať už je to Malbec, Barbera or Chardonnay, je šance, že Portugalsko nabízí dobrou alternativu, která přitom stojí méně. Portské a vinho verde možná znáte, ale slyšeli jste někdo o Castelão či Fernão Pires? To jsou jen dvě z mnoha odrůd hroznů pocházejících z Portugalska, které se příliš nepěstují jinde. Zde se seznámíme s některými odrůdami vína a s vinařskými regiony v Portugalsku.

 

Co je na štítku (vinětě)?

Někde na láhvi portugalského vína vždy najdete „DOC“ a „Vinho Regional“. Země je rozdělena do 14 regionů, jejichž vína spadají do kategorie Vinho Regional. Tyto regiony se dělí na různé DOC (tj. Denominação de Origem Controlada = Kontrolované označení původu) s přísnějšími předpisy a přesnějšími geografickými hranicemi, což obvykle (ale ne vždy) znamená vyšší kvalitu. Na štítku (vinětě) také najdete slovo „quinta“, tj. vinařství. Výrobci také často uvádějí seznam odrůd (castas): mnoho portugalských vín je vyrobeno ze směsi několika různých typů hroznů, takže je dobré mít jejich seznam. Víno označené „Garrafeira“ znamená, že výrobce zajistil delší zrání v dubových sudech – něco jako „Reserva“ ve Španělsku.

 

Vinho Verde

Když víme, co je na lahvích, podíváme se, co je v lahvích. A budeme postupovat od severu k jihu.

Naši cestu začneme stejným způsobem, jakým bychom začínali jídlo – svěžím bílým vínem Vinho Verde. Má nízký obsah alkoholu a překypuje vůní limetky a bílé broskve. Často mívá trochu perlivosti, takže představuje osvěžující doplněk k mořským plodům. Vinho Verde je pobřežní region na severozápadě země a jeho jméno naznačuje mladistvost a živost vína: obvykle nezraje v dubových sudech a je určeno k přímému pití. I když se vyrábí červené i bílé verze, většinou se jedná o směsi bílých hroznů Loureiro, Alvarinho (stejné hrozny jako španělské Albariño), Trajadura a někdy také další. Subregion Monção e Melgaço se specializuje na vína pouze z hroznů Alvarinho. Existuje řada vinařů vyrábějících chutné Vinho Verde, ale pokud byste chtěli ochutnat něco rafinovanějšího z  regionu, objednejte si láhev od Anselmo Mendes nebo Aphros. Skutečně vážným milovníkům vína pak můžeme doporučit vinařství Soalheiro, které nabízí novou perspektivu regionu: Vinho Verde, které se nemusí pít čerstvé a může získat charakteristiky připomínající ryzlink poté, co pár let leželo ve sklepě.

 

Oblast Douro

O portugalském víně 2

Strmé terasovité vinice kolem řeky Douro produkují špičkové víno po celá staletí, především ve formě známého dezertního vína – portského. V posledních desetiletích však získávají pozornost také suchá vína. V regionu už existovaly etablované vinice a talentovaní vinaři, takže poskočil vpřed mílovými kroky. Suchá vína Douro mohou být červená, bílá nebo růžová (rosé) a může se používat široká řada hroznů. Červená vína bývají robustnější a plnější a často stráví nějaký čas zráním v dubovém sudu. Stejné červené hrozny, jaké se dávají do portského, se většinou používají také do suchých vín, jako je Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca a Tinta Roriz (ve Španělsku známé jako Tempranillo), ať už jako směs nebo samostatně. Vyzkoušejte tato vína, pokud máte rádi Rioja, Ribera del Duero nebo Brunello di Montalcino. Pokud jde o výrobce, podívejte se na Niepoort, Quinta do Crasto a Quinta do Pôpa. Bílé hrozny tvoří jen malý zlomek vín, která zde najdete, a patří k nim např. Rabigato, Gouveio, Viosinho a Malvasia Fina. Chtěli byste ochutnat bílé Douro? Objednejte si  Redoma Branco od Niepoort: plné víno s minerály, které bude podle Váší chuti, pokud máte rádi bílé burgundské.

 

Oblast Dão

Dão se těší ideálnímu klimatu: není tam tak horko jako ve vnitrozemí ani není blízko studeného vzduchu od oceánu u pobřeží. Region leží na skvělém místě pro ideální rovnováhu zralosti a kyselosti vinných hroznů. Mnoho lidí přirovnává červená vína z Dão k těm z francouzského Burgundska, což má více co do činění s půvabnou povahou vína než se skutečnou podobností Pinot Noir. Zdejší vína se vyrábějí z hroznů Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro a Tinta Roriz, takže mívají plnější vůni černé třešně, čaje Earl Grey a kakaa. Můžete si objednat láhev z vinařství Quinta do Roques. V oblasti se vyrábějí směsí bílých hroznů, ale pokud byste chtěli ochutnat jen jednu odrůdu, podívejte se po bílém z hroznů Encruzado. Milovníci suchého Chenin Blanc a Chardonnay ocení bohaté Encruzado, které nabízí vůni pečeného jablka, ananasu a citronu. Najdete ho ve vinařství Quinta do Perdigão, které produkuje víno se sýkorou na vinětě.

 

Oblast Lisabonu (Lisboa)

Maličký region Colares leží přímo u Atlantického oceánu nedaleko metropole Lisabonu. Je to jedna z mnoha DOC v regionu Lisabonu, která přitom vyrábí skutečně vynikající vína z hroznů Ramisco. Vinná réva se vine kolem písečných dun, které je chrání před drsným větrem z oceánu. Hrozny, které musí odolávat tomuto extrémnímu prostředí, dávají vzniknout vínům, jež si udržují stěží kyselost, která vyrovnává jejich vysoký obsah taninů. K tomu připočtěte jejich vůni červeného ovoce a schopnost dobře zrát, a vína snesou srovnání s italským Nebbiolo. Dobré ročníky najdete také mezi regionálními víny s označením Vinho Regional Lisboa. Bílá víno, často vyrobená z hroznů Arinto a Fernão Pires, jsou obecně svěží a aromatické, takže trochu připomínají veltlínské zelené a Albariño. Červená vína bývají směsi založené na odrůdách Touriga Nacional, Touriga Franca a Tinta Roriz a připomínají Cabernet Sauvignon s náznakem ostružin, hřebíčku a cedru. Casa Santos Lima nabízí širokou škálu vín nabízejících vynikající hodnotu. Region se dříve nazýval Estremadura a tenhle název je stále možné najít na starších lahvích ve vinařstvích.

 

Peninsula de Setubal

Pokud milujete víno Barbera z Itálie, zkuste vína založená na hroznech Castelão z poloostrova Peninsula de Setubal jihovýchodně od Lisabonu. Castelão, nejpěstovanější červené hrozny v celém Portugalsku, bylo dříve nazýváno Periquita podle oblíbeného vína od Jose Maria de Fonseca. Tak jako v jiných případech se značka stala synonymem pro sektor, ale dnes na štítku uvidíte spíše „Castelão“.

 

Region Alentejo

Vína z oblasti Alentejo Vás zaujmou, pokud máte rádi Malbec nebor Cabernet Sauvignon. Rozsáhlý region je známý především svým porostem korkových dubů. I když réva roste jen asi na 5 % země, víno z regionu začalo přitahovat pozornost. Pokud znáte portugalská červená vína, najdete zde pár významných jmen: Touriga Nacional, Aragonez (také Tinta Roriz), Alfrocheiro a Trincadeira. Pokud jde o bílé odrůdy, je to Arinto, Fernão Pires a Roupeiro. Všechna mají jeden společný faktor, a to je slunce: zralejší hrozny znamenají vyšší obsah alkoholu a plnější víno. Červená i bílá vína nabízí Herdade do Esporão, významné vinařství, které zvyšuje kvalitu v regionu Alentejo.

Fortifikovaná vína z Portugalska

Portské víno

Nakonec přijde na řadu dezert. Vraťme se oklikou zpátky do oblasti Douro, kde si můžeme dát známé sladké víno: portské (port). Červené portské se vyrábí ze směsi hroznů, která obvykle zahrnuje Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca a Tinta Roriz. Portské je lahodné a sladké, připomíná ostružiny a koření. Jeho sladost však nevznikla přisypáním pytle bílého cukru: když je šťáva z hroznů uprostřed své proměny na víno, vinař přidá silnou lihovinu z hroznů (typu grappa). Kvasinky v tomto prostředí přestanou působit, takže fermentace se zastaví před tím, než se všechen vinný cukr promění na alkohol.

Ruby Port je základní a nejlevnější druh portského. Zraje jen pár let, než je stočeno do lahví a dáno do prodeje. Vintage Port je dražší a vyrábí se jen v mimořádně dobrých letech. Nestráví mnoho času zráním ve vinařství, protože se očekává, že si ho na pár desetiletí uložíte do sklepa. Pokud nechcete tak dlouho čekat, podívejte se po Late Bottle Vintage port (LBV). Tato ročníková vína stráví 4-6 let zráním ve vinařství, než jsou stočena do lahví, takže je můžete po zakoupení hned pít. Tawny Port stráví delší čas zráním v dřevěných sudech před stočením než Ruby Port, což mu propůjčí vůni lískového oříšku a vanilky. Pokud uvidíte Tawny s označení např. „20 let“, neznamená to, jak staré víno ve skutečnosti je; ve skutečnosti je to odhad, jak staře víno chutnalo, když ho výrobce stáčel do lahví. Víno Tawny s konkrétním vyznačením rokem se nazývá Colheita (ročníkové víno), které zrálo 7 let ve vinařství před zalahvováním. Tato vína mohou představovat fantastickou hodnotu a skvělý doplněk k dezertu politému karamelovou omáčkou. Protože vína Tawny prošla zráním už ve vinařství, můžete je hned otevřít a pít, ale také je uložit, pokud byste chtěli. Občas je možné narazit také na bílé portské z bílých hroznů, které se většinou podává jako aperitiv nebo smíchané s tonikem. Bílé portské (White Port) je málo sladké, protože fermentace zastavila proces fortifikace, tak jako u červeného portského.

 

Víno Madeira

Typická charakteristika: Madeira se nezkazí tím způsobem, jako obvyklé víno, a to ani, když ji otevřete a necháte na vzduchu. Do posledního z portugalských vinařských regionů se musíme vydat letecky. Madeira je ostrov ležící jihozápadně od pevninského Portugalska, nedaleko pobřeží Maroka. Skvělá fortifikovaná vína z Madeiry porušují všechna pravidla pro skladování vína. Důvodem je, že výrobci Madeiry ji za tímto účelem zahřívají – „vaří“. Někdy se to provádí dlouhodobým zráním v horkém podkroví vinařství, ale existuje také rychlejší možnost s použitím zahřívacích trubic. A proč víno takhle týrat? Vše má kořeny v historii: víno z Madeiry muselo dlouho cestovat po moři a uložení v horkém podpalubí vedlo k proměně vína, které získalo lahodnou vůni oříšků a sušeného ovoce díky vystavení teplu a kyslíku. I dnes mohou vinaři vyslat sudy na moře, ale ke stejnému účelu poslouží také zrání v teple. Extrémní úprava vína má jeden bonus navíc: co ho nezabilo, to ho posílilo. Madeira se nezkazí způsobem, jako běžné víno, a to ani, když je otevřená a vystavená vzduchu. Takže pokud si nedáváte víno po obědě příliš často, Madeira představuje skvělou volbu: jedna láhev Vám může vydržet roky (…).

Pokud jde o víno Madeira, nejspíš najdete řadu různých možností. Cenově nejpříznivější lahve jsou často vyrobeny z hroznů Tinta Negra a představují dobrý začátek. Někdy můžete najít lahve označené „Rainwater“, což znamená lehké a středně suché. Pokud byste chtěli nějakou mimořádnou Madeiru, podívejte se po láhvi, kde jsou na štítku uvedeny hrozny Sercial, Verdelho, Bual nebo Malmsey. Sercial je vyrobeno v nejsušším stylu a může být velmi dobré jako aperitiv před obědem. Verdelho je o něco sladší a známé svojí pichlavou kyselostí. Bual je středně sladké, aromatické, s vůni kandovaného pomeranče a karamelu. Nejsladší z nich je Malmsey, které se trochu podobá portskému Tawny s ořechovými a vanilkovými tóny. Vinařství The Rare Wine Co. vyrábí různé typy Madeiry, které stojí za to vyzkoušet.