Thajské víno – příběh nečekaného úspěchu

Thajské víno – příběh nečekaného úspěchu 1

Jedná se o obdivuhodný počin, takže Vás provedeme pozoruhodnou cestou thajského vína k úspěchu.

Thajsko je spojováno spíše s bílými písečnými plážem, jízdami na slonech a idylickými snímky a jedná se o oblíbenou turistickou destinaci, dosud nikdy však nebylo považováno za místo spojované s vínem. Přitom turisté dnes začínají mířit také do nejznámějších vinařství v zemi.

 

Historie

V roce 1986 podnikatel Chalerm Yoovidhya začal pátrat, jak by mohl produkovat thajské víno, které by se dostalo do čela všech asijských vín, a založil Siam Winery. Povzbuzen svým úspěchem při budování značky Red Bull (jejímž spoluzakladatelem byl jeho otec) si dal za cíl zvednout prestiž a uznání místního vína: nejprve v Thajsku a pak v celém světě. Integrovat víno do kultury, která dává přednost pivu a destilátům (resp. míchaným drinkům z nich), nebyl snadný úkol, takže Charlerm a jeho tým se rozhodli upravit chuť vína tak, aby zaujala místní a odpovídala horkému klimatu v zemi. Výsledkem byl SPY, značka zaměřující se na osvěžující minerální vodu smíchanou s perlivým vínem (tzv. cooler). Dne je vinný nápoj SPY velmi oblíbený v klubech a na akcích (včetně proslulých úplňkových párty) v celém Thajsku. Díky úspěchu SPY získal Charlerm získal sebedůvěru a cítil se připravený začít vyrábět kvalitní neředěné víno. V roce 2001 založil vinici Tab Kwang v Khao Yai. Oblast je prý vhodná pro pěstování a výrobu vína díky úrodné půdě a méně drsným klimatickým podmínkám. To Charlerma motivovalo k hledání a nalezení toho, co hledal, v údolí ve Baam Khork Chang, 35 km od krásné pláže Hua Hin. Dnes je známé jako Monsoon Valley („Monzunové údolí“) a stalo se hlavní vinicí, z níž pocházejí vína značky Monsoon Valley.

 

Víno z Monsoon Valley

Tak se zrodila vína z Monsoon Valley. Díky více jak 350 000 lahvím ročně se Monsoon Valley stalo hlavní značkou thajského vína a prvním thajským výrobcem vína, který získal cenu Značka roku na World Branding Awards 2017-18  https://awards.brandingforum.org/   . Jeho řada Premium také získala zlato na Decanter World Wine 2015. Řada Classic, Premium, Signature a Flagship z Monsoon Valley se obvykle vyrábí z hroznů pěstovaných na těchto třech vinicích:

  1. Hua Hin – hlavní vinice (2002) Monsoon Valley ležící 2 hodiny cesty od Bangkoku, lokalita o rozloze 110 ha s největší vinicí spravovaná Monsoon Valley. Dříve se zde nacházela rezervace pro divoce žijící slony a místo se může chlubit vynikajíc výhledy. K odrůdám, které se zde pěstují, patří shiraz, chenin blanc, sangiovese a colombard. Nachází se zde rovněž výzkumné zařízení Monsoon Valley, kde vinaři vytvářejí nové techniky výroby vína.
  2. Tab Kwang v Khao Yai – druhá největší vinice (2001), hrdě uváděná jako první Charlermem založená vinice, s půdou ideální k produkci červeného vína, jako je rondon, shiraz, dornfelder a sangiovese.
  3. Chiang Mai (2013) – nejsevernější ze všech vinic, která byla založena v Chiang Mai v roce 2013 a ideální místo pro experimenty. 
Thajské víno – příběh nečekaného úspěchu 2
víno z Monsoon Valley

Proti přesile

Vinařství v Thajsku znamená revoluční krok v oblasti vína. Mnoho odborníků pochybovalo o tom, zda je možné produkovat víno tak blízko rovníku. Dříve se věřilo, že pouze regiony ležící v zeměpisné šířce 30°-50° severně nebo jižně od rovníků (kam patří je Francie, Itálie nebo Austrálie) jsou vhodné pro pěstování révy na výrobu vína. Thajsko však leží v zeměpisné šířce 13° na severní polokouli, takže dalo vzniknout „vínům nové zeměpisné šířky“. Víno vyráběné v Keni, Brazílii a Indonésii patří k dalším, které byly vyprodukovány podobně blízko rovníku. Nepřekvapuje proto, že vyrobit víno v této části světa má své potíže, kterým musel thajský vinný průmysl čelit.

 

Komplikace, kterým musí čelit thajští výrobci vína

Na prvním místě je nestálé klima – tropické a často nestálé klima v zemi nutí thajské vinaře se zaměřit na suché období (typicky září/říjen – březen), kdy najdou 120-130 dní, které obvykle réva vyžaduje, aby dozrála. K dalším potížím způsobeným klimatem patří:

  • horko a vlhko – ve srovnání s tradičními vinařskými regiony světa postihují thajské vinice častěji houbové choroby, škůdci a nevysvětlitelné nemoci kvůli horku a vlhku, a také sporadická období rozvíjení pupenů.
  • tropický vítr, který může révu poškodit
  • déšť, mnoho deště, je stálá obava vinařů; např. v Hua Hin v Thajském zálivu bývají v září a říjnu lijáky způsobující erozi půdy a vedoucí k vážnému poškození hroznů

Stejně dlouhý počet hodin světla – v tradičních vinařských regionech se víno těší dlouhým hodinám denního světla a obdobím vegetačního klidu, ale v Thajsku je počet hodin denního světla téměř stejný po celý rok, což znamená, že se réva může nadměrně rozrůstat.

Je potřeba více práce – chybějící období vegetačního klidu způsobuje, že je pěstování révy mnohem náročnější na práci. Například hrozny je potřeba sklidit brzy na začátku období dešťů kvůli jejich ochraně. Tato práce navíc je nákladná a pracovníků málo, protože množství manuálních dělníků ochotných dřít celé hodiny venku je záležitost minulosti.

Nestálá půda, která způsobuje, že hrozny dozrávají různou rychlostí

 

Inovativní řešení thajských vinařů

Thajský vinařský průmysl je však houževnatý. V Monsoon Valley vinaři průběžně testují inovativní řešení.  Například

  • spolupracují s vinařským Výzkumným centrem Geisenheim v Německu, aby zjistili, které typy hroznů/révy jsou nejlepší do nestálého klimatu v zemi
  • pokračují v experimentech s hrozny a klimatickými podmínkami ve výzkumném zařízení v Hua Hin
  • sázejí traviny, které brání erozi půdy během monzunového období
  • v období dešťů shromažďují vodu v několika nádržích, která pak slouží k zavlažování rostlin v suchém období
  • s dopravou kolem vinice pomáhají pracovníkům sloni

 

Pozoruhodný příběh úspěchu

Co bylo dříve nereálné, se stalo realitou: Thajsko dnes produkuje více jak 1 milion lahví vína ročně, kdy přibližně 350 000 tvoří víno značky Monsoon Valley. Větší vinařství, která konkurují Monsoon Valley, se obvykle nacházejí ve zvlněných kopcích v oblasti Khao Yai, 130 km severovýchodně od Bangkoku.  Patří k nim např.  PB Valley WineryGranMonte Vineyard & Winery, J&J Vineyard, Village Farm and Winery 3*. Turistům tato vinařství nabízejí prohlídky a ochutnávky vína.

K oblíbeným odrůdám patří:

  • bílé víno – chenin blanc, bílá malaga, colombard
  • červené víno – shiraz/syrah, pinot pokdum, sangiovese
  • růžové víno (rosé) – colombard, bílý syrah
  • perlivé víno – colombard

O italském víně