O kalifornském víně

O kalifornském víně 1

Kalifornie má své pevné místo mezi nejuznávanějšími vinařskými regiony USA, ale kolik toho ve skutečnosti víte o kalifornském víně? Zde přinášíme některá zajímavá fakta o „Zlatém státě“ a jeho produkci vína, která Vás mohou překvapit. 

 

Výroba vína má v Kalifornii dlouhou historii

Historie výroby vína v Kalifornii sahá do počátku 18. století, kdy misionáři ze Španělska s sebou přivezli vinnou révu, aby mohli vyrábět víno pro svaté příjímání. Odrůda známá jako misijní víno se pěstovala až zhruba do roku 1880. I když byla jižní Kalifornie po celou první polovinu 19. století epicentrem produkce vína, v době Zlaté horečky (1848–1855) obyvatelé mířili na sever, kde položili základy pro dnešní proslulé regiony Napa a Sonoma. Americká prohibice ve 20. letech pak téměř obor zničila; díra v zákoně však umožňovala domácí výrobu vína, přičemž se vzrůstající poptávkou po hroznech pěstitelé vyměnili kvalitní dražší odrůdy za levnější hrozny. Jakmile byl zákon zrušen, nový program University California-DavisVinařství a enologie“ usiloval o oživení oboru vinařství. Růst byl pomalý, ale po hodnocení v Paříži (Judgement of Paris) v roce 1976, kde kalifornská vína získala vysoká ocenění (accolades) a předčila i své francouzské konkurenty, získal stát nové sebevědomí a obor začal vzkvétat.

 

V Kalifornii je 139 vinařských oblasti (AVA)

Ve státě je 139 „amerických vinařských oblastí (AVA)“ (květen 2019), kdy se hrozny pěstují od regionu Shasta na severu až po Temecula Valley na jihu. Podle zákona státu vína označená jako „kalifornská“ musí obsahovat 100 % šťávy z hroznů vypěstovaných ve státě a musí být vyrobena v Kalifornii. Pokud víno nese na štítku název AVA, 85 % hroznů musí pocházet z daného místo (designation). S tím, jak vinaři pokračují v poznávání svého území (terroir), přibývají stále nové AVA, jako je např. AVA West Sonoma Coast.

 

Ve vinicích se pěstuje řada mezinárodních druhů vína

V Kalifornii se pěstuje více jak 100 odrůd hroznů a jejich počet stále roste. Zatímco nejoblíbenější je chardonnay, po kterém následuje cabernet sauvignon, můžete zde najít také hrozny původem z jiných zemí, jako je albariño ze Španělska, touriga nacional z Portugalska a barbera z Itálie. Navíc se daří vinicím s odrůdou zinfandel (primitivo), považovanou za americké dědictví, s nejstaršími rostlinami vinné révy v zemi (mnohde přes 100 let).

O kalifornském víně 2

Žádný jiný americký stát nevyprodukuje tolik vína

Zlatý stát je zdaleka největší výrobce vína v USA. Podle zprávy California Crush Report bylo v roce 2018 sklizeno 4282 tisíc tun hroznů. Většinu tvořily červené hrozny (2448 tisíc tun), zatímco bílých bylo 1834 tisíc tun. V Kalifornii se také nachází největší počet vinařství v zemi (při posledním sčítání jich bylo 4501), což zahrnuje téměř polovinu vinařství v celých USA. Státy Oregon a Washington, které stojí na druhém a třetím místě, mají každý asi 800 vinařství.

 

Vinařské regiony v Kalifornii vítají návštěvníky s otevřenou náručí

Díky hojnosti zařízení spa, ubytování B&B i luxusních resortů ve vinařských regionech Kalifornie představuje tento stát skvělý cíl pro dovolenou, pokud patříte k milovníkům vína. Ochutnávkové místnosti vítají hosty na ochutnávky (koštování) vína a na jedinečné zážitky, zatímco restaurace ve Wine Country nabízejí skvělou místní sezónní kuchyni. San Francisco a okolí dnes má nejvyšší hustotu 3* michelinských podniků v zemi.

 

V Kalifornii najdete některé z nejluxusnějších ochutnávkových místností v zemi

Když je řeč o ochutnávkách vína, Kalifornie nabízí ochutnávky patřící k nejluxusnějším a nejvíce interaktivním v zemi. Především Napa má inovativní prostory, které zahrnují workshopy, jídlo a příležitosti pro kombinování/párování jídla a vína + v posledních letech zde byly otevřeny designově pokročilé prostory, ale všechny kalifornské vinařské regiony nabízejí něco speciálního. Neexistuje lepší místo, kde můžete poznat nuance odrůd cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir (rulandské modré) nebo méně známých druhů, než některá z mnoha ochutnávkových místností ve Wine Country.

 

Kalifornie má různé klimatické podmínky

Klimatické variace po celé délce státu umožňují, aby se zde dařilo oblíbeným odrůdám, jako je pinot noir a zinfandel, ale i méně známým odrůdám. Obecně je stát slunečný a teplý, ale charakteristické rozdíly přispívají k rozmanitosti hroznů. Vinice v blízkosti Tichého oceánu se těší chladivému efektu vodný masy, ale také mlha v místech, jako je Santa Barbara a Sonoma Coast, hraje podstatnou roli při ovlivňování teploty. Údolí více ve vnitrozemí, jako je Sierra Foothills a Central Valley, jsou vystavena podobnému vlivu působení velkého množství vody díky jezerům řekám. Vinice na svazích kopců se těší slunečním paprskům, ale hrozny si uchovávají rovnováhu prostřednictvím chladivého větru.

 

Období růstu je obvykle dlouhé a stálé

Na většině území státu nejvíce prší v době od října do března, kdy zároveň v probíhá pučení pupenů. Silné deště na konci jara mohou ohrozit citlivé pupeny vznikem plísně nebo houbových chorob, ale pokud příroda spolupracuje (což v Kalifornii často činí), hrozny se mohou těšit z dlouhého teplého léta. Sklizeň (vinobraní) obvykle začíná v polovině září a končí o pár týdnů později. To se samozřejmě v různých částech země trochu liší, ale celkově je Kalifornie díky svému počasí ideálním místem pro pěstování hroznů s dlouhou sezónou.

 

Kalifornská vína jsou z amerických vín mezinárodně nejznámější

Když je jinde ve světě řeč o americkém víně, nejspíš to bude kalifornské víno. Celých 90 % amerického exportu vína do dalších částí světa (do 142 zemi) pochází z Kalifornie.

 

Kalifornie je skvělé místo, kde se můžete dozvědět více o víně – nebo se rovnou stát vinařem

Pro ty, kdo se sami chtějí stát vinaři, není lepší místo (na této straně Atlantiku), kde získat vzdělání, než kalifornská oblast Wine Country. Kromě bezprostředních zkušeností ve vinařstvích zdejší univerzity, jako je Sonoma State a University California-Davis, nabízejí obsáhlé vzdělávací programy o vinařském oboru.

I když je každý vinařský region v Kalifornii jedinečný, od Anderson Valley přes Monterey a Paso Robles až po Temecula Valley, Kalifornie jako celek je přední oblastí produkce a ochutnávek vína světové úrovně.