Co byste měli ochutnat v Los Angeles

Co byste měli ochutnat v Los Angeles 1

Los Angeles má všechno: špičkové restaurace, kde se můžete setkat s celebritami, i klasická americká bistra s oblíbeným jídly Západního pobřeží. Také zde najdete spoustu zdravého jídla – coby centrum hnutí zdravého životního stylu se může LA chlubit spoustou restaurací pro vegany a farmářskými trhy s bio potravinami.

 

Slavní šéfkuchaři

V roce 1982 šéfkuchař Wolfgang Puck otevřel v Los Angeles restauraci Spago, která nabízela ručně vyráběné těstoviny spolu s nejlepšími produkty z Kalifornie. Okamžitě se stala hitem a zůstala pevnou stálicí vyhledávanou celebritami. K Puckovi se přidali další slavní šéfkuchaři, kteří nabízejí nejlepší tzv. novou americkou kuchyni „z pole na vidličku“ v LA. Díky tomu je zde fantastický řetězec výborných restaurací, kam se můžete vydat na jídlo, které stojí za odpovídající cenu.

  • Spago Beverly Hills (176 N Canon Dr) šéfkuchaře Wolfganga Pucka 
  • Maude (212 S Beverly Dr) šéfkuchaře Curtise Stona 
  • Providence (5955 Melrose Ave) šéfkuchaře Michaela Cimarustiho  
  • Craft Los Angeles (10100 Constellation Blvd) šéfuchaře Toma Colicchia 

 

Klasická americká bistra

Na opačném konci od předních restaurací navštěvovaných celebritami se nacházejí obyčejná bistra v americkém stylu. V nadčasových podnicích často najdete přátelské servírky roznášející velké talíře palačinek a ledovou tříšť zákazníkům v kójích. Porce jsou vždy štědré, káva bezedná a výzdoba převážně prostá – stoly mají laminátovou desku, která když je příliš otlučená, servírka zakryje nedostatky kostkovaným ubrusem.  Klasická bistra byla oblíbená především v 50. letech a dnes existuje jen pár ve vybraných okrscích, kam mohou přijít lidé ze všech oblastí a vychutnat si pohodlné jídlo.

 

Burger a hranolky 

Co byste měli ochutnat v Los Angeles 2

Není sporu o tom, že šťavnatý hamburger je součástí americké národní identity, a proto by byla ostuda si ho nedát, když budete v LA. Restaurace In-N-Out Burger, která se těší téměř kultovnímu statusu, byla založena v roce 1948 ve městě Baldwin Park asi 16 km východně od centra LA. Dnes funguje více jak desítka prodejen v prostoru Velkého LA, přičemž všechny nabízejí omezené menu (hamburger, cheeseburger, double-double a hranolky) jako v době počátků. Dále je zde 6 variant hamburgerů na údajně tajném menu (které už dnes tak tajné není, ale stále ho obestírá jakési tajemství související s touto značkou).

 

Sushi

Díky asi 70 tisícům japonských imigrantů žijících v LA a okrsku nazývanému Malé Tokio není divu, že sushi California roll (typ vytvořený v Los Angeles) a jeho tradičnější verze stále přitahuje zákazníky, kteří mají rádi čerstvé ryby a rýži ochucenou octem.  

Pro autentické sushi v neokázalém prostředí navštivte Sushi Go 55 (Unit 317, 333 Alameda St) či Sushi Gen (442 E 2nd St).

Pro úhledně zdobené sushi s drahými ingrediencemi, jako jsou ušně a mořští ježci, navštivte restauraci Nobu (903 N La Cienega Blvd), Sugarfish (různá místa včetně Sunset Blvd, Hollywood) nebo Q (521 W 7th St).

Za nejlepším zážitkem spojeným se sushi (a s děsivě vysokým účtem), zamiřte do restaurace Urasawa (218 N Rodeo Dr).

 

Francouzský dip sendvič 

Co byste měli ochutnat v Los Angeles 3

Vynikající francouzský dip sendvič (French dip sandwich), což jsou tenké plátky masa v bagetě namáčené do šťávy z masa, prý byl náhodným výtvorem Philippe Mathieua, majitele losangeleské restaurace, v roce 1918. Ale podle jiné verze sendvič vytvořil losangeleský šéfkuchař Jack Garlinghouse, který poskytl misku šťávy z hovězího k sendviči zákazníkovi s bolavými dásněmi. Od té doby se milovníci jídla nemohou dohodnout, kde vlastně sendvič vznikl, proto doporučujeme ochutnat ho na obou místech. Konec konců jsou vzdáleny jen 2,2 km od sebe.

 

Mexická kuchyně

Ať už se jedná o teplé burrito podávané z pojízdné prodejny nebo steak carne asada (z grilu na dřevo) v kamenné restauraci, mexické jídlo provází obyvatele Kalifornie po celá desetiletí. Některé restaurace nabízejí moderní pojetí mexického pouličního jídla, zatímco jiné se drží receptů předávaných z generace na generaci.

Pojízdné prodejny Taco Truck: El Chato Taco Truck (5300 W Olympic Blvd) a Leo’s Tacos Truck (různá místa včetně 5525 Sunset Blvd).

Podniky s cenami střední úrovně: CaCao Mexicatessen (1576 Colorado Blvd) a El Cholo (různá místa včetně původního klenotu z roku 1923 na 1121 S Western Ave).

Drahé restaurace: Javier’s (různá místa včetně 10250 Santa Monica Blvd) a Polanco (14400 Hindry Ave, Ayres Hotel Manhattan Beach/Hawthorne 4*).

Akční nabídka ubytování Ayres Hotel Manhattan Beach/Hawthorne

 

Veganské podniky

Veganství už není pouze doménou hippies a podivínů, ale obracejí se k němu lidé, kteří hledí na ekologickou udržitelnost. Proto prodejci jídla a pití v Los Angeles drží krok s trendem a nabízejí rostlinné alternativy oblíbených jídel.

  • Compton Vegan (11419 Santa Monica Blvd)
  • Flore Vegan (2943 Sunset Blvd)
  • Tocaya (různá místa včetně 6550 Sunset Blvd)
  • Pokud byste si přáli utrácet, zamiřte do Crossroads Kitchen (8284 Melrose Ave) – jejich vícechodové degustační menu stojí za vydané peníze.

 

Řemeslné pivo

LA kdysi zaostávalo za San Diegem a San Franciskem, pokud jde o osobitou kulturu řemeslného piva. Naštěstí se však situace v nedávných letech zlepšila díky otevření několika mikropivovarů.

 

Víno

Slunečná Kalifornie s přibližně 257 785 ha vinic je hlavním výrobcem vína v zemi a pochází odtud 81 % amerického prodeje vína. V LA nemusíte ani cestovat až na vinici: Moraga Bel Air (1970 Moraga Dr) se nachází v nedalekém Bel Air, zatímco Malibu Wine Safaris (32111 Mulholland Hwy, Malibu) 68 km od centra LA (prý trvale uzavřeno). Pokud budete mít dostatek času, velmi doporučujeme navštívit Temecula Valley Wine Country asi 145 km jižně od LA. I když leží v blízkosti kalifornských pouští, je to poměrně rozmanitá pěstitelská oblast díky jedinečnému mikroklimatu. Díky tomu můžete očekávat vše od jemného chardonnay po silné grenache z asi 50 zdejších vinařství. Velmi doporučujeme vydat se po stezce De Portola Wine Trail.

Akční nabídka ubytování: