Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 1

Jídlo je jedním z nejintimnějších smyslových způsobů, jak poznat určitou destinaci. Kuchyně země nebo regionu je formována nejen tím, co se tam tradičně pěstuje, ale také, co sem přinesl obchod nebo kolonialismus, náboženství a kulturní evoluce. Procházení nabídky stánků na trhu může donekonečna odhalovat nové věci a vrhat světlo na historii destinace nebo její dědictví. I když je určitě co říci k čerstvým potravinám v místě jejich původu, jedna z úžasných věcí na vaření je, že si ho může každý vyzkoušet sám, bez ohledu na to, kde na planetě nachází.

 

Masontops Fermentation Kit

Jedna z nejkrásnějších věcí na fermentaci potravin je skutečnost, že lidé provozují už po tisíciletí a s minimálním vybavením. Pokud ale chcete skutečně mít klid v duši, že se Vaše okurky či kysané zelí podaří a zvládnete je snadno a bezpečně, velmi Vám pomůže pár nástrojů, které nabízí souprava pro nakládání Masontops Fermentation Kit (úvodní foto). Tato sada (kterou seženete na Amazonu) obsahuje praktické závaží, uzavírací ventily a dřevěný nástroj na pěchování, které promění obyčejné skleněné nádoby na fermentační továrny. Sklenice s uzávěry udrží Vaši zeleninu ponořenou do stoupajícího láku, čímž snižují pravděpodobnost, že se proces nezdaří, zatímco ventily vzduchového uzávěru vypouštějí plyny produkované kvašením, aniž by do nich vznikly „špatné“ bakterie, které by Vaší zelenině neprospěly. Pěchovačka Vám pomůže naplnit sklenice na maximum a doprovodná brožura nabízí tipy a základní recepty, což je bonus pro Vás.

Nejlepší destinace pro milovníky jídla

Krytý pekáč od Emile Henry

Každý kuchař potřebuje mnohohranný pekáč na přípravu všeho od dušených a gratinovaných jídel až po zapečenou zeleninu a šťavnatou pečeni. Značka Emile Henry v Burgundsku ve Francii vyrábí pekáče patřící k nejlepším už od roku 1850 a jejich kvalita je stále bezkonkurenční. Můžete si vybrat pěkný klasický typ krytého pekáče a mít skvělá jídla, ale kus také dědictví, které se předává dál.

 

Vulkanický Molcajete od FestMex  

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 2

Po celá tisíciletí mexičtí a jihoameričtí kuchaři používali hmoždíř molcajete (z domorodého slova molcaxitl) vyrobený z hrubého vulkanického kamene, v němž drtili chilli, ořechy a koření na přípravy salsy, guacamole atd.. Porézní kámen v průběhu času a používání ztmavne a podobá se litině, takže skutečný molcajete je cenný rodinný poklad. Moderní kuchaři používají molcajete nejen na rychlou přípravu tradičních mexických pokrmů, ale také jako mnohostranný hmoždíř s paličkou (tloukem) na drcení dalšího koření na indické, čínské a blízkovýchodní pokrmy.

Jídlo ve španělském San Sebastianu

Konvička na moka kávu od Bialetti

Pořiďte si klasickou italskou kovovou konvičku, dokud je k mání – společnost Bialetti se v posledních letech otřásala kvůli špatnému hospodaření, přestože se tato moka konvička stala nedílnou součástí italské kultury od doby, co se v poválečném období objevila. Ať už toužíte po domácím café latte, chcete si připravit dobrou silnou kávu nebo mít doma pravou chuť Itálie, původní moka konvička je nutností.

            

Tadka z eloxované oceli 

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 3

Tadka je nástroj v indické kuchyni připomínající velkou naběračku, který se používá na rychlé rozpuštění trošky přepuštěného másla, opečení koření nebo osmažení oblohy. Tadka je natolik nedílnou součástí indické kuchyně, že toto slovo neoznačuje pouze nástroj, ale také aromatické oleje, které se v něm připravují (tadka může to být podstatné jméno i sloveso). Tadka z eloxované oceli má objem asi jednoho šálku, můžete ji používat na otevřeném plameni a po použití ji snadno otřete dočista.

 

Chamba 

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 4

V mnoha kuchyních, kde rádi používají zeleninu, mají nějaký základní keramický hrnec na přípravu fazolí, jako je marocký tagine nebo toskánský hrnec fagioliera. Chamba je tradiční nádoba na fazole z Kolumbie vyrobená z přírodní neglazované černé hlíny, která je ručně leštěná. Je skvělá nejen na fazole, ale také na polévky, dušená jídla, obiloviny, zapečené pokrmy a dokonce i maso. Chamba je všestranný odolný kus nádobí, který je možné použít v mnoha kuchyních světa. Příkladem je chamba vyrobená v centrální Kolumbii rodinami ve vesničce u řeky Magdalena, a to stejným způsobem, jako zde zde vyrábí po staletí. Nádoba má kapacitu téměř 5 litrů.

 

Comal 

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 5

Comal je středo- a jihoamerická verze kuchyňského nádobí, které zná a používá mnoho kultur: široká plochá nádoba (jakási pánev), kterou je možné použít na vše od pečení chlebových placek až po smažení masa a opékání koření. Comal často bývá vyroben z litiny nebo oceli, takže se podobá americkým stolním grilům nebo evropským pánvím na palačinky, ale existují také verze comalu sahající dál do kulinářské historie. Příkladem je comal ručně vyrobený z leštěné černé hlíny kolumbijskými řemeslníky podobným způsobem, jako ho vyráběli Aztékové před staletími.

O konzervovaných potravinách

Sekáček mezzaluna  

Mezinárodní kuchyně a nástroje, co budete potřebovat 6

Dobrý nůž je nedílnou součástí téměř každého kulinářského snažení, i když konkrétní typ závisí na tom, co se snažíte připravit. Italská mezzaluna je sekáček určený především na zeleninu a bylinky, takže umožní rychlé krájení na kostky, sekání a drcení najemno, ať už se jedná o česnek, rozmarýn nebo mrkev+cibuli+celer na sofrito (něco jako pesto). Ale neomezuje se pouze na přípravu těstovin pasta fagioli – sekáček mezzaluna přijde vhod také při přípravě pokrmů různých kuchyní, od kajunského étouffée po západoafrickou rýži jollof rice.

Jídlo ve Florencii

Forma na pečivo od Matfer Bourgeat

Téměř všechny kultury mají ve své kuchyni nějaký typ chleba či pečiva, ale jen málokdo ho dostal do takových výšin, jako Francouzi – od zákonem nařízené jednoduchosti baget až po nečekaně složitou etiketu týkající se jezení chleba u stolu. Pokud tedy také chcete mít své pečivo „tak akorát“, forma na chleba Matfer Bourgeat profesionální úrovně je nástrojem, se kterým můžete začít. Je vyroben z materiálu nazvaného Exoglass, což je francouzský kompozitní materiál z pryskyřice a sklolaminátu mimořádně odolný vůči horku, nereaktivní a se snadným čištěním. Tato forma na pečivo snese teploty od -20 ºC do 250 ºC a může také do myčky nádobí.

 

Lívanečník

Mnoho z kuchyňských nástrojů uvedených v tomto článku je natolik flexibilní, že je můžete použít na různé věci v různých světových kuchyních, takže Vám skýtají mnohostrannost a přitom nezaberou mnoho místa ve Vaší kuchyni. Patří k nim lívanečník, který na první pohled možná vypadá, že slouží k přípravě vajec – nebo dánských lívanečků aebleskiver, což je kulatý příbuzný lívanců či koblih, často plněný např. džemem, ovocem nebo bonbonem. Ale Dánové nejsou jediní, kdo má ve svém menu kulaté smažené pečivo. Lívanečník můžete použít také na přípravu indických paddu, čínských gai daan jai, amerických donut holes, japonských takoyaki, a třeba i smažených kuliček hush puppies.

Poznámka: uvedené nástroje seženete na Amazonu.