Návštěva zemí Arabského zálivu nabízí cestovatelům hodně. Je to jeden z nejrozmanitějších regionů na světě, kde naleznete pouštní krajinu i mrakodrapy, starobylé bazary i lesknoucí se nákupní centra, beduínské tábory i luxusní golfová hřiště. Rozmanitost sahá také mimo města a jejich bohatou historii, do kuchyní a restaurací. Jednoduše řečeno, arabská kuchyně je chutná a patří k mnoha dalším důvodům pro návštěvu regionu. S naším praktickým průvodcem místní kuchyní budete vědět, po čem se dívat, když se vydáte do zemí Blízkého východu a Arabského (Perského) zálivu.
Kuchyně Levanty
Levanta asi nebude mezi prvními místy, která by Vás napadla, když je řeč o arabské kuchyni. Konec konců Levanta není arabská země – není to země vůbec. Jedná se o historický název používaný pro velkou oblast ve východním Středomoří na západní Asii. Dnes tento region, který představuje pevninský most spojující Afriku a Eurasii, tvoří země, jako je Sýrie, Jordánsko, Libanon, Palestina, Izrael a jižní Turecko. A toto spojení je jedním z důvodů, proč je dnes region – a jeho levantská (blízkovýchodní) kuchyně – synonymem pro arabskou kuchyni. Konec konců tato křižovatka východní Asie, východního Středomoří a severovýchodní Afriky v průběhu času viděla mnoho obchodníků, objevitelů a dobrodruhů. A každý z nich přinesl koření, recepty a ingredience, které navždy změnily svět gastronomie. Arabské pokrmy, jako je hummus, falafel a kebab, jsou oblíbené po celém světě a představují stálice v kuchyni Blízkého východu. Přitom pocházejí z levantské kuchyně, tradičního jídla regionu Bilad ash-Sham (Sýrie). Nejtypičtějším aspektem levantské kuchyně je mezze, malé talířky podávané na začátku jídla o mnoha chodech.
K oblíbeným levantským pokrmům patří následující:
- pomazánky a dipy, jako je hummus (z cizrny) či baba ghanoush (z lilku), podávané s pita chlebem
- saláty, jako je tabbouleh (najemno nasekaná petržel politá olivovým olejem a citronovou šťávou) a fattoush (opečený pita chleba se zeleninou, jako jsou ředkvičky, okurky a rajčata)
- masové pokrmy, jako je kebab kafta (válečky z mletého masa na jehlici), kibbeh (kuličky z mletého masa) a shawarma (maso grilované na otáčejícím se vertikálním grilu, ořezávané a podávané na talíři nebo v pita chlebu)
- falafel – smažené kuličky z mleté cizrny, podávané na talíři nebo v pita chlebu
Je důležité poznamenat, že i když je levantská kuchyně proslulá a vlivná, nejedná se o tradiční jídlo kterékoli arabské země. Naleznete ji v celém regionu, ale při své návštěvě Blízkého východu a Arabského zálivu můžete ochutnat mnohem více.
Kuchyně Emirátů
Ve Spojených arabských emirátech leží kosmopolitní města Dubaj a Abú Dhabí, kde najdete kreativní globálně inspirovanou kuchyni. Tak jako u levantské kuchyně tato inspirace odráží historii Emirátů coby křižovatky obchodu. Chuť představuje hlavní aspekt zdejší kuchyně, kdy mnohé z nejoblíbenějších pokrmů regionu používají koření a ingredience z celé Asie, Arabského zálivu a Blízkého východu. K často používaným ingrediencím v kuchyni Emirátů patří skořice, kurkuma, ořechy, šafrán, limetka a sušené ovoce. Snadno si můžete SAE představovat jen jako poušť, ale města, jako je Dubaj, leží na pobřeží, proto v mnoha místních pokrmech naleznete ryby. Když se zeptáte místních, řeknou Vám, že nejoblíbenějším pokrmem z darů moře je madrooba. Tvoří ho solená ryba (maleh) a koření v husté omáčce a jeho původ sahá do Bahrajnu, avšak v průběhu času si získal oblibu mnoha obyvatel Dubaje a SAE. Mnoho restaurací v regionu rovněž podává jasheed, tradiční pokrm z mletého žraločího masa s cibulí, kořením a rýží.
Když je řeč o tradici, v klasické kuchyni Emirátů se se běžně používá velbloudí maso. Často se podává při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby či Svátek přerušení půstu (Eid-al-Fitr). V těchto dnech ho uvidíte v menu většiny tradičních restaurací. Kromě toho je oblíbené jehněčí maso a ryby. V menu v SAE však určitě nenajdete vepřové, protože muslimové ho mají zakázáno jíst. Jako náhradu v menu často uvidíte hovězí nebo telecí. To však neznamená, že v SAE žádné vepřové nenajdete, jen je to náročnější. Typicky pokud restaurace podává vepřové, je to tam jasně uvedeno. A nakonec, pokud máte rádi sladké a tradiční dezerty, ochutnejte luqaimat. Sladké kuličky se typicky připravují ze mléka, cukru, másla a mouky, pak se osmaží a polijí lahodným datlovým sirupem. Známý tradiční dezert (jeho název v překladu znamená „jednohubky“) představuje ideální způsob, jak završit jídlo.
Kuchyně Kataru
Katarská kuchyně se neustále vyvíjí, což dává smysl, když zvážíme růst a vývoj země v průběhu několika desetiletí. Je výrazně inspirována okolními zeměmi, ale naleznete zde vlivy také z Indie, severní Afriky, Libanonu, Íránu a dalších zemí. V zemi rovněž žije velká komunita přistěhovalců, takže najdete restaurace připravující pokrmy z různých zemí celého světa. Pokud však existuje pokrm, který je nesporně domácího původu, je to machbous. Ve skutečnosti je natolik oblíbený, že bývá považován za národní jídlo. Machbous obsahuje rýži basmati, piniové oříšky, rozinky, cibuli, rajčata a směs koření spolu se skopovým, kuřecím či rybím masem. Často se podává s kořeněnou salsou. Další dva oblíbené tradiční katarské pokrmy jsou mathrooba a margooga. Mathrooba se často jí na ukončení půstu při ramadánu a jedná se o kašovitý pokrm s máslem a kuřecím masem. Margooga je vydatné zdravé jídlo z dušeného masa, lilku, mrkve a koření; obvykle se podává s kusem chleba farrago.
Kuchyně Ománu
Omán leží na Arabském poloostrově a tak jako u dalších zemí, o kterých zde mluvíme, dala geografická poloha Ománu na křižovatce asijských a afrických obchodních tras vzniknout kulinářské kultuře, která je stejně tak osobitá jako chutná. Ve zdejší kuchyni hrají velkou roli severoafrické, perské, arabské a indické vlivy. Datle a dary moře představují nejčastější suroviny místního původu v zemi, kde se kuchyně spoléhá na dovážené ingredience, jako jsou sušené (černé) limetky, kokosové mléko a hřebíček. Jakmile přicestujete do Ománu, zjistíte, že místní milují datle. A má to svůj dobrý důvod – zdejší datle jsou vynikající. Lahodné a někdy mohutné datle představují zásadní součást ománské kuchyně a často se podávají samostatně, jako součást ománských sladkostí nebo s kahwou. Ománská káva ochucená kardamomem, které se říká kahwa, je nedílnou součástí místní kultury. Hosté jsou chováni ve velké vážnosti a pohostinnost má zásadní význam. Hostům se vždy podává kahwa, typicky s tradičními sladkostmi. Pro mnohé je shuwa národním pokrmem Ománu. Shuwa (arabsky „grilované maso“) se často připravuje při zvláštních příležitostech, jako je Eid. Není to to rozhodně rychlé jídlo – jeho příprava zabere několik dní, ale tak jako u většiny časem osvědčených receptů se čekání vyplatí. Příprava začíná marinováním masa s kořením a pak je zabaleno do banánových či palmových listů. Poté se maso umístí do podzemní pece v písku, kde se pomalu připravuje 1-2 dny. Když je konečně hotové, maso se podává položené na rýži. Jak už bylo řečeno, pokrm se obvykle připravuje pro zvláštní příležitosti a jídlo představuje komunální událost, kterou slaví místní společně.
Ochutnávky arabské kuchyně
Pokud jste milovníky dobrého jídla, k dispozici máte zájezdy specializované na kuchyni zemí Arabského zálivu. V Dubaji se můžete vydat do Sahara Desert Resort s autentickým zážitkem večeře v poušti. Můžete zde ochutnat špičkovou kuchyni a autentické arabské chutě, zatímco místní vystupující Vás potěší hudbou, tancem s ohněm, břišními tanci a dalším. Nebo si můžete dopřát beduínskou večeři v písečných dunách, kde si pochutnáte na grilovaném mase a arabských sladkostech pod nezapomenutelným pouštním hvězdným nebem. Kromě toho v Abú Dhabí najdete proslulé zlaté cappuccino a v ománském Maskatu proslulé čajové párty. Takže ať už toužíte po něčem malém nebo po hostině hodné krále, v Arabském zálivu to najdete.